Secţiunea 5 - Cerinţe specifice aplicabile diferitelor tipuri de F.I.A. destinate investitorilor de retail - Legea 243/2019 privind reglementarea fondurilor de investiţii alternative şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative

M.Of. 1035

În vigoare
Versiune de la: 5 Iulie 2024
SECŢIUNEA 5:Cerinţe specifice aplicabile diferitelor tipuri de F.I.A. destinate investitorilor de retail
SUBSECŢIUNEA 51:F.I.A.I.R. diversificate
Art. 39
Un F.I.A.I.R. diversificat prevăzut la art. 31 lit. a) poate investi numai în categoriile de active conform prevederilor art. 35.
SUBSECŢIUNEA 52:F.I.A.I.R. specializate
Art. 40
(1)Un F.I.A.I.R. specializat dintre cele prevăzute la art. 31 lit. b) deţine active sau o expunere totală de cel puţin 75% din V.A.N. numai în clasa de active corespunzătoare specializării sale.
(2)În vederea asigurării lichidităţii, un F.I.A.I.R. menţionat la alin. (1) poate investi până la 25% din activele sale numai în depozite constituite în conformitate cu prevederile art. 35 alin. (1) lit. e), în instrumente ale pieţei monetare prevăzute la art. 35 alin. (1) lit. a), b) şi g) şi în O.P.C.V.M. care deţin permanent în portofoliul investiţional peste 50% din active plasate în titluri de stat şi valori mobiliare tranzacţionate în cadrul unui loc de tranzacţionare sau sunt tranzacţionate în cadrul unei burse dintr-un stat terţ, în titluri de participare emise de F.I.A./O.P.C.V.M. de piaţă monetară autorizate într-un stat membru, în instrumente financiare derivate utilizate exclusiv în scop de acoperire a riscului definite conform reglementărilor A.S.F., în operaţiuni de repo sau reverse repo, şi poate să deţină conturi curente şi numerar în lei şi valută, cu respectarea tipurilor de active eligibile pentru un F.I.A.I.R. stabilite potrivit prevederilor art. 35 alin. (1).
(3)Un F.I.A.I.R. specializat nu poate deţine mai mult de 40% din activele sale în valori mobiliare şi/sau instrumente ale pieţei monetare emise de entităţi aparţinând aceluiaşi grup definit la art. 2 lit. j). În cazul grupului din care face parte A.F.I.A. care administrează respectivul F.I.A., această limită este de 30%.
(4)În cazul în care ponderea titlurilor de stat şi acţiunilor admise la tranzacţionare în cadrul unui loc de tranzacţionare sau care sunt tranzacţionate în cadrul unei burse dintr-un stat terţ scade sub procentul de 50% din activele O.P.C.V.M. aflat în portofoliul F.I.A.I.R. specializat pentru o perioadă mai mare de 10 zile lucrătoare, A.F.I.A. care administrează F.I.A. specializat are obligaţia să lichideze integral respectiva deţinere în O.P.C.V.M. în termen de două zile lucrătoare de la data scăderii sub limita de 50%.
(5)F.I.A.I.R. specializate în investiţii imobiliare se pot constitui ca F.I.A. de tip contractual sau ca F.I.A.S., cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor art. 62-64.
(6)A.F.I.A. care administrează un F.I.A.I.R. dintre cele prevăzute la alin. (5) se conformează următoarelor obligaţii:
a)F.I.A.I.R. este administrat de un A.F.I.A. autorizat/înregistrat de A.S.F. sau autorizat de o altă autoritate competentă din alt stat membru;
b)A.F.I.A. care administrează activele F.I.A.I.R. deţine permanent fonduri proprii, definite la art. 3 pct. 26 din Legea nr. 74/2015, cu modificările şi completările ulterioare, în valoare de cel puţin echivalentul în lei al sumei de 5 milioane euro în cazul în care activele F.I.A.I.R. depăşesc echivalentul în lei al sumei de 100 milioane euro (cu sau fără aplicarea efectului de levier);
c)suma iniţială investită de un investitor de retail este echivalentul în lei al sumei minime de 10.000 euro, calculată la cursul B.N.R. de la data subscrierii;
d)F.I.A.I.R. utilizează instrumente financiare derivate exclusiv în scop de acoperire a riscurilor, în conformitate cu reglementările A.S.F. şi ghidurile emise de ESMA;
e)prospectul sau documentul de ofertă, după caz, şi regulile/actul constitutiv ale/al F.I.A.I.R. cuprind o descriere a tuturor riscurilor specifice investiţiilor în domeniul imobiliar, precum şi a politicii A.F.I.A. de a preveni şi gestiona conflictele de interese; în scopul prevenirii apariţiei conflictelor de interese, A.F.I.A. nu investeşte în active imobiliare în care conducerea superioară, angajaţii A.F.I.A. sau rudele şi afinii acestora de până la gradul al II-lea au un interes patrimonial;
f)F.I.A.I.R. sunt înfiinţate ca F.I.A. de tip închis.
