Secţiunea 2 - Înfiinţarea şi funcţionarea depozitarului central - Legea 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare

M.Of. 521

În vigoare
Versiune de la: 5 Iulie 2024
SECŢIUNEA 2:Înfiinţarea şi funcţionarea depozitarului central
Art. 178
Condiţiile, documentaţia ce trebuie să însoţească cererea de autorizare, precum şi procedura de autorizare a depozitarului central sunt stabilite prin Regulamentul (UE) nr. 909/2014, prin actele delegate şi actele de punere în aplicare, după caz, adoptate de Comisia Europeană, respectiv prin reglementările emise de A.S.F. prin care sunt reglementate aspecte care fac obiectul regulamentului european menţionat mai sus.
Art. 1781
Depozitarul central are obligaţia încheierii unui contract de mandat cu directorii, a cărui durată nu poate depăşi 4 ani.

Art. 179
În cazul în care nu se respectă cerinţele cu privire la integritatea acţionarilor unui depozitar central sau se omite obţinerea aprobării A.S.F., drepturile de vot aferente acţiunilor deţinute cu nerespectarea cerinţelor menţionate sunt suspendate de drept, aplicându-se procedura prevăzută la art. 272.
Art. 180
(1)Conturile de instrumente financiare deschise la depozitarul central de participanţii la sistemul depozitarului central vor fi evidenţiate astfel încât să se asigure separarea instrumentelor financiare deţinute în nume propriu de cele deţinute în contul clienţilor acestora.
(2)Participanţii la sistemul depozitarului central au obligaţia de a ţine subconturi de instrumente financiare deţinute în contul clienţilor lor şi de a înregistra zilnic în registrul propriu deţinerile, pe fiecare client, pentru fiecare clasă de instrumente financiare.
(3)Depozitarul central este direct răspunzător pentru asigurarea cel puţin zilnică a concordanţei dintre suma instrumentelor financiare, altele decât cele derivate, înregistrate în conturile deschise în sistemul depozitarului central şi numărul instrumentelor financiare, altele decât cele derivate, care compun o emisiune.