Secţiunea 4 - Accesul la sistemele de contraparte centrală, de compensare şi de decontare şi dreptul de a desemna un sistem de decontare - Legea 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare

M.Of. 521

În vigoare
Versiune de la: 5 Iulie 2024
SECŢIUNEA 4:Accesul la sistemele de contraparte centrală, de compensare şi de decontare şi dreptul de a desemna un sistem de decontare
Art. 120
(1)Fără a aduce atingere titlurilor III, IV sau V din Regulamentul (UE) nr. 648/2012, firmele de investiţii din alte state membre au drept de acces direct şi indirect la contrapartea centrală şi la sistemele de compensare şi de decontare existente pe teritoriul României în scopul finalizării sau al organizării finalizării tranzacţiilor cu instrumente financiare.
(2)Accesul direct şi indirect al firmelor de investiţii respective la aceste sisteme fac obiectul aceloraşi criterii nediscriminatorii, transparente şi obiective care se aplică membrilor sau participanţilor locali.
(3)A.S.F. nu limitează utilizarea sistemelor respective la compensarea şi decontarea tranzacţiilor cu instrumente financiare efectuate într-un loc de tranzacţionare de pe teritoriul României.
(4)Operatorii de piaţă de pe teritoriul României oferă tuturor membrilor sau tuturor participanţilor lor dreptul de a desemna sistemul de decontare a tranzacţiilor cu instrumente financiare efectuate pe pieţele reglementate administrate de aceştia, sub rezerva respectării următoarelor condiţii:
a)existenţa unor facilităţi şi legături între sistemul de decontare desemnat şi orice alt sistem sau infrastructură necesare pentru a asigura decontarea eficientă şi economică a tranzacţiei respective;
b)confirmarea, de către A.S.F., a faptului că toate condiţiile tehnice de decontare a tranzacţiilor încheiate pe aceste pieţe reglementate prin intermediul unui alt sistem de decontare decât cel desemnat de operatorul de piaţă sunt de natură să permită funcţionarea armonioasă şi ordonată a pieţelor în cauză.
(5)Aprecierea A.S.F. în privinţa pieţei reglementate nu aduce atingere competenţelor băncilor centrale naţionale în rolul lor de supervizare a sistemelor de compensare-decontare sau competenţelor altor autorităţi de supraveghere competente în ceea ce priveşte aceste sisteme. A.S.F. ţine seama de supervizarea şi supravegherea deja efectuate de aceste instituţii pentru a evita repetarea nejustificată a verificărilor.