Secţiunea 1 - Atribuţiile Ministerului Afacerilor Externe - Legea 590/2003 privind tratatele

M.Of. 23

În vigoare
Versiune de la: 12 Ianuarie 2004
SECŢIUNEA 1:Atribuţiile Ministerului Afacerilor Externe
Art. 35
(1)Ministerul Afacerilor Externe este organul specializat prin care se asigură coordonarea şi politica unitară în domeniul de reglementare al prezentei legi.
(2)La solicitarea autorităţilor statului sau din oficiu, în vederea asigurării aplicării întocmai în România a prevederilor tratatelor, Ministerul Afacerilor Externe, împreună cu alte instituţii competente, elaborează avize conforme cu privire la problemele juridice legate de interpretarea sau aplicarea acestora.
(3)La solicitarea autorităţilor statului sau din oficiu, Ministerul Afacerilor Externe se pronunţă asupra caracterului de tratat în înţelesul dreptului internaţional public, respectiv asupra caracterului juridic al obligaţiilor conţinute de acesta.
Art. 36
(1)La începutul fiecărui an calendaristic, Ministerul Afacerilor Externe elaborează o sinteză privind tratatele la nivel de stat şi guvernamental semnate, ratificate, aprobate, la care s-a aderat sau care au fost acceptate, respectiv care au intrat în vigoare în cursul anului calendaristic precedent.
(2)Sinteza prevăzută la alin. (1) se transmite spre informare Preşedintelui României, Guvernului şi Parlamentului până la sfârşitul lunii ianuarie a fiecărui an.
(3)Anual Ministerul Afacerilor Externe editează din fondurile prevăzute în bugetul său compendii şi culegeri cu textele tratatelor reprezentative intrate în vigoare, încheiate la nivel statal şi guvernamental.
Art. 37
(1)Ministerul Afacerilor Externe, precum şi alte ministere şi autorităţi ale statului au obligaţia să semnaleze Preşedintelui României, Guvernului şi Parlamentului problemele pe care le ridică aplicarea unor tratate în vigoare, în vederea soluţionării operative a acestora, în deplină conformitate cu dreptul internaţional şi interesele părţii române.
(2)Ministerul Afacerilor Externe analizează, în consultare cu alte ministere şi autorităţi ale statului, rezervele la tratatele multilaterale pe care le-au formulat alte state şi poate formula obiecţii la acestea, dacă este necesar, conform dreptului internaţional şi practicii internaţionale.
(3)Ministerul Afacerilor Externe poate iniţia, în consultare cu alte ministere şi autorităţi ale statului, retragerea rezervelor formulate de partea română la un tratat multilateral, care urmează aceeaşi procedură ca şi la exprimarea consimţământului cu privire la tratatul respectiv.
(4)Instrumentul de motivare a actului normativ prin care se aprobă retragerea rezervelor cuprinde cauzele pentru care s-a optat pentru aceasta.
(5)După intrarea în vigoare a actului normativ prin care se aprobă retragerea rezervelor, Ministerul Afacerilor Externe notifică depozitarului retragerea rezervelor părţii române sau transmite instrumentul de retragere a rezervelor, care este, de regulă, semnat de ministrul afacerilor externe şi învestit cu sigiliul de stat.
Art. 38
(1)Originalele tratatelor bilaterale la nivel de stat şi la nivel guvernamental, originalele tratatelor multilaterale care prevăd calitatea de depozitar a României sau a Guvernului României, precum şi copiile certificate ale tratatelor multilaterale semnate sau la care România ori Guvernul României este parte se păstrează în Arhiva tratatelor a Ministerului Afacerilor Externe.
(2)Originalele tratatelor bilaterale încheiate la nivel de stat şi la nivel guvernamental se transmit Ministerului Afacerilor Externe pentru depozitare, în termen de cel mult 7 zile lucrătoare de la data semnării.
(3)În calitate de depozitar, Ministerul Afacerilor Externe ţine evidenţa situaţiei juridice a tratatelor bilaterale şi multilaterale semnate sau la care România ori Guvernul României este parte şi îndeplineşte atribuţiile decurgând din calitatea de depozitar conform dreptului internaţional şi practicii internaţionale.
(4)Prin ordin al ministrului afacerilor externe se fac cunoscute date şi informaţii privind evoluţiile survenite în privinţa tratatelor încheiate de România, precum şi textele tratatelor revizuite, care se publică, fără plată, în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(5)Ministerul Afacerilor Externe păstrează sigiliul de stat al României.