Capitolul 8 - Despre protest - Legea 58/1934 asupra CAMBIEI si BILETULUI LA ORDIN

M.Of. 100

În vigoare
Versiune de la: 11 Iulie 2022
CAPITOLUL 8:Despre protest
Art. 66
Protestul se întocmeşte de către executorul judecătoresc, notarul public sau avocatul.
Protestul se poate întocmi şi la orice judecătorie.
Asistenţa martorilor nu este necesară la întocmirea protestului.

Art. 67
Protestul poate fi întocmit prin act separat, pe însuşi originalul titlului, pe copia ori pe un adaos al acestora.
Pentru mai multe titluri plătibile de aceeaşi persoană, în acelaşi loc, protestul se poate face la cererea posesorului, printr-un singur act separat.
Dacă protestul este cuprins în act separat, menţiunea de facere a protestului va fi făcută pe titlul depus spre protest.

Art. 68
Protestul trebuie întocmit chiar dacă nu sunt prezente părţile implicate.
În cazul falimentului persoanei căreia trebuie să îi fie prezentată cambia, posesorul poate întocmi protestul împotriva acestuia.
Dacă persoana căreia trebuie să îi fie prezentată cambia a încetat din viaţă, protestul se formulează, de asemenea, pe numele său.

Art. 69
Protestul trebuie să cuprindă:
1.anul, luna, ziua şi ora în care a fost întocmit;
2.numele şi prenumele celui care a cerut formularea protestului;
3.numele şi prenumele persoanei sau persoanelor împotriva cărora s-a formulat protestul;
4.locul în care a fost întocmit;
5.transcrierea exactă a cambiei, dacă protestul nu s-a formulat chiar pe înscrisul cambial;
6.somaţia de plată.
Protestul este subscris de cel care l-a întocmit.
Când trasul căruia i se prezintă spre acceptare o cambie cere ca o nouă prezentare să îi fie realizată în ziua următoare, această cerere trebuie cuprinsă în protest.

Art. 70
Eliminările, modificările şi completările printre rânduri sau cu semn de trimitere trebuie să fie aprobate de cel care formulează protestul.

Art. 71
Cel care formulează protestul este obligat să înregistreze protestele în întregime, zi cu zi, după ordinea datei, într-un registru special.

Originalul protestului se va inmina celui ce a cerut protestul.
In caz de pierdere, originalul poate fi inlocuit printr-o copie legalizata dupa registru.
Art. 72
(1)Judecatoriile tin un registru de proteste, in care se inregistreaza, zilnic si in ordinea datei, cambiile protestate, cu efectuarea mentiunilor cerute de articolele precedente.
(2)In prima zi a fiecarei saptamini, fiecare judecatorie trimite Camerei de Comert si Industrie judetene sau, dupa caz, a municipiului Bucuresti, un tabel cu protestele de neplata a cambiilor, facute in cursul saptaminii precedente. Acest tabel trebuie sa indice data protestului, numele si prenumele persoanei impotriva careia s-a dresat protestul, al celei care a cerut protestul, numele si prenumele tragatorului, suma datorata si scadenta titlului protestat.

Art. 73
În afară de cazul când trăgătorul a menţionat obligaţia de protest, acesta poate fi înlocuit, dacă posesorul este de acord, printr-o declaraţie de refuz de acceptare sau plată scrisă şi datată pe titlu sau pe adaos, semnată de cel împotriva căruia protestul urma să fie făcut. Această declaraţie trebuie să fie învestită cu dată certă, în termenul stabilit pentru formularea protestului.