Titlul v - Executarea măsurilor preventive privative de libertate - Legea 294/2004 privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal

M.Of. 591

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 12 Iunie 2008
TITLUL V:Executarea măsurilor preventive privative de libertate
Art. 92: Centrele de reţinere şi arestare preventivă şi centrele de arestare preventivă
(1)Reţinerea şi arestarea preventivă în cursul urmăririi penale se execută în centrele de reţinere şi de arestare preventivă, care se organizează şi funcţionează în subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor, iar arestarea preventivă în cursul judecăţii se execută în centrele de arestare preventivă sau în secţii speciale de arestare preventivă din penitenciare, care se organizează şi funcţionează în subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
(2)Centrele de reţinere şi arestare preventivă se înfiinţează prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor, iar centrele de arestare preventivă se înfiinţează prin ordin al ministrului justiţiei.
(3)Organizarea şi funcţionarea centrelor de reţinere şi arestare preventiva, precum şi a centrelor de arestare preventivă se stabilesc prin regulament aprobat prin ordin comun al ministrului administraţiei şi internelor şi al ministrului justiţiei.
(4)Măsurile necesare pentru siguranţa centrelor de reţinere şi arestare preventivă, precum şi pentru siguranţa centrelor de arestare preventivă se stabilesc prin regulament aprobat prin ordin comun al ministrului administraţiei şi internelor şi al ministrului justiţiei.
Art. 93: Executarea reţinerii şi a arestării preventive
(1)Reţinerea se execută în temeiul ordonanţei prin care s-a dispus reţinerea, potrivit dispoziţiilor Codului de procedură penală.
(2)Arestarea preventivă se execută în temeiul mandatului de arestare, emis potrivit dispoziţiilor Codului de procedură penală.
(3)Primirea în centrele de reţinere şi arestare preventivă sau în centrele de arestare preventivă a persoanelor faţă de care s-au dispus aceste măsuri preventive se face pe baza ordonanţei prevăzute în alin. (1) sau, după caz, a mandatului de arestare prevăzut în alin. (2), după ce li se stabileşte identitatea.
(4)Centrele de reţinere şi arestare preventivă şi centrele de arestare preventivă sunt obligate să asigure exercitarea drepturilor prevăzute în Codul de procedură penală.
(5)Dispoziţiile din titlul IV, cap. III-VII referitoare la condiţiile de detenţie, drepturile şi obligaţiile persoanelor condamnate, muncă şi activităţi socioeducative, recompensare şi sancţiuni disciplinare se aplică în mod corespunzător, în măsura în care nu contravin dispoziţiilor prevăzute în prezentul titlu.
(6)Persoanele reţinute sau arestate preventiv poartă costum civil.
(7)Persoanele arestate preventiv, la cererea lor, pot presta o muncă sau pot desfăşura activităţi socioeducative, în interiorul centrelor de reţinere şi arestare preventivă sau al centrelor de arestare preventivă, cu avizul judecătorului delegat cu executarea pedepselor.
Art. 94: Dosarul individual al persoanei arestate preventiv
(1)Administraţia centrului de reţinere şi arestare preventivă sau a centrului de arestare preventivă completează pentru fiecare persoană arestată preventiv dosarul individual prevăzut în art. 41 alin. (2).
(2)Dosarul individual al persoanei arestate preventiv cuprinde:
a)datele şi actul de identitate ale persoanei arestate preventiv;
b)fotografii din faţă şi din profil;
c)copie după hotărârea prin care s-a dispus arestarea preventivă sau prelungirea arestării preventive;
d)mandatul de arestare;
e)anul, luna, ziua şi ora la care a început executarea arestării preventive;
f)cazierul judiciar;
g)fişa dactiloscopică;
h)documentele întocmite în urma examenelor medicale obligatorii prevăzute la art. 62;
i)documentele din care rezultă îndeplinirea obligaţiilor prevăzute la art. 54 alin. (1) sau (3);
j)documentele referitoare la măsurile luate de către administraţia centrului de reţinere şi arestare preventivă sau a centrului de arestare preventivă cu privire la exercitarea drepturilor persoanei arestate preventiv;
k)documentele referitoare la aplicarea sancţiunilor disciplinare în timpul executării arestării preventive;
l)alte documente întocmite în timpul executării arestării preventive.
(3)Persoana arestată preventiv şi apărătorul acesteia au acces, în prezenţa persoanei anume desemnate de conducătorul centrului de reţinere şi arestare preventivă sau de arestare preventivă, la dosarul individual.
(4)Instanţa de judecată are acces la dosarul individual al persoanei arestate preventiv.
(5)Dosarul individual poate fi consultat, cu excepţia situaţiilor în care acesta este cerut de organele abilitate potrivit legii, numai cu acordul persoanei arestate preventiv şi al judecătorului delegat cu executarea pedepselor.
(6)Datele cu caracter personal ale persoanelor arestate preventiv sunt confidenţiale, potrivit legii.
Art. 95: Registrele privind persoanele reţinute sau arestate preventiv
Administraţia fiecărui centru de reţinere şi arestare preventivă şi a fiecărui centru de arestare preventivă întocmeşte următoarele registre privind persoanele reţinute sau arestate preventiv:
a)registrul de evidenţă a primirii persoanelor reţinute sau arestate preventiv, în care se consemnează anul, luna, ziua şi ora la care persoana reţinută sau arestată a fost primită în centru;
b)registrul de evidenţă a punerii în libertate a persoanelor reţinute sau arestate preventiv.