Secţiunea 1 - Libertatea de a presta servicii şi de a exercita activităţi de investiţii - Legea 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare

M.Of. 521

În vigoare
Versiune de la: 5 Iulie 2024
SECŢIUNEA 1:Libertatea de a presta servicii şi de a exercita activităţi de investiţii
Art. 109
(1)Orice firmă de investiţii autorizată şi supravegheată de autorităţile competente ale unui alt stat membru în conformitate cu Directiva 2014/65/UE şi, în cazul instituţiilor de credit, în conformitate cu Directiva 2013/36/UE poate furniza liber servicii de investiţii şi/sau poate desfăşura liber activităţi de investiţii, precum şi servicii auxiliare pe teritoriul României, cu condiţia ca aceste servicii şi activităţi să fie incluse în autorizaţia sa.
(2)Serviciile auxiliare pot fi furnizate doar împreună cu un serviciu de investiţii şi/sau o activitate de investiţii.
(3)Firmele de investiţii şi instituţiile de credit prevăzute la alin. (1) se înscriu în Registrul A.S.F., ulterior transmiterii către A.S.F. a unei notificări însoţite de informaţii similare celor prevăzute la art. 110 alin. (3)-(5) de către autoritatea competentă din statul membru de origine al firmei de investiţii sau al instituţiei de credit.
(4)A.S.F. nu impune firmelor de investiţii sau instituţiilor de credit prevăzute la alin. (1) obligaţii suplimentare pentru aspectele reglementate de prezenta lege.
(5)Ulterior îndeplinirii procedurii de notificare, firmele de investiţii şi instituţiile de credit prevăzute la alin. (1) şi la art. 113 alin. (1) îşi pot promova serviciile prin toate mijloacele de comunicare disponibile în România, cu respectarea regulilor de publicitate stabilite de A.S.F., inclusiv îşi pot efectua publicitate prin intermediul unor site-uri web aflate în proprietatea unei alte persoane şi care permit redirecţionarea potenţialului client către site-ul propriu.

Art. 110
(1)Orice S.S.I.F. poate furniza liber servicii de investiţii şi/sau poate desfăşura liber activităţi de investiţii, precum şi servicii auxiliare pe teritoriul altor state membre.
(2)Serviciile auxiliare pot fi furnizate de S.S.I.F. pe teritoriul unui stat membru doar împreună cu un serviciu de investiţii şi/sau o activitate de investiţii.
(3)Orice S.S.I.F. care intenţionează să furnizeze servicii sau să desfăşoare activităţi pe teritoriul unui alt stat membru pentru prima dată sau care doreşte să modifice gama de servicii furnizate sau de activităţi desfăşurate comunică A.S.F. următoarele informaţii:
a)statul membru în care intenţionează să opereze;
b)un program de activitate care menţionează, în special, serviciile şi/sau activităţile de investiţii, precum şi serviciile auxiliare pe care intenţionează să le furnizeze pe teritoriul respectivului stat membru şi dacă intenţionează să facă acest lucru prin intermediul unor agenţi delegaţi stabiliţi în România.
(4)În cazul în care S.S.I.F. intenţionează să utilizeze agenţi delegaţi, aceasta comunică A.S.F. identitatea agenţilor delegaţi respectivi.
(5)În cazul în care S.S.I.F. care intenţionează să furnizeze servicii pe teritoriul altui stat membru doreşte să utilizeze agenţi delegaţi stabiliţi în România, A.S.F. comunică autorităţii competente a statului membru gazdă desemnate ca punct de contact în conformitate cu art. 237 alin. (1)-(5), în termen de o lună de la primirea tuturor informaţiilor, identitatea agenţilor delegaţi respectivi.
(6)A.S.F. transmite autorităţii competente a statului membru gazdă desemnate ca punct de contact în conformitate cu art. 237 alin. (1)-(5) informaţiile comunicate de S.S.I.F. în conformitate cu alin. (3)-(5), în termen de o lună de la primirea acestora.
(7)S.S.I.F. poate să înceapă să furnizeze serviciile şi activităţile de investiţii respective în statul membru gazdă după transmiterea de către A.S.F. a informaţiilor către autoritatea competentă a statului membru gazdă, conform prevederilor alin. (6).
(8)În cazul modificării uneia dintre informaţiile comunicate în conformitate cu alin. (3)-(5), S.S.I.F. anunţă în scris A.S.F. cu cel puţin o lună înainte de aplicarea modificării respective.
(9)A.S.F. informează autoritatea competentă a statului membru gazdă în legătură cu modificarea prevăzută la alin. (8).
Art. 111
(1)Orice instituţie de credit care intenţionează să furnizeze servicii de investiţii şi servicii auxiliare sau să desfăşoare activităţi de investiţii conform art. 110 prin intermediul unor agenţi delegaţi comunică A.S.F. identitatea agenţilor delegaţi respectivi.

(2)În cazul în care instituţia de credit care intenţionează să furnizeze servicii pe teritoriul altui stat membru doreşte să utilizeze agenţi delegaţi stabiliţi în România, A.S.F. comunică autorităţii competente a statului membru gazdă desemnate ca punct de contact în conformitate cu art. 237 alin. (1)-(5), în termen de o lună de la primirea tuturor informaţiilor, identitatea agenţilor delegaţi respectivi.
(3)A.S.F., în calitate de autoritate competentă a statului membru gazdă, publică pe site-ul propriu informaţiile primite de la autorităţile competente din statele membre de origine ale firmelor de investiţii sau ale instituţiilor de credit care utilizează agenţi delegaţi şi care urmează a furniza servicii de investiţii şi/sau activităţi de investiţii pe teritoriul României.
Art. 112
(1)A.S.F. permite firmelor de investiţii şi operatorilor de piaţă care administrează SMT-uri şi SOT-uri din alte state membre, în baza notificării transmise în acest sens de autoritatea competentă din statul de origine al acestora, să pună la dispoziţie mecanismele adecvate pe teritoriul României pentru a facilita accesul şi tranzacţionarea pe pieţele respective pentru membrii, participanţii sau utilizatorii la distanţă stabiliţi pe teritoriul României.
(2)A.S.F. poate solicita autorităţii competente din statul membru de origine al SMT-ului informaţii cu privire la identitatea membrilor sau participanţilor la distanţă la SMT-ul stabilit pe teritoriul respectivului stat membru.
(3)S.S.I.F. sau operatorul de piaţă care administrează un SMT sau un SOT care intenţionează să pună la dispoziţie mecanisme adecvate pe teritoriul altor state membre pentru a facilita accesul şi tranzacţionarea pe pieţele respective pentru membrii, participanţii sau utilizatorii la distanţă stabiliţi pe teritoriul acelor state comunică A.S.F. numele statului membru în care intenţionează să prevadă aceste mecanisme.
(4)În termen de o lună de la primirea informaţiei prevăzute la alin. (3), A.S.F. comunică această informaţie autorităţii competente a statului membru în care SMT-ul sau SOT-ul intenţionează să prevadă asemenea mecanisme.
(5)La cererea autorităţii competente a statului membru gazdă al SMT-ului şi fără întârzieri nejustificate, A.S.F. comunică identitatea membrilor sau participanţilor la distanţă la SMT-ul stabilit pe teritoriul României.