Secţiunea 1 - Drepturile poliţiştilor de penitenciare - Legea 145/2019 privind statutul poliţiştilor de penitenciare
M.Of. 631
În vigoare Versiune de la: 16 Iunie 2023
SECŢIUNEA 1:Drepturile poliţiştilor de penitenciare
Art. 104
Poliţistul de penitenciare are dreptul la:
a)salariu lunar, potrivit legii;
b)ajutoare şi alte drepturi băneşti, ale căror cuantumuri se stabilesc prin lege;
c)uniformă şi echipament specific şi drepturi de hrană, în condiţiile legii şi ale hotărârii Guvernului;
d)asistenţă medicală şi psihologică, medicamente, proteze şi dispozitive medicale destinate recuperării unor deficienţe organice sau funcţionale, în mod gratuit, în condiţiile stabilite prin hotărâre a Guvernului şi cu respectarea dispoziţiilor legale privind plata contribuţiei pentru asigurările sociale de sănătate;
e)locuinţe de serviciu şi de intervenţie, în condiţiile legii;
f)concedii de odihnă, concedii de studii, învoiri plătite şi concedii fără plată, în condiţiile stabilite prin hotărâre a Guvernului;
g)concedii medicale, concedii de maternitate, pentru creşterea copilului până la vârsta de 2 ani sau a copilului cu handicap până la vârsta de 3 ani, concediu paternal, precum şi pentru alte situaţii, în condiţiile stabilite de lege;
h)bilete de odihnă, bilete de tratament balnear şi bilete de recuperare fizică şi psihică, în condiţiile stabilite prin hotărâre a Guvernului;
i)pensii, în condiţiile legii;
j)indemnizaţii de instalare, de mutare, de delegare sau detaşare, precum şi decontarea cheltuielilor de cazare, în condiţiile stabilite de lege;
k)încadrarea activităţii în condiţii deosebite, speciale sau alte condiţii de muncă, potrivit legii;
l)portul permanent al armamentului din dotare sau achiziţionat personal, în condiţiile legii;
m)despăgubiri acordate din fondurile bugetare ale instituţiei, în cazul în care viaţa, sănătatea ori bunurile sale, ale soţului/soţiei şi ale copiilor aflaţi în întreţinerea sa sunt afectate în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu acestea. Despăgubirile menţionate se acordă în condiţiile stabilite prin hotărâre a Guvernului;
n)tratament medical în străinătate pentru afecţiuni medicale dobândite în timpul exercitării profesiei, dacă nu pot fi tratate în ţară, în condiţiile stabilite prin hotărâre a Guvernului;
o)asistenţa juridică asigurată în mod gratuit de unitate, la cerere, prin avocat, în cazul cercetării penale, urmăririi penale sau judecării sale pentru fapte săvârşite în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în cazurile şi condiţiile stabilite prin ordin al ministrului justiţiei. În situaţia în care se constată vinovăţia poliţistului de penitenciare, acesta este obligat să restituie toate cheltuielile efectuate de unitate.
Art. 105
(1)Poliţistul de penitenciare are dreptul la decontarea cheltuielilor de transport, în cazul deplasării în interes de serviciu, în cazul mutării în alte localităţi, în cazul deplasării de la domiciliu la locul de muncă, când domiciliază în altă localitate decât cea în care îşi desfăşoară activitatea, în limita a 70 km dus şi 70 km întors, şi, o dată pe an, pentru efectuarea concediului de odihnă, precum şi în alte situaţii, în condiţiile stabilite prin hotărâre a Guvernului.
(2)Poliţistul de penitenciare nu beneficiază de decontarea cheltuielilor de transport în cazul deplasării de la domiciliu la locul de muncă, când domiciliază în altă localitate decât cea în care îşi desfăşoară activitatea, dacă în localitatea în care se află locul de muncă:
a)acesta, soţul/soţia sau copiii aflaţi în întreţinere au o locuinţă proprietate personală ori, după caz, le-a fost atribuită o locuinţă de către autorităţile administraţiei publice locale;
b)acesta sau soţul/soţia beneficiază de locuinţă de serviciu;
c)beneficiază de compensarea chiriei în condiţiile art. 111.
