Capitolul vi - Organizarea şi conducerea băncilor - Legea 58/1998 privind activitatea bancară*) - Republicare

M.Of. 78

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 19 Mai 2006
CAPITOLUL VI:Organizarea şi conducerea băncilor
Art. 32
Organizarea şi conducerea băncilor se stabilesc prin actele constitutive ale băncilor, în conformitate cu legislaţia comercială şi cu respectarea dispoziţiilor prezentei legi.
Art. 33
În toate actele sale oficiale banca trebuie să se identifice în mod clar printr-un minimum de date: firma sub care este înmatriculată în registrul comerţului, capitalul social, adresa sediului social, codul unic de înregistrare, numărul de ordine în registrul comerţului, numărul şi data înmatriculării în registrul bancar.
Art. 34
(1)Banca este angajată prin semnătura a cel puţin 2 conducători, având competenţele stabilite prin actul constitutiv, sau a cel puţin 2 salariaţi ai băncii, împuterniciţi de conducerea acesteia.
(2)Se asimilează semnăturilor prevăzute la alin. 1:
a)semnătura electronică extinsă, bazată pe un certificat calificat emis de un furnizor de servicii de certificare calificată, în conformitate cu prevederile legale privind semnătura electronică;
b)orice altă tehnică echivalentă de garantare a autenticităţii semnăturii, aprobată de Banca Naţională a României.
Art. 35
Fiecare bancă va avea un regulament propriu de funcţionare, aprobat de organele statutare, prin care va stabili cel puţin:
a)structura organizatorică a băncii;
b)atribuţiile fiecărui compartiment al băncii şi relaţiile dintre acestea;
c)atribuţiile sucursalelor şi ale altor sedii secundare ale băncii;
d)atribuţiile comitetului de audit, comitetului de administrare a riscurilor, ale căror constituire şi funcţionare se vor stabili prin reglementările Băncii Naţionale a României;
e)atribuţiile comitetului de administrare a activelor şi pasivelor, ale comitetului de credite şi ale altor organe specializate ale băncii, ale căror constituire şi funcţionare se vor stabili în baza deciziei organelor statutare;
f)competenţele conducătorilor băncii, ale persoanelor care asigură conducerea compartimentelor din cadrul băncii, a sucursalelor şi a altor sedii secundare şi ale altor salariaţi care efectuează operaţiuni în numele şi pe contul băncii;
g)sistemul de control intern şi organizarea şi funcţionarea activităţii de audit intern.
Art. 36
(1)Conducătorii şi administratorii unei bănci trebuie să aibă o bună reputaţie, calificare şi competenţă adecvate pentru realizarea obiectivelor propuse şi pentru crearea premiselor necesare în vederea desfăşurării activităţii băncii în conformitate cu cerinţele legii şi cu regulile unei practici bancare prudente şi sănătoase, în scopul asigurării credibilităţii şi viabilităţii sistemului bancar, inclusiv protejarea intereselor deponenţilor şi ale altor creditori ai băncii.
(2)Fiecare dintre persoanele prevăzute la alin. 1 trebuie să fie aprobată de Banca Naţională a României înainte de începerea exercitării responsabilităţilor.
(3)La numirea conducătorilor banca trebuie să asigure îndeplinirea cerinţei ca fiecare dintre tipurile de activităţi pe care le desfăşoară să se afle sub coordonarea unui conducător cu experienţă în aceste activităţi.
(4)Banca Naţională a României are autoritatea de a analiza în ce măsură sunt respectate condiţiile minime prevăzute în prezenta lege şi reglementările date în aplicarea acesteia, de a evalua toate circumstanţele şi informaţiile legate de activitatea, reputaţia, integritatea morală şi de experienţa fiecărei persoane şi de a decide dacă aceste persoane corespund cerinţelor prevăzute la alin. 1.
(5)Evaluarea se va face atât la nivel individual, cât şi la nivel colectiv, astfel încât să se asigure şi îndeplinirea cerinţelor prevăzute la alin. 4.
Art. 37
(1)Conducerea băncii trebuie să fie asigurată de cel puţin două persoane. Conducătorii trebuie să fie salariaţi ai băncii şi pot fi membri ai consiliului de administraţie.
(2)Conducătorii băncii trebuie să asigure efectiv conducerea de zi cu zi a activităţii băncii, să exercite exclusiv funcţia pentru care au fost numiţi şi cel puţin unul dintre aceştia să ateste cunoaşterea limbii române. Ei trebuie să fie licenţiaţi în unul dintre domeniile economic, juridic ori în alt domeniu care se circumscrie activităţii financiar-bancare şi/sau să fi absolvit cursuri postuniversitare în unul dintre aceste domenii şi să aibă experienţă de minimum 7 ani în domeniul financiar-bancar, care să fie relevantă pentru specificul şi volumul activităţii desfăşurate de bancă.
(3)Administratorii băncii pot fi numai persoane fizice. Aceste persoane trebuie să aibă experienţă de minimum 3 ani în domeniul financiar-bancar sau într-un domeniu care poate fi considerat relevant pentru activitatea băncii.
Art. 38
În scopul asigurării credibilităţii şi viabilităţii sistemului bancar Banca Naţională a României va stabili prin reglementări şi alte criterii specifice de evaluare a calităţii, activităţii şi experienţei persoanelor desemnate în calitate de conducător sau administrator al unei bănci, precum şi alte reguli şi norme etice şi profesionale pentru personalul bancar.
Art. 39
În cazul în care conducătorii băncii fac parte din consiliul de administraţie, numărul membrilor acestuia trebuie să fie stabilit astfel încât administratorii care nu au şi calitatea de conducător să constituie majoritatea.
Art. 40
(1)În afară de condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare referitoare la administratori, o persoană nu poate fi aleasă în consiliul de administraţie al unei bănci, iar dacă a fost aleasă, decade din mandatul său, dacă:
a)este salariat al băncii în cauză, cu excepţia conducătorilor acesteia;
b)este salariat, administrator sau auditor financiar la o altă instituţie de credit, persoană juridică română, cu excepţia cazului în care banca este o filială a instituţiei de credit respective;
c)în ultimii 5 ani i s-a retras aprobarea de către autoritatea competentă de a conduce o instituţie de credit sau a fost înlocuită ca urmare a unei măsuri de remediere luate de o instituţie de credit;
d)îi este interzis, printr-o dispoziţie legală, o hotărâre judecătorească sau o decizie a unei alte autorităţi, să conducă o instituţie de credit, o instituţie financiară sau o societate de asigurare/reasigurare ori să desfăşoare activitate în unul dintre domeniile specifice instituţiilor respective.
(2)Dispoziţiile legislaţiei în vigoare, referitoare la situaţiile de incompatibilitate prevăzute pentru administratori, inclusiv cele ale alin. 1, şi prevederile cap. VII se aplică şi conducătorilor băncii care nu sunt membri ai consiliului de administraţie.
Art. 41
Dispoziţiile art. 32-38 se aplică în mod corespunzător şi sucursalelor instituţiilor de credit străine, autorizate să funcţioneze în România. Conducătorilor acestor sucursale li se aplică şi dispoziţiile art. 40 alin. 2.
Art. 42
La data aderării României la Uniunea Europeană dispoziţiile art. 37 alin. 2 şi 3 şi cele ale art. 38 se abrogă.