(7)F.I.A.I.R. specializat în investiţii imobiliare nu poate deţine mai mult de 33% din valoarea activelor sale într-o singură investiţie imobiliară. În scopul calculării acestei limite, proprietăţile care au o destinaţie economică interconectată sunt considerate o singură investiţie imobiliară.
(8)F.I.A.I.R. specializat în investiţii imobiliare nu poate investi, direct sau indirect, prin achiziţionarea de instrumente financiare sau părţi sociale, mai mult de 33% din valoarea activelor sale în active imobiliare care nu au un grad de ocupare a imobilelor de cel puţin 50% la momentul investiţiei sau în active imobiliare deţinute de entităţi aparţinând aceluiaşi grup definit la art. 2 lit. j), în cazul în care F.I.A.I.R. aparţine acestui grup. În cazul în care activele sunt ipotecate în favoarea unor terţi, ridicarea ipotecii trebuie efectuată în cel mult 6 luni de la data efectuării investiţiei.
(9)Prin excepţie de la prevederile alin. (1) şi art. 35 alin. (2) lit. l), un F.I.A.I.R specializat în investiţii imobiliare poate acorda împrumuturi de numerar unei S.A./S.R.L. cu profil imobiliar în limita a 25% din valoarea activului total al F.I.A.I.R., cu condiţia ca F.I.A.I.R. să deţină cel puţin 95% din capitalul social al respectivei societăţi. Cumulat, împrumuturile de numerar din activul F.I.A.I.R specializat în investiţii imobiliare nu depăşesc 70% din activul total al F.I.A.I.R. Destinaţia acestor împrumuturi este exclusiv de eliberare de sarcini a activelor imobiliare ale S.A./S.R.L. faţă de terţi.
(10)Un F.I.A.I.R specializat în investiţii imobiliare nu poate investi direct în active neperformante sau portofolii de active neperformante deţinute de terţe părţi, altele decât instituţiile de credit sau instituţiile financiare nebancare; în sensul prezentului alineat se consideră active neperformante acele debite restante către creditor ce depăşesc 90 de zile de la data scadenţei stabilite prin contractul încheiat între părţile sale.
(11)Un F.I.A.I.R. specializat în investiţii în obligaţiuni nu poate deţine mai mult de 10% din activele sale în valori mobiliare şi/sau instrumente ale pieţei monetare emise de acelaşi emitent, cu excepţia valorilor mobiliare sau a instrumentelor pieţei monetare emise sau garantate de un stat membru, de autorităţile publice locale ale statului membru, de o ţară terţă sau de organisme publice internaţionale din care fac parte unul sau mai multe state membre.
Art. 41
(1)Nerespectarea procentului prevăzut la art. 40 alin. (1) pe o perioadă de maximum 30 de zile nu constituie motiv de schimbare a categoriei în care este încadrat un F.I.A.I.R., dacă sunt îndeplinite următoarele condiţii cumulative:
a)această posibilitate este prevăzută în prospectul de emisiune sau, după caz, în actul constitutiv al F.I.A.I.R.;
b)documentele prevăd în mod expres activele şi limitele investiţionale aplicabile în situaţia dată;
c)politica de investiţii va fi astfel structurată încât să nu inducă un risc suplimentar faţă de categoria în care este încadrat F.I.A.I.R.;
d)situaţia este datorată conjuncturii pieţelor financiare sau a altor condiţii aflate în afara controlului A.F.I.A. sau procesului de emisiune şi răscumpărare de titluri de participare;
e)A.S.F. a fost informată în privinţa conjuncturii prevăzute la lit. d).
(2)Nerespectarea politicii de investiţii aferente categoriei de încadrare ulterior termenului menţionat la alin. (1) conduce la obligativitatea depunerii la A.S.F., în termen de maximum încă 30 de zile de la expirarea termenului menţionat la alin. (1), a documentaţiei complete aferente autorizării modificărilor documentelor F.I.A.I.R., în scopul încadrării în altă categorie, precum şi a unei note de informare a investitorilor cu privire la aceste modificări.
(3)În situaţia în care investitorii nu sunt de acord cu modificările intervenite, A.F.I.A. are obligaţia de a onora cererile de răscumpărare depuse într-un interval de maximum 15 zile lucrătoare de la data publicării notei de informare prevăzute la alin. (2) pe site-ul A.F.I.A., fără costuri suplimentare în sarcina investitorilor.
SUBSECŢIUNEA 53:F.I.A.I.R. pe termen lung
Art. 42
(1)F.I.A.I.R. pe termen lung, denumit în continuare ELTIF, constituit ca F.I.A. de tip contractual sau ca F.I.A. de tipul societăţilor de investiţii, îşi desfăşoară activitatea sub rezerva autorizării de către A.S.F. şi în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 760/2015.
(2)Administrarea ELTIF se realizează, în conformitate cu prevederile art. 5 alin. (2) din Regulamentul (UE) nr. 760/2015, exclusiv de către A.F.I.A. autorizaţi de A.S.F. sau de către autorităţi competente similare din alte state membre.
(3)Pentru a putea fi distribuite în alte state membre, ELTIF prevăzute în prezenta lege vor utiliza în denumirea lor acronimul ELTIF, conform art. 4 din Regulamentul (UE) nr. 760/2015.