(3)Poliţistul de penitenciare nu beneficiază de decontarea cheltuielilor de transport în cazul deplasării de la domiciliu la locul de muncă, când domiciliază în altă localitate decât cea în care îşi desfăşoară activitatea, dacă acesta, soţul/soţia acestuia sau copiii aflaţi în întreţinere au înstrăinat o locuinţă proprietate personală, în localitatea în care îşi desfăşoară activitatea, după data încadrării în sistemul administraţiei penitenciare.
(4)În cazul deplasării cu autoturismul, poliţiştilor de penitenciare li se decontează contravaloarea a 7,5 litri carburant la 100 km parcurşi pe distanţa cea mai scurtă dintre localităţi.
Art. 106
Pentru apărarea intereselor profesionale, economice, sociale şi culturale, personalul din sistemul administraţiei penitenciare are dreptul la asociere sindicală sau în alte organizaţii profesionale, dreptul la grevă, precum şi la libertatea întrunirilor, cu condiţia asigurării a cel puţin unei treimi din activitate şi a garantării drepturilor deţinuţilor şi a siguranţei locurilor de detenţie.
Art. 107
(1)Ministerul Justiţiei şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, pe de o parte, şi organizaţiile sindicale reprezentative cel puţin la nivel de grup de unităţi ale poliţiştilor de penitenciare sau reprezentanţii poliţiştilor de penitenciare, pe de altă parte, pot încheia acorduri colective care să cuprindă numai măsuri referitoare la:
a)constituirea şi folosirea fondurilor destinate îmbunătăţirii condiţiilor la locul de muncă;
b)sănătatea şi securitatea în muncă;
c)programul zilnic de lucru;
d)perfecţionarea profesională;
e)alte măsuri decât cele prevăzute de lege, referitoare la protecţia celor aleşi în organele de conducere ale organizaţiilor sindicale.
(2)Acordul colectiv se încheie cu reprezentanţii poliţiştilor de penitenciare, desemnaţi în condiţiile legii, în cazul în care organizaţia sindicală nu este reprezentativă la nivel de grup de unităţi sau poliţiştii de penitenciare nu sunt organizaţi în sindicate.
(3)Acordul colectiv se încheie pe o perioadă de cel puţin un an şi poate fi modificat, completat ori prelungit prin acte adiţionale, cu acordul părţilor.
(4)Încheierea, modificarea, completarea ori prelungirea acordului colectiv se face la iniţiativa scrisă a oricărei părţi, în urma unor negocieri între părţile acordului.
(5)Negocierile cu privire la încheierea, modificarea, completarea sau prelungirea acordului nu vor putea începe mai târziu de 10 zile şi nici mai devreme de 3 zile de la înregistrarea solicitării.
(6)Dispoziţiile legale privind părţile, negocierea, conflictul colectiv de muncă, încheierea, efectele contractelor colective de muncă, cu excepţia celor referitoare la înregistrarea şi publicarea contractelor colective de muncă, se aplică în mod corespunzător şi acordurilor colective încheiate în condiţiile prezentului articol.
(7)Ministerul Justiţiei şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor furnizează organizaţiilor sindicale reprezentative sau reprezentanţilor poliţiştilor de penitenciare informaţiile necesare pentru încheierea acordului colectiv.
Art. 108
(1)Perioada suspendării raportului de serviciu pentru îndeplinirea unei funcţii de conducere salarizate în cadrul unei organizaţii sindicale constituie vechime în muncă, în serviciu şi în specialitate, în condiţiile legii. Persoana beneficiază de toate drepturile care rezultă din calitatea de poliţist de penitenciare, cu excepţia drepturilor salariale.
(2)Persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere salarizată în cadrul unei organizaţii sindicale i se menţin postul şi funcţia în cadrul poliţiei penitenciare, deţinute la momentul suspendării din funcţie, are dreptul de a avansa în gradul profesional, de a beneficia de gradaţie la împlinirea stagiilor prevăzute de lege şi de a participa la concursuri pentru avansarea în carieră.
