Secţiunea 4 - Prevederi referitoare la garanţii - Legea 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare

M.Of. 521

În vigoare
Versiune de la: 5 Iulie 2024
SECŢIUNEA 4:Prevederi referitoare la garanţii
Art. 183
Prin sintagma garanţie reală din cuprinsul art. 184-186 se înţelege garanţia financiară fără transfer de proprietate, constituită în temeiul Ordonanţei Guvernului nr. 9/2004 privind unele contracte de garanţie financiară, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 222/2004, cu modificările şi completările ulterioare, sau ipoteca mobiliară, ce poartă asupra instrumentelor financiare, altele decât cele derivate, înregistrate în sistemul depozitarului central şi care se tranzacţionează într-un loc de tranzacţionare.
Art. 184
Constituirea şi executarea garanţiilor reale asupra instrumentelor financiare, altele decât cele derivate, se realizează potrivit reglementărilor emise de A.S.F., cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
Art. 185
(1)Publicitatea garanţiilor reale prevăzute la art. 183 asigură opozabilitatea faţă de terţi şi se realizează prin înscrierea unei menţiuni în registrul central de publicitate.
(2)În sensul prezentei secţiuni, registrul central de publicitate este sistemul de evidenţă constituit şi administrat la nivelul fiecărui depozitar central, în care sunt înscrise pentru publicitate menţiunile de garanţie reală asupra instrumentelor financiare, altele decât cele derivate, înregistrate în sistemul depozitarului central şi care se tranzacţionează într-un loc de tranzacţionare; orice persoană are acces la informaţiile privind menţiunile de garanţie reală din cadrul registrului central de publicitate, depozitarul central eliberând, la cerere, extrase de informare în acest sens.
(3)Înscrierea menţiunii de garanţie reală în registrul central de publicitate în cazul garanţiilor financiare fără transfer de proprietate nu reprezintă o formalitate, potrivit prevederilor art. 5 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 9/2004, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 222/2004, cu modificările şi completările ulterioare, reprezentând o modalitate de punere la dispoziţie a garanţiei, în temeiul prevederilor art. 4 alin. (1) din aceeaşi ordonanţă.
(4)Rangul garanţiei reale se stabileşte prin raportare la momentul înscrierii menţiunii de publicitate a garanţiei reale în registrul central de publicitate, realizată conform reglementărilor emise de A.S.F.
(5)A.S.F. emite reglementări privind modalitatea de realizare a publicităţii prevăzute la alin. (1)-(4).
Art. 186
Orice procedură de executare a garanţiilor reale trebuie să respecte dispoziţiile reglementărilor A.S.F., iar, în cazul executării silite, şi pe cele ale dispoziţiilor legale în vigoare referitoare la executarea silită. Creditorul şi reprezentanţii acestuia trebuie să acţioneze într-o manieră comercială corespunzătoare, prin utilizarea mecanismelor pieţei de capital.