Capitolul 3 - Despre acceptare - Legea 58/1934 asupra CAMBIEI si BILETULUI LA ORDIN

M.Of. 100

În vigoare
Versiune de la: 11 Iulie 2022
CAPITOLUL 3:Despre acceptare
Art. 24
Posesorul cambiei sau chiar un simplu deţinător poate prezenta trasului, până la scadenţă, cambia spre acceptare, la domiciliul/sediul acestuia.

Art. 25
În orice cambie trăgătorul poate stipula că ea va trebui să fie prezentată spre acceptare, fixând sau nu un termen pentru prezentare.
El poate interzice în cambie prezentarea spre acceptare, afară numai de cazul în care cambia este plătibilă la un terţ sau este plătibilă într-o altă localitate decât aceea a domiciliului/sediul trasului sau dacă este plătibilă la un anume timp de la vedere.
El poate, de asemenea, să stipuleze că prezentarea spre acceptare nu va putea avea loc înaintea unei anume date.
În afară de cazul când trăgătorul a interzis prezentarea spre acceptare, oricare dintre giranţi poate menţiona că va trebui să fie prezentată cambia spre acceptare, fixând sau nu un termen pentru prezentare.

Art. 26
Cambia plătibilă la un anume timp de la vedere trebuie prezentată spre acceptare în termen de un an de la data emiterii.

Tragatorul poate reduce sau prelungi acest termen.
Aceste termene pot fi reduse şi de giranţi.

Art. 27
Trasul poate cere ca o a doua prezentare să fie realizată în ziua următoare primei prezentări. Cei interesaţi nu pot să se prevaleze de neobservarea acestei cereri, dacă nu este menţionată în protest.

Posesorul nu este dator sa lase trasului cambia prezentata spre acceptare.
Art. 28
Acceptarea se scrie pe cambie. Ea se exprimă prin cuvântul «acceptat» sau prin orice altă expresie echivalentă; ea este semnată de tras sau de reprezentantul legal ori de împuternicitul acestuia. Simpla semnătură a trasului sau, după caz, a reprezentantului legal ori a împuternicitului acestuia, pusă pe faţa cambiei, este considerată acceptare.
Când cambia este plătibilă la un anume timp de la vedere sau când ea trebuie prezentată spre acceptare, într-un termen stabilit printr-o clauză specială, acceptarea trebuie să menţioneze data zilei când este înscrisă, cu excepţia situaţiei în care posesorul cere ca ea să menţioneze data zilei prezentării. Dacă acceptarea nu este datată, posesorul, pentru a păstra dreptul de regres împotriva giranţilor şi împotriva trăgătorului, trebuie să ceară să se constate această lipsă printr-un protest formulat în timp util.

Art. 29
Acceptarea trebuie sa fie neconditionata; trasul o poate insa restringe la o parte din suma.
Orice altă modificare adusă prin acceptare celor cuprinse în cambie se consideră ca fiind refuz de acceptare. Acceptantul răspunde în limitele acestei acceptări.

Art. 30
Dacă trăgătorul a arătat în cambie un loc de plată, altul decât cel al domiciliului/sediului trasului, fără însă să identifice un terţ la care plata trebuie să fie făcută, trasul îl va putea identifica odată cu acceptarea. În lipsa unei identificări, acceptantul este considerat că s-a obligat să plătească el însuşi la locul plăţii.
Când cambia este plătibilă la domiciliul/sediul trasului, acesta poate să menţioneze în acceptare o adresă în aceeaşi localitate unde plata trebuie să fie făcută.

Art. 31
Prin acceptare trasul se obliga a plati cambia la scadenta.
In caz de neplata posesorul, chiar daca este tragator, are impotriva acceptantului o actiune cambiala directa pentru tot ce poate fi cerut in temeiul art. 53 si 54.
Trasul care a acceptat ramine obligat chiar daca nu a avut cunostinta de falimentul tragatorului.
Art. 32
Dacă acceptarea scrisă pe cambie de către tras este ştearsă de către acesta înainte de restituirea titlului, acceptarea este considerată refuzată. Ştergerea se consideră, până la dovada contrară, că a fost realizată înainte de restituirea titlului.
Totuşi, dacă trasul a adus, în scris, la cunoştinţa posesorului sau a oricărui alt semnatar că a acceptat, el se obligă faţă de aceştia în limitele acestei acceptări.