Capitolul 1 - Productia viticola - Legea 21/1971 viei si vinului

B.Of. 156

Ieşit din vigoare
Versiune de la: 17 Decembrie 1971
CAP. 1:Productia viticola
ART. 1
In Republica Socialista Romania viticultura se dezvolta potrivit obiectivelor stabilite prin planul de stat.
Aceasta dezvoltare se face in conditiile asigurarii unei productii ridicate si de buna calitate, indeosebi in zona colinara, precum si a valorificarii cit mai eficiente a terenurilor improprii pentru alte culturi.
ART. 2
Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii si Apelor, cu consultarea organelor centrale interesate si a comitetelor executive ale consiliilor populare judetene, organizeaza efectuarea delimitarii teritoriale a culturii vitei de vie si a arealelor de producere a principalelor categorii de vinuri, pe podgorii si centre viticole, cu precizarea directiilor de dezvoltare a productiei, a soiurilor si sortimentelor de soiuri, precum si a sistemelor de cultura pentru fiecare podgorie si centru viticol, conform  traditiei si rezultatelor cercetarilor de specialitate.
Fac obiectul delimitarii teritoriale prevazute la acest articol :
a)terenurile ocupate cu plantatii de vii roditoare si pepiniere viticole ;
b)terenurile din podgorii, rezultate in urma defrisarii viilor, aflate in perioada de pregatire pentru plantari noi, acele care fac trup comun, completeaza sau unesc masivele viticole existente.
De asemenea, pot fi destinate pentru infiintarea de noi plantatii terenurile in panta, cele nisipoase, precum si alte terenuri care, ca urmare a conditiilor naturale, nu pot fi valorificate corespunzator decit prin cultura vitei de vie.
ART. 3
Plantatiile de vii situate in afara perimetrului delimitat al podgoriilor si centrelor viticole sint considerate "vii razlete".
ART. 4
Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii si Apelor, cu consultarea organelor centrale si a comitetelor executive ale consiliilor populare judetene interesate, stabileste podgoriile si centrele viticole, in cadrul carora se produc vinuri cu denumiri de origine, eliberind producatorilor certificate de atestare a acestui drept.
ART. 5
Rezultatele lucrarilor privind delimitarea teritoriala a culturii vitei de vie si de atribuire a denumirii de origine sint aduse la cunostinta celor interesati, dupa caz, prin comunicare scrisa unitatilor socialiste sau prin afisarea la sediul consiliului popular comunal, orasenesc sau municipal, celorlalti posesori de vii.
In termen de 30 de zile de la comunicare sau afisare, cei interesati pot face intimpinare la comitetul executiv al consiliului popular judetean privind delimitarea si atribuirea denumirii de origine.
Intimpinarea va fi rezolvata de catre organele de specialitate de pe linga consiliul popular judetean, in termen de 30 de zile de la depunere. Cei nemultumiti se pot adresa, in termen de 15 zile de la comunicare, Ministerului Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii si Apelor, care, prin organele sale de specialitate, va rezolva plingerea in termen de cel mult 60 de zile de la depunere.
Lucrarile de delimitare teritoriala si atribuire a denumirii de origine  devin obligatorii daca intimpinarea nu a fost introdusa in termen sau daca  ea nu a fost rezolvata in favoarea solicitantului.
ART. 6
Lucrarile definitive de delimitare teritoriala a podgoriilor si centrelor  viticole, precum si cele privind atestarea dreptului la denumire de origine  se evidentiaza distinct in cadastrul financiar.
ART. 7
Pentru aplicarea masurilor privind folosirea rationala a fondului funciar  viticol, Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii si Apelor organizeaza introducerea registrului viticol, obligatoriu pentru toti detinatorii de vii, in care vor fi trecute suprafetele cultivate pe categorii de vii, sortimente si soiuri.
ART. 8
Academia de Stiinte Agricole si Silvice, prin Institutul de cercetari pentru viticultura si vinificatie si statiunile experimentale, precum si catedrele de specialitate din invatamintul superior agricol raspund de crearea  de noi soiuri si selectii clonale valoroase de struguri pentru masa si vin, mai productive si cu insusiri calitative si tehnologice superioare.
ART. 9
Se considera material saditor viticol in sensul prezentei legi :
- coardele de vita nobila destinate altoirii sau inradacinarii ;
- butasii de vita portaltoi destinati altoirii si inradacinarii ;
- vitele altoite ;
- vitele nobile pe radacini proprii ;
- butasii portaltoi inradacinati.
ART. 10
Producerea materialului saditor viticol se realizeaza pe baza planului  stabilit de Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii si Apelor, numai in pepinierele unitatilor agricole socialiste, autorizate in  acest scop.
Academia de Stiinte Agricole si Silvice, prin Institutul de cercetari pentru viticultura si vinificatie si statiunile experimentale, va produce vite altoite din categoria elita pentru infiintarea plantatiilor mama, precum si material saditor selectionat pentru plantatiile de productie. De asemenea, va elabora tehnologii imbunatatite de producere a butasilor portaltoi, vitelor altoite si pe radacini proprii si va asigura indrumarea tehnica a unitatilor pepinieristice.