(3)Pentru perioada în care raportul de serviciu al poliţistului de penitenciare este suspendat potrivit prevederilor art. 130 alin. (3), funcţiile de conducere din organizaţia sindicală se echivalează cu funcţiile prevăzute în legislaţia privind salarizarea poliţiştilor de penitenciare, în vederea deschiderii drepturilor de pensie ca poliţist de penitenciare.
(4)Echivalarea funcţiilor, potrivit alin. (3), se face prin ordin al ministrului justiţiei, la propunerea organizaţiei sindicale şi cu avizul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale.
(5)Drepturile reglementate de prezenta lege, cu excepţia celor prevăzute la art. 104 lit. a), e)-g), j), l)-n), art. 105 şi art. 111 alin. (2), se acordă, potrivit condiţiilor legale în vigoare, poliţistului de penitenciare aflat în situaţia prevăzută la art. 130 alin. (3).
Art. 109
(1)Poliţiştii de penitenciare vor fi sprijiniţi în construirea sau cumpărarea, o singură dată în timpul carierei profesionale, a unei locuinţe proprietate personală, în localitatea în care îşi are sediul unitatea la care sunt încadraţi, din fondurile Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor sau alte fonduri guvernamentale, în condiţiile legii.
(2)Poliţiştii de penitenciare, titulari ai contractului de închiriere a locuinţei de serviciu, care au lucrat în poliţia penitenciară sau în sistemul administraţiei penitenciare peste 15 ani şi care s-au pensionat potrivit legii, precum şi cei care şi-au pierdut total sau parţial capacitatea de muncă şi s-au pensionat pentru invaliditate, în condiţiile legii, îşi păstrează dreptul de folosinţă asupra locuinţei de serviciu şi după încetarea raporturilor de serviciu prin pensionare. În cazul decesului titularului, soţul/soţia îşi păstrează drepturile locative pe tot parcursul vieţii.
(3)Criteriile şi condiţiile de sprijin prevăzute la alin. (1) se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.
(4)În condiţiile legii, prin hotărâre a Guvernului se poate înfiinţa Casa de credit a personalului din sistemul administraţiei penitenciare.
Art. 110
(1)Poliţiştii de penitenciare îşi păstrează, pe perioada delegării, detaşării ori trecerii temporare în altă funcţie, funcţia, gradul şi drepturile salariale avute anterior, acordate conform prevederilor actelor normative privind salarizarea acestora.
(2)În situaţia în care drepturile salariale corespunzătoare funcţiei pe care este detaşat sau, după caz, trecut temporar în altă funcţie sunt mai mari, personalul prevăzut la alin. (1) beneficiază de aceste drepturi salariale.
Art. 111
(1)Poliţiştii de penitenciare au dreptul la atribuirea unei locuinţe de serviciu dacă, în localitatea unde îşi desfăşoară activitatea, ei, soţul/soţia sau copiii aflaţi în întreţinere nu deţin o locuinţă în proprietate ori nu li s-a atribuit locuinţă de către autorităţile administraţiei publice locale.
(2)Poliţiştii de penitenciare cărora nu li s-a acordat locuinţă potrivit prevederilor alin. (1) şi care nici ei şi nici soţul/soţia sau copiii aflaţi în întreţinere nu au în proprietate o locuinţă în localitatea unde îşi desfăşoară activitatea au dreptul la compensarea lunară a chiriei în cuantum de până la 50% din salariul lunar net, dar nu mai mult decât chiria prevăzută în contractul de închiriere încheiat în condiţiile legii, inclusiv pentru locuinţele atribuite de către autorităţile administraţiei publice locale sau pentru locuinţele de serviciu. În situaţia inexistenţei unui fond locativ corespunzător în localitatea unde îşi desfăşoară activitatea, contractul de închiriere poate avea ca obiect o locuinţă situată într-o localitate aflată la o distanţă de maximum 70 km, în cazul în care nici poliţistul de penitenciare şi nici soţul/soţia sau copiii aflaţi în întreţinere nu au în proprietate personală o locuinţă în acea localitate sau în altă localitate situată mai aproape de locul de muncă.
(3)Dacă poliţiştii de penitenciare, inclusiv soţul/soţia acestora sau copiii aflaţi în întreţinerea acestora au înstrăinat o locuinţă, în localitatea în care îşi desfăşoară activitatea, după data încadrării în sistemul administraţiei penitenciare, aceştia nu beneficiază de prevederile alin. (1) şi (2).