Art. 43
(1)Prin excepţie de la prevederile art. 4 alin. (4), în cazul ELTIF de tip contractual, termenul de soluţionare a cererii de autorizare este cel prevăzut la art. 5 alin. (3) din Regulamentul (UE) nr. 760/2015.
(2)Procesul de autorizare şi aprobare a administrării ELTIF prevăzut la art. 5 alin. (1) şi (2) din Regulamentul (UE) nr. 760/2015 se derulează cu respectarea prevederilor art. 7 şi art. 19-23 referitoare la autorizarea F.I.A.C., respectiv F.I.A.S., cu menţiunea că documentele depuse în vederea autorizării sunt cele prevăzute de acelaşi regulament.
SUBSECŢIUNEA 54:F.I.A.I.R. monetare
Art. 44
(1)F.I.A.I.R. monetare sau F.I.A.I.R. de piaţă monetară, denumite în continuare F.I.A.P.M., sunt acele F.I.A.I.R. constituite ca F.I.A.C. sau ca F.I.A.S., care îşi desfăşoară activitatea sub rezerva autorizării de către A.S.F. şi în conformitate cu prevederile prezentei legi, ale Regulamentului (UE) 2017/1.131 al Parlamentului European şi al Consiliului din 14 iunie 2017 privind fondurile de piaţă monetară, denumit în continuare Regulamentul (UE) nr. 1.131/2017, şi ale reglementărilor A.S.F.
(2)Activele F.I.A.P.M. de tip contractual sunt administrate de un A.F.I.A. extern autorizat în prealabil de A.S.F., potrivit Legii nr. 74/2015, cu modificările şi completările ulterioare, sau de o altă autoritate competentă naţională dintr-un stat membru în baza Directivei nr. 61/2011/UE sau dintr-un stat terţ.
(3)F.I.A.P.M. investesc exclusiv în active eligibile definite la art. 9 din Regulamentul (UE) nr. 1.131/2017.
(4)În aplicarea prevederilor art. 3 din Regulamentul (UE) nr. 1.131/2017, F.I.A.P.M. se clasifică în următoarele categorii:
a)F.I.A.P.M. cu V.A.N. variabilă;
b)F.I.A.P.M. cu V.A.N. constantă pentru datoria publică;
c)F.I.A.P.M. cu V.A.N. cu volatilitate scăzută.
(5)În funcţie de categoria de F.I.A.P.M. stabilită cu respectarea criteriilor prevăzute de Regulamentul (UE) nr. 1.131/2017, pentru a fi eligibile, instrumentele în care F.I.A.P.M. investesc trebuie să fie în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 1.131/2017 şi cu regulile sau actul constitutiv al F.I.A.P.M.
(6)Un F.I.A.P.M. întocmeşte reguli şi proceduri interne de evaluare a riscului de credit al activelor eligibile pentru investiţie, precum şi a emitenţilor de instrumente de piaţă monetară, cu respectarea prevederilor Regulamentului (UE) nr. 1.131/2017, a standardelor emise de Comisia Europeană şi a ghidurilor ESMA referitoare la fondurile de piaţă monetară.
(7)F.I.A.P.M. şi A.F.I.A. care administrează activele sale se conformează cu prevederile Legii nr. 74/2015, cu modificările şi completările ulterioare, ale Regulamentului (UE) nr. 231/2013 şi ale reglementărilor A.S.F., cu excepţia cazului în care Regulamentul (UE) nr. 1.131/2017 prevede altfel.
(8)Prin excepţie de la prevederile art. 4 alin. (4), în cazul F.I.A.P.M., procedura de autorizare este cea prevăzută la art. 5 din Regulamentul (UE) nr. 1.131/2017.
(9)A.S.F. transmite ESMA lista de F.I.A.P.M. autorizate în România, în conformitate cu cerinţele de frecvenţă stabilite în actele delegate ale Comisiei Europene şi în ghidurile elaborate de către ESMA privind fondurile de piaţă monetară.
(10)A.F.I.A. poate opta ca un F.I.A.P.M. administrat să fie distribuit exclusiv investitorilor profesionali, cu respectarea prevederilor reglementărilor A.S.F. şi a dispoziţiilor prevăzute în documentele respectivului F.I.A.P.M., în conformitate cu dispoziţiile art. 46 lit. g).
Art. 45
(1)Unui F.I.A.P.M. îi este interzis:
a)să desfăşoare o activitate sau să realizeze investiţii în tipurile de active prevăzute la art. 9 alin. (2) din Regulamentul (UE) nr. 1.131/2017;
b)să utilizeze sintagma F.I.A. monetar, F.I.A. de piaţă monetară sau orice altă denumire care ar putea induce în eroare investitorii cu privire la faptul că respectivul F.I.A. este autorizat în conformitate cu dispoziţiile Regulamentului (UE) nr. 1.131/2017.
(2)În aplicarea prevederilor art. 6 din Regulamentul (UE) nr. 1.131/2017, un F.I.A. nu prezintă caracteristici similare cu cele prevăzute la art. 1 alin. (1) din respectivul regulament decât în cazul în care este autorizat în conformitate cu prevederile acestui regulament.