Capitolul 1 - Despre emiterea si forma cambiei - Legea 58/1934 asupra CAMBIEI si BILETULUI LA ORDIN

M.Of. 100

În vigoare
Versiune de la: 11 Iulie 2022
CAPITOLUL 1:Despre emiterea si forma cambiei
Art. 1
Cambia cuprinde:
1.Denumirea de cambie exprimată în limba română;
2.Ordinul necondiţionat de a plăti o sumă determinată;
3.Numele/Denumirea aceluia care trebuie să plătească, având calitatea de tras, respectiv numele şi prenumele, în clar, ale persoanei fizice sau denumirea persoanei juridice ori a entităţii care se obligă, după caz. În cazul în care numele trasului depăşeşte spaţiul alocat pe titlu, se vor înscrie pe cambie primele caractere din numele şi prenumele, respectiv din denumirea trasului, în limita spaţiului special alocat, fără ca prin aceasta să se atragă nulitatea cambiei;
4.Codul trasului, respectiv un număr unic de identificare prevăzut în documentele de identificare sau de înregistrare ale trasului;
5.Data scadenţei;
6.Locul plăţii;
7.Numele/Denumirea acelui căruia sau la ordinul căruia plata trebuie făcută;
8.Data şi locul emiterii;
9.Semnătura emitentului, având calitatea de trăgător. Prin semnătura trăgătorului se înţelege semnătura olografă a persoanei fizice având calitatea de trăgător sau a împuternicitului acesteia, respectiv semnătura olografă a reprezentanţilor legali sau a împuterniciţilor persoanelor juridice care se obligă ori ale altor categorii de entităţi care utilizează astfel de instrumente, după caz;
10.Semnătura celui care acceptă la plată cambia, respectiv trasul. Prin semnătura trasului se înţelege semnătura olografă a persoanei fizice având calitatea de tras sau a împuternicitului acesteia, respectiv semnătura olografă a reprezentanţilor legali sau a împuterniciţilor persoanelor juridice care se obligă ori ale altor categorii de entităţi care utilizează astfel de instrumente, după caz;
11.Codul trăgătorului, respectiv un număr unic de identificare, preluat din documentele de identificare sau de înregistrare ale trăgătorului.
Cambia originală este cambia emisă pe suport hârtie, purtând semnătură olografă. Imaginea cambiei originale reprezintă copia electronică a cambiei originale.

Art. 2
Cambia căreia îi lipseşte unul din elementele prevăzute la art. 1, cu excepţia locului plăţii, a locului emiterii şi a datei scadenţei, nu are valoarea unei cambii.
Cambia fără scadenţă este considerată plătibilă la vedere.
În cazul în care locul plăţii lipseşte, se consideră plătibil la sediul social al instituţiei trasului.

Art. 3
Cambia poate fi la ordinul tragatorului insusi.
Ea poate fi trasa asupra tragatorului insusi.
Ea poate fi trasă pentru contul unui terţ.

Art. 4
Cambia poate fi platita la domiciliul unui al treilea, fie in localitatea unde trasul domiciliaza, fie in alta localitate.
Daca in cambie nu se prevede de catre tras ca plata se va face la domiciliul celui de-al treilea, se presupune ca ea va fi facuta de acesta din urma.
Art. 5
Într-o cambie plătibilă la vedere sau la un anume timp de la vedere, trăgătorul poate stipula că suma va fi producătoare de dobândă. În orice altă cambie această clauză se consideră nescrisă.
Valoarea dobânzii va trebui să fie precizată în cambie; dacă această precizare nu există, clauza se consideră nescrisă.
Dobânda curge de la data emiterii cambiei dacă o altă dată nu este precizată.

Art. 6
Într-o cambie suma de plată este scrisă în litere şi în cifre; în cazul în care există neconcordanţe, prevalează suma de plată scrisă în litere.
Dacă suma de plată este scrisă de mai multe ori, fie în litere, fie în cifre, în caz de neconcordanţe, suma de plată este suma cea mai mică.

Art. 7
În cazul în care cambia poartă semnături ale unor persoane incapabile de a se obliga prin cambie, semnături false sau semnături care pentru orice alt motiv nu ar putea obliga persoanele care au semnat cambia sau în numele cărora ea a fost semnată, obligaţiile celorlalţi semnatari rămân totuşi valabile.

Art. 8
Orice semnătură a unei cambii trebuie să respecte prevederile art. 1 pct. 9.

Art. 9
Persoana fizică care semnează o cambie, în calitate de reprezentant al unei persoane pentru care nu avea împuternicirea de a o reprezenta în acest scop, este ţinută personal în temeiul cambiei şi, dacă a plătit, are aceleaşi drepturi pe care le-ar fi avut pretinsul reprezentant. Aceeaşi regulă se aplică reprezentantului care a depăşit împuternicirea sa.

Art. 10
Orice persoană se poate obliga cambialmente prin mandatar, chiar dacă mandatul ori împuternicirea sunt concepute în termeni generali în ce priveşte dreptul mandatarului sau împuternicitului de a emite sau semna cambii.

Art. 11
Tragatorul raspunde de acceptare si de plata.
El poate să se descarce de răspunderea de acceptare; orice clauză prin care se descarcă de răspunderea de plată se consideră nescrisă.

Art. 12
Dacă o cambie, necompletată la emitere, a fost completată fără a se ţine seama de înţelegerile intervenite, neobservarea acestor înţelegeri nu va putea fi opusă posesorului.

Posesorul decade din dreptul de a completa cambia în alb după 3 ani de la data emiterii cambiei.

Asemenea decadere nu este opozabila posesorului de buna credinta, caruia titlul ia fost transmis completat.