(4)Nu se acordă compensaţia lunară pentru chirie în situaţia în care contractul de închiriere a fost încheiat cu rudele de până la gradul II inclusiv ale poliţistului de penitenciare ori ale soţiei/soţului acestuia/acesteia.
(5)Poliţiştii de penitenciare cărora li s-a atribuit o locuinţă de serviciu pot solicita schimbarea acesteia şi atribuirea unei alte locuinţe disponibile în fondul locativ al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor sau al unităţii penitenciare în cauză, care să corespundă nevoilor locative ale poliţistului de penitenciare, soţului/soţiei acestuia şi copiilor aflaţi în întreţinere. Prevederile alin. (8) teza a 2-a rămân aplicabile. Cererile de schimb de locuinţe se soluţionează cu prioritate.
(6)Prin excepţie de la prevederile alin. (2), medicii rezidenţi angajaţi în poliţia penitenciară pot solicita chirie în localitatea unde efectuează studiile de rezidenţiat.
(7)De prevederile alin. (2) beneficiază şi poliţiştii de penitenciare cărora li s-a atribuit o locuinţă de serviciu din fondul locativ al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor sau, după caz, al unităţii penitenciare în cauză, care nu mai corespunde nevoilor locative ale poliţistului de penitenciare, soţului/soţiei acestuia şi copiilor aflaţi în întreţinere şi la care cel în cauză renunţă. Prevederile alin. (8) teza a 2-a rămân aplicabile.
(8)Beneficiază de prevederile alin. (2) şi poliţistul de penitenciare care a avut în proprietate o locuinţă, în localitatea în care îşi desfăşoară activitatea, şi care, după data încadrării în sistemul administraţiei penitenciare, pentru motive neimputabile, a pierdut dreptul de proprietate asupra acesteia. Dreptul prevăzut de prezentul alineat se acordă în urma efectuării unei anchete sociale, efectuată de către o comisie constituită prin act al conducătorului unităţii în care este încadrat poliţistul de penitenciare.
(9)Poliţiştii de penitenciare care îndeplinesc condiţiile de acordare a compensaţiei lunare pentru chirie potrivit alin. (2) şi care contractează un credit ipotecar/imobiliar destinat achiziţionării unei locuinţe sau încheie un contract de vânzare-cumpărare cu plata în rate a unei locuinţe beneficiază de compensaţia lunară pentru chirie, pe o perioadă ce nu poate depăşi durata de derulare a creditului sau contractului de vânzare-cumpărare cu plata în rate, respectiv pentru plata ratei sau a unei fracţiuni din rata aferentă creditului sau contractului de vânzare-cumpărare cu plata în rate. În această situaţie, compensaţia lunară pentru chirie se acordă în cuantumul prevăzut la alin. (2), dar nu poate depăşi rata lunară plătită pentru creditul ipotecar/imobiliar sau pentru contractul de vânzare-cumpărare cu plata în rate.
(10)Dreptul prevăzut la alin. (9) se menţine în cazul transferului sau încadrării funcţionarilor publici cu statut special într-o altă instituţie din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională.
(11)În situaţia prevăzută la alin. (9) compensaţia lunară pentru chirie se acordă pentru o singură locuinţă achiziţionată pe timpul carierei. Compensaţia lunară pentru chirie nu se poate acorda concomitent pentru situaţia prevăzută la alin. (2) şi pentru situaţia prevăzută la alin. (9), caz în care poliţistul de penitenciare optează pentru una dintre aceste situaţii.
(12)Drepturile prevăzute de prezentul articol nu au caracter salarial şi nu se impozitează.
(13)Condiţiile de acordare a drepturilor prevăzute de prezentul articol se stabilesc prin ordin al ministrului justiţiei.
Art. 112
(1)La sesizarea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor sau, după caz, a unităţilor din subordinea acesteia, instituţiile şi organele specializate ale statului au obligaţia de a acorda protecţie poliţiştilor de penitenciare şi membrilor de familie ai acestora împotriva ameninţărilor, violenţelor, faptelor de ultraj ori altor fapte de natură penală cărora le-ar putea fi victimă, precum şi în cazul în care viaţa, integritatea corporală, demnitatea sau bunurile le sunt puse în pericol în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu acestea.
