Capitolul 2 - Despre gir - Legea 58/1934 asupra CAMBIEI si BILETULUI LA ORDIN

M.Of. 100

În vigoare
Versiune de la: 11 Iulie 2022
CAPITOLUL 2:Despre gir
Art. 13
Cambia, chiar daca nu a fost expres trasa la ordin, este transmisibila prin gir.
Dacă trăgătorul a înscris în cambie cuvintele «nu la ordin» sau o expresie echivalentă, titlul este transmisibil numai în forma şi cu efectele unei cesiuni ordinare.

Girul poate fi realizat chiar în folosul trasului, indiferent dacă a acceptat sau nu, în folosul trăgătorului sau al oricărui alt obligat. Aceştia pot să gireze din nou cambia.

Art. 14
Girul trebuie să fie necondiţionat. Orice condiţie menţionată în titlu se consideră nescrisă.

Girul partial este nul.
Girul "la purtator" este echivalentul unui gir in alb.
Art. 15
Girul trebuie scris pe cambie; el trebuie să fie semnat de girant respectiv, de către reprezentantul legal sau împuternicitul persoanei juridice/sau al entităţii care girează.

Girul este valabil chiar dacă beneficiarul nu este menţionat sau girantul a pus numai semnătura (gir în alb). În acest din urmă caz, girul pentru a fi valabil, trebuie să fie scris pe cambie.

Art. 16
Girul transmite toate drepturile izvorâte din cambie.
Dacă girul este în alb, posesorul poate:
a)să îl completeze cu propriul său nume/propria sa denumire sau cu numele/denumirea altei persoane;
b)să gireze cambia din nou în alb sau la ordinul unei anume persoane;
c)să predea cambia unui terţ fără să completeze girul în alb şi fără să o gireze.

Art. 17
Girantul, dacă nu s-a menţionat altfel, răspunde de acceptare şi de plată.
El poate interzice un nou gir; în acest caz, el nu răspunde faţă de persoanele cărora cambia le-a fost ulterior girată.

Art. 18
Deţinătorul unei cambii este considerat posesor legitim, dacă justifică dreptul său printr-o serie neîntreruptă de giruri, chiar dacă ultimul gir este în alb. Girurile şterse se consideră nescrise.
Dacă un gir în alb este urmat de un alt gir, semnatarul acestuia este considerat că a dobândit cambia prin efectul unui gir în alb.
Dacă o persoană a pierdut, din orice motiv, posesia unei cambii, noul posesor care justifică dreptul său în modul arătat la alineatul precedent nu este ţinut să predea cambia, cu excepţia situaţiei în care a dobândit-o cu rea-credinţă sau dacă se face vinovat de culpă gravă la dobândirea ei.

Art. 19
Persoanele împotriva cărora s-a pornit acţiune cambială nu pot opune posesorului excepţiile întemeiate pe raporturile lor personale cu trăgătorul sau cu posesorii anteriori, cu excepţia situaţiei în care posesorul a dobândit cambia cu intenţia de a păgubi debitorul.

Art. 20
Dacă girul cuprinde menţiunea «valoarea pentru acoperire», «pentru încasare», «pentru procură» sau orice altă menţiune care implică un simplu mandat, posesorul poate să exercite toate drepturile ce decurg din cambie, dar nu o poate gira decât cu titlu de procură.
Cei obligaţi nu pot opune în acest caz posesorului decât excepţiile pe care le-ar fi putut opune girantului.
Mandatul cuprins într-un gir «de procură» nu încetează prin moartea mandantului, prin incapacitatea sau restrângerea capacităţii acestuia.

Art. 21
Dacă girul cuprinde menţiunea «valoare în garanţie», «valoare în gaj» sau orice altă menţiune care implică un gaj, posesorul poate exercita toate drepturile ce decurg din cambie, dar un gir realizat de el este considerat ca realizat cu titlu de procură.
Cei obligaţi nu pot opune posesorului excepţiile întemeiate pe raporturile lor personale cu girantul, cu excepţia cazului în care posesorul a dobândit cambia cu intenţia de a păgubi debitorul.

Art. 22
Girul posterior scadenţei produce aceleaşi efecte ca un gir anterior. Girul realizat posterior protestului de neplată sau după expirarea termenului pentru formularea protestului produce numai efectele unei cesiuni ordinare.
Girul fără dată este considerat, până la dovada contrară, ca fiind realizat înainte de expirarea termenului stabilit pentru formularea protestului.

Art. 23
Prin cesiunea cambiei, derivând fie dintr-un gir realizat posterior protestului de neplată sau după expirarea termenului prevăzut pentru formularea protestului, fie dintr-un act separat, chiar anterior scadenţei, se transmit creditorului toate drepturile cambiale ale cedentului, căruia i se vor putea opune toate excepţiile opozabile acestuia, cesionarul având dreptul la predarea cambiei.