Art. 40. - A.F.I.A. care administrează un F.I.A.I.R. dintre cele prevăzute la alin. (5) se conformează următoarelor obligaţii: - Legea 243/2019 privind reglementarea fondurilor de investiţii alternative şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative

M.Of. 1035

În vigoare
Versiune de la: 5 Iulie 2024
Art. 40
(1)Un F.I.A.I.R. specializat dintre cele prevăzute la art. 31 lit. b) deţine active sau o expunere totală de cel puţin 75% din V.A.N. numai în clasa de active corespunzătoare specializării sale.
(2)În vederea asigurării lichidităţii, un F.I.A.I.R. menţionat la alin. (1) poate investi până la 25% din activele sale numai în depozite constituite în conformitate cu prevederile art. 35 alin. (1) lit. e), în instrumente ale pieţei monetare prevăzute la art. 35 alin. (1) lit. a), b) şi g) şi în O.P.C.V.M. care deţin permanent în portofoliul investiţional peste 50% din active plasate în titluri de stat şi valori mobiliare tranzacţionate în cadrul unui loc de tranzacţionare sau sunt tranzacţionate în cadrul unei burse dintr-un stat terţ, în titluri de participare emise de F.I.A./O.P.C.V.M. de piaţă monetară autorizate într-un stat membru, în instrumente financiare derivate utilizate exclusiv în scop de acoperire a riscului definite conform reglementărilor A.S.F., în operaţiuni de repo sau reverse repo, şi poate să deţină conturi curente şi numerar în lei şi valută, cu respectarea tipurilor de active eligibile pentru un F.I.A.I.R. stabilite potrivit prevederilor art. 35 alin. (1).
(3)Un F.I.A.I.R. specializat nu poate deţine mai mult de 40% din activele sale în valori mobiliare şi/sau instrumente ale pieţei monetare emise de entităţi aparţinând aceluiaşi grup definit la art. 2 lit. j). În cazul grupului din care face parte A.F.I.A. care administrează respectivul F.I.A., această limită este de 30%.
(4)În cazul în care ponderea titlurilor de stat şi acţiunilor admise la tranzacţionare în cadrul unui loc de tranzacţionare sau care sunt tranzacţionate în cadrul unei burse dintr-un stat terţ scade sub procentul de 50% din activele O.P.C.V.M. aflat în portofoliul F.I.A.I.R. specializat pentru o perioadă mai mare de 10 zile lucrătoare, A.F.I.A. care administrează F.I.A. specializat are obligaţia să lichideze integral respectiva deţinere în O.P.C.V.M. în termen de două zile lucrătoare de la data scăderii sub limita de 50%.
(5)F.I.A.I.R. specializate în investiţii imobiliare se pot constitui ca F.I.A. de tip contractual sau ca F.I.A.S., cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor art. 62-64.
(6)A.F.I.A. care administrează un F.I.A.I.R. dintre cele prevăzute la alin. (5) se conformează următoarelor obligaţii:
a)F.I.A.I.R. este administrat de un A.F.I.A. autorizat/înregistrat de A.S.F. sau autorizat de o altă autoritate competentă din alt stat membru;
b)A.F.I.A. care administrează activele F.I.A.I.R. deţine permanent fonduri proprii, definite la art. 3 pct. 26 din Legea nr. 74/2015, cu modificările şi completările ulterioare, în valoare de cel puţin echivalentul în lei al sumei de 5 milioane euro în cazul în care activele F.I.A.I.R. depăşesc echivalentul în lei al sumei de 100 milioane euro (cu sau fără aplicarea efectului de levier);
c)suma iniţială investită de un investitor de retail este echivalentul în lei al sumei minime de 10.000 euro, calculată la cursul B.N.R. de la data subscrierii;
d)F.I.A.I.R. utilizează instrumente financiare derivate exclusiv în scop de acoperire a riscurilor, în conformitate cu reglementările A.S.F. şi ghidurile emise de ESMA;
e)prospectul sau documentul de ofertă, după caz, şi regulile/actul constitutiv ale/al F.I.A.I.R. cuprind o descriere a tuturor riscurilor specifice investiţiilor în domeniul imobiliar, precum şi a politicii A.F.I.A. de a preveni şi gestiona conflictele de interese; în scopul prevenirii apariţiei conflictelor de interese, A.F.I.A. nu investeşte în active imobiliare în care conducerea superioară, angajaţii A.F.I.A. sau rudele şi afinii acestora de până la gradul al II-lea au un interes patrimonial;
f)F.I.A.I.R. sunt înfiinţate ca F.I.A. de tip închis.
(7)F.I.A.I.R. specializat în investiţii imobiliare nu poate deţine mai mult de 33% din valoarea activelor sale într-o singură investiţie imobiliară. În scopul calculării acestei limite, proprietăţile care au o destinaţie economică interconectată sunt considerate o singură investiţie imobiliară.
(8)F.I.A.I.R. specializat în investiţii imobiliare nu poate investi, direct sau indirect, prin achiziţionarea de instrumente financiare sau părţi sociale, mai mult de 33% din valoarea activelor sale în active imobiliare care nu au un grad de ocupare a imobilelor de cel puţin 50% la momentul investiţiei sau în active imobiliare deţinute de entităţi aparţinând aceluiaşi grup definit la art. 2 lit. j), în cazul în care F.I.A.I.R. aparţine acestui grup. În cazul în care activele sunt ipotecate în favoarea unor terţi, ridicarea ipotecii trebuie efectuată în cel mult 6 luni de la data efectuării investiţiei.
(9)Prin excepţie de la prevederile alin. (1) şi art. 35 alin. (2) lit. l), un F.I.A.I.R specializat în investiţii imobiliare poate acorda împrumuturi de numerar unei S.A./S.R.L. cu profil imobiliar în limita a 25% din valoarea activului total al F.I.A.I.R., cu condiţia ca F.I.A.I.R. să deţină cel puţin 95% din capitalul social al respectivei societăţi. Cumulat, împrumuturile de numerar din activul F.I.A.I.R specializat în investiţii imobiliare nu depăşesc 70% din activul total al F.I.A.I.R. Destinaţia acestor împrumuturi este exclusiv de eliberare de sarcini a activelor imobiliare ale S.A./S.R.L. faţă de terţi.
(10)Un F.I.A.I.R specializat în investiţii imobiliare nu poate investi direct în active neperformante sau portofolii de active neperformante deţinute de terţe părţi, altele decât instituţiile de credit sau instituţiile financiare nebancare; în sensul prezentului alineat se consideră active neperformante acele debite restante către creditor ce depăşesc 90 de zile de la data scadenţei stabilite prin contractul încheiat între părţile sale.
(11)Un F.I.A.I.R. specializat în investiţii în obligaţiuni nu poate deţine mai mult de 10% din activele sale în valori mobiliare şi/sau instrumente ale pieţei monetare emise de acelaşi emitent, cu excepţia valorilor mobiliare sau a instrumentelor pieţei monetare emise sau garantate de un stat membru, de autorităţile publice locale ale statului membru, de o ţară terţă sau de organisme publice internaţionale din care fac parte unul sau mai multe state membre.