Unitatile agricole de stat vor produce material saditor selectionat si autentic, atit pentru nevoile proprii cit si pentru unitatile cooperatiste si export.
Cooperativele agricole de productie vor produce vite altoite autentice si selectionate si coarde-altoi autentice, in structura de soiuri prevazuta si in cantitatile solicitate de beneficiari.
ART. 11
Autorizatia de infiintare si functionare a pepinierei se elibereaza de catre Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii si Apelor numai acelor unitati care indeplinesc conditiile prevazute in normele tehnice, elaborate de catre acesta.
Unitatile producatoare garanteaza si raspund de categoria si puritatea biologica a soiurilor, de calitatea si starea de sanatate a materialului saditor viticol produs.
In cazul in care se constata ca unele unitati de producere a materialului saditor viticol nu-si realizeaza sarcinile calitative si de structura a soiurilor prevazute prin plan, Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii si Apelor va aplica sanctiuni celor vinovati si le va retrage autorizatia de functionare.
ART. 12
Controlul categoriei si puritatii biologice se efectueaza si se certifica anual de organele de specialitate ale Ministerului Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii si Apelor.
Materialul saditor viticol care nu indeplineste conditiile de sanatate prevazute in standardele de stat sau normele interne, este distrus de catre unitatile producatoare, in prezenta organelor de control ale Ministerului Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii si Apelor.
ART. 13
Comercializarea materialului saditor viticol se efectueaza prin unitatile de specialitate ale Ministerului Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii si Apelor, pe baza planului stabilit de catre acesta.
Livrarea si transportul de material saditor viticol se fac pe baza certificatului de garantare a categoriei si a puritatii biologice, precum si a buletinului de libera circulatie fitosanitara, eliberate de catre organele de specialitate.
ART. 14
Importul si exportul de vite altoite, coarde-altoi si butasi portaltoi se vor face numai de catre intreprinderile de comert exterior din subordinea Ministerului Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii si Apelor.
ART. 15
In vederea satisfacerii cererii de consum a populatiei si a pietei externe cu struguri si vin, soiurile folosite la infiintarea plantatiilor vor trebui sa indeplineasca urmatoarele conditii :
a)pentru strugurii de masa :
- sa alcatuiasca un sortiment bogat cu coacerea esalonata in timp ;
- sa fie de calitate superioara, cu insusiri gustative deosebite, boabe uniforme ca marime, intr-o gama variata de culori si forme si, pe cit posibil, fara seminte ;
- sa asigure un procent ridicat de struguri-marfa si sa fie rezistente la transport si pastrare indelungata in depozite.
b)pentru strugurii de vin :
- sa corespunda directiilor de productie stabilite pentru fiecare podgorie si centru viticol ;
- sa contribuie la cresterea ponderii sortimentului pentru vinuri usoare, de consum curent ;
- sa favorizeze extinderea sortimentului pentru vinuri de calitate superioara, albe, rosii si aromate ;
- sa asigure sortimentele necesare pentru producerea de vinuri spumante, vinuri aromatizate si distilate.
ART. 16
Plantatiile de vii si de portaltoi vor putea fi infiintate numai pe baza autorizatiei de plantare, eliberata de catre directia generala judeteana pentru agricultura, industrie alimentara, silvicultura si ape. Infiintarea se face pe baza de proiect cu respectarea lucrarilor de prevenire si combatere a eroziunii solului, a normelor tehnice de plantare si a asigurarii conditiilor de mecanizare, a soiurilor si sortimentelor stabilite prin programul de dezvoltare a viticulturii.
ART. 17
Infiintarea plantatiilor de hibrizi direct producatori, precum si folosirea materialului saditor provenit din vite de hibrizi direct producatori la completarea golurilor din plantatiile de vii altoite si indigene, sint interzise.
ART. 18
Defrisarea oricaror suprafete de vii roditoare sau de portaltoi se poate face numai pe baza de autorizatie eliberata de directia generala judeteana pentru agricultura, industrie alimentara, silvicultura si ape, potrivit planului si normelor tehnice stabilite de Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii si Apelor.
ART. 19
Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii si Apelor si Academia de Stiinte Agricole si Silvice, prin Institutul de cercetari pentru viticultura si vinificatie si statiunile experimentale, precum si catedrele de specialitate din invatamintul superior agricol, pe baza rezultatelor obtinute in cercetare si productie, vor elabora tehnologii diferentiate de cultura pentru strugurii de masa si vin, in functie de directiile de productie, de potentialul plantatiilor, de particularitatile biologice ale soiurilor si conditiile naturale ale fiecarei podgorii. De asemenea, pentru aplicarea in practica a rezultatelor stiintifice obtinute, vor acorda asistenta tehnica tuturor unitatilor producatoare, din raza lor de activitate.
ART. 20
Unitatile socialiste detinatoare de vii, plantatii portaltoi sau scoli de vita si persoanele care poseda vii roditoare sint obligate sa execute lucrarile de intretinere pentru a asigura cresterea normala a vitei de vie si obtinerea de productii corespunzatoare potentialului cantitativ si calitativ al soiurilor si podgoriei, cu respectarea tehnologiilor de cultura.
Se va acorda o grija deosebita asigurarii densitatii plantatiilor, prin completarea golurilor din viile tinere cit si din cele aflate in productie.