Art. 31. - Art. 3 1 - Legea 11/1991 privind combaterea concurentei neloiale

M.Of. 24

În vigoare
Versiune de la: 20 Iulie 2022
Art. 31
(1)Consiliul Concurenţei constată şi sancţionează practicile de concurenţă neloială în limita competenţelor prevăzute de prezenta lege, din oficiu sau la sesizare, atunci când în cauză există un interes public constând într-o afectare a bunei funcţionări a pieţei.
(2)Consiliul Concurenţei evaluează măsura în care o posibilă practică de concurenţă neloială afectează interesul public potrivit următoarelor criterii:
a)gradul ridicat de pericol social;
b)importanţa sau dimensiunea sectorului economic vizat, numărul de întreprinderi implicate în săvârşirea faptei, numărul de întreprinderi afectate; sau
c)durata practicii de concurenţă neloială.
(3)În cazul în care Consiliul Concurenţei apreciază că nu este îndeplinit niciunul dintre criteriile prevăzute la alin. (2) va comunica autorului sesizării decizia de a nu interveni, motivată de lipsa interesului public, în termen de 45 de zile de la data la care sesizarea este considerată completă.
(4)În vederea evaluării practicilor de concurenţă neloială autorii sesizărilor trebuie să furnizeze indiciile şi, în măsura în care le sunt disponibile, elementele de probă