(2)Sesizarea prevăzută la alin. (1) se face la cererea poliţiştilor de penitenciare şi, în cazuri temeinic justificate, a membrilor de familie ai acestora.
(3)În cazurile prevăzute la alin. (1), poliţistul de penitenciare şi membrii de familie ai acestuia pot beneficia, la cerere, de asistenţa juridică asigurată în mod gratuit de unitate, prin avocat, în condiţiile ordinului ministrului justiţiei prevăzut la art. 104 lit. o).
(4)Condiţiile şi modalităţile de acordare a protecţiei se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.
Art. 113
(1)Poliţistul de penitenciare în activitate ori pensionat, soţul sau soţia acestuia, precum şi copiii aflaţi în întreţinerea acestuia beneficiază, în mod gratuit, de servicii de asistenţă medicală, medicamente şi proteze, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, în condiţiile stabilite prin hotărâre a Guvernului şi cu respectarea dispoziţiilor legale privind plata contribuţiei la asigurările sociale de sănătate.
(2)Pentru acordarea, potrivit legii, a asistenţei medicale specifice personalului din sistemul administraţiei penitenciare, în statele de organizare ale Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi ale fiecărei unităţi penitenciare se prevăd şi se încadrează posturi de personal medico-sanitar superior şi mediu.
(3)Drepturile prevăzute la alin. (1) nu au caracter salarial şi nu se impozitează.
Art. 114
(1)Poliţiştii de penitenciare au dreptul la despăgubiri în situaţia în care au suferit, din culpa instituţiei, un prejudiciu material în timpul îndeplinirii atribuţiilor de serviciu, în condiţiile şi cuantumul stabilit prin hotărâre a Guvernului.
(2)Poliţistului de penitenciare care a decedat în timpul îndeplinirii îndatoririlor de serviciu i se acordă, post-mortem, gradul de subinspector de poliţie penitenciară, în cazul în care face parte din categoria agenţilor, sau gradul profesional următor, în cazul ofiţerilor.
(3)Copiii aflaţi în întreţinerea poliţistului de penitenciare decedat sau încadrat într-un grad de invaliditate ca urmare a rănirii acestuia în timpul ori în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu pot fi înmatriculaţi la cerere, fără examen ori concurs, în instituţiile de învăţământ ale poliţiei penitenciare, dacă îndeplinesc condiţiile legale.
(4)Copiii aflaţi în întreţinerea poliţistului de penitenciare decedat sau încadrat într-un grad de invaliditate ca urmare a rănirii acestuia în timpul ori în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, precum şi soţul sau soţia acestuia pot fi încadraţi ca poliţişti de penitenciare sau angajaţi ca personal contractual în sistemul administraţiei penitenciare, fără examen ori concurs, dacă îndeplinesc celelalte condiţii legale prevăzute pentru funcţia respectivă.
(5)Prin ordin al ministrului justiţiei se stabileşte procedura de aplicare a prevederilor alin. (3) şi (4).
Art. 115
(1)Pentru îndeplinirea exemplară a atribuţiilor de serviciu, poliţiştilor de penitenciare li se pot acorda recompense morale sau materiale, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului justiţiei.
(2)Absolvenţilor instituţiilor de învăţământ prevăzute la art. 13 alin. (2) şi (5) declaraţi "şef de promoţie" li se acordă recompense materiale cu ocazia absolvirii, stabilite prin ordin al ministrului justiţiei.
(3)Pentru activitatea desfăşurată, poliţiştilor de penitenciare li se conferă decoraţii potrivit legii.
(4)Poliţiştii de penitenciare, decoraţi cu Ordinul Meritul Militar sau cu Semnul onorific În Serviciul Armatei, îşi păstrează toate drepturile conferite de aceste ordine, dobândite anterior.
(5)Pentru merite deosebite în activitatea desfăşurată, poliţiştilor de penitenciare li se conferă Medalia de Excelenţă în Serviciul Penitenciar. Criteriile şi procedura pentru conferirea medaliei se stabilesc prin ordin al ministrului justiţiei.