Secţiunea 2 - Insolvenţa - Legea 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare

M.Of. 521

În vigoare
Versiune de la: 5 Iulie 2024
SECŢIUNEA 2:Insolvenţa
Art. 200
(1)În cazul iniţierii procedurii insolvenţei, se aplică prevederile titlului II, cap. I din Legea nr. 85/2014, cu modificările şi completările ulterioare, pentru următoarele categorii de entităţi:
a)S.S.I.F.;
b)operatori de piaţă;
c)societăţi de administrare a investiţiilor (SAI);
d)AFIA;
e)FIA autoadministrate.
(2)Prin excepţie de la prevederile alin. (1) lit. a), prevederile secţiunii a 6-a din cap. I, titlul II din Legea nr. 85/2014, cu modificările şi completările ulterioare, nu se aplică S.S.I.F. prevăzute la art. 2 alin. (1) pct. 3 din Legea nr. 312/2015.
(3)În înţelesul prezentului titlu, insolvenţa reprezintă acea stare a entităţii prevăzute la alin. (1), aflată în una dintre următoarele situaţii:
a)starea de insolvenţă, în sensul prevederilor art. 5 alin. (1) pct. 29 din Legea nr. 85/2014, cu modificările şi completările ulterioare;
b)imposibilitatea redresării din punct de vedere financiar a entităţii aflate în administrare specială.
Art. 201
(1)Instanţa competentă să soluţioneze cererea A.S.F. de iniţiere a procedurii reorganizării şi a falimentului entităţii prevăzute la art. 200 este tribunalul în circumscripţia căruia se află sediul respectivei entităţi.
(2)Desemnarea lichidatorului de către tribunal se va face cu acordul A.S.F.
(3)În îndeplinirea atribuţiilor lor, care implică aplicarea unor reglementări emise de A.S.F., tribunalul, judecătorul-sindic şi lichidatorul pot cere opinia A.S.F., în calitatea sa de autoritate de reglementare şi supraveghere a pieţei de capital.
(4)Procedura falimentului va fi închisă atunci când judecătorul-sindic a aprobat raportul final, când toate fondurile sau bunurile din averea entităţii prevăzute la art. 200 aflate în faliment au fost distribuite şi fondurile nereclamate au fost depuse la Trezoreria Statului. În urma unei cereri a judecătorului-sindic, tribunalul va pronunţa o hotărâre de închidere a procedurii reorganizării judiciare şi a falimentului. Hotărârea va fi comunicată, în scris şi/sau prin presă, în cel puţin două cotidiane de circulaţie naţională, tuturor creditorilor debitorului, Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, A.S.F. şi lichidatorului. Eventualele sume rămase vor fi virate la bugetul de stat, după o perioadă de 5 ani.