Capitolul 15 - Cesiunea creantei derivind din vinzarea de marfuri fata de tras - Legea 58/1934 asupra CAMBIEI si BILETULUI LA ORDIN

M.Of. 100

În vigoare
Versiune de la: 11 Iulie 2022
CAPITOLUL 15:Cesiunea creantei derivind din vinzarea de marfuri fata de tras
Art. 100
In cambia trasa, care, nu trebuie sa fie prezentata la acceptare, cum si in orice alta cambie trata, in cazul in care nu a fost acceptata, tragatorul poate, in limitele sumei prevazute in cambie, sa cedeze printr-o clauza inserata in cuprinsul cambiei, creanta sa derivind din vinzarea de marfuri, pe care o are fata de tras.
Clauza trebuie să cuprindă, sub sancţiunea nulităţii, data şi numărul facturii referitoare la vânzarea de mărfuri.

In cazul unei cambii, emisa la ordinul tragatorului insusi, clauza de cesiune poate fi inserata in primul gir.
Cesiunea nu poate fi făcută de trăgător decât în favoarea unei instituţii de credit, însă foloseşte tuturor giratarilor succesivi.

Art. 101
Cesiunea dobândeşte efect faţă de terţi prin notificarea făcută trasului, notificare ce se poate formula şi prin scrisoare recomandată, cu confirmare de primire sau prin orice mijloc de comunicare care asigură confirmarea primirii; notificarea trebuie să cuprindă menţiunile exacte pentru identificarea cambiei.
Prezentarea cambiei facuta trasului, rezultind din protestul de neacceptare, tine loc de notificare.

Art. 102
Trasul, după notificarea cesiunii, nu poate plăti decât posesorului cambiei.
Acesta nu poate valorifica faţă de tras drepturile derivând din cesiune, decât dacă a întocmit protestul de neplată contra acestuia şi nu au trecut 5 zile de la comunicarea făcută trăgătorului a somaţiei de executare, conform prevederilor art. 61, sau de la înştiinţare în acţiunea cambială ori de la admiterea creanţei cambiale la pasivul falimentului trăgătorului, când acesta a fost declarat în stare de faliment.
Exercitarea acţiunii contra trasului nu împiedică executarea în acelaşi timp a acţiunii cambiale contra trăgătorului şi a celorlalţi obligaţi.
Posesorul cambiei nu îşi va putea valorifica drepturile derivând din cesiune, în cadrul procedurii de faliment al trasului, decât după notificarea cerută de alin. 1.

Art. 103
Oricine cesionează o creanţă în condiţiile prevăzute de art. 100, ştiind că în momentul cesiunii nu exista, în total sau în parte, creanţa cedată, se va pedepsi cu amendă de la 5.000 lei-100.000 lei şi închisoare până la 6 luni, afară de cazul când faptul constituie un delict sancţionat cu o pedeapsă mai mare, în care caz se va aplica această pedeapsă.

Art. 1031
După prezentarea la plată, posesorul instrumentului poate solicita retragerea din circuitul bancar, în baza unei solicitări adresate instituţiei sale de credit, prin orice mijloace de comunicare agreate, iar instrumentul este retras din circuitul bancar de către instituţia sa de credit, dacă nu a fost debitat contul clientului plătitor sau nu a fost iniţiat refuzul la plată pe contul acestuia. În acest caz, posesorul îşi asumă consecinţele retragerii de la decontare.
Instrumentul retras nu mai poate fi prezentat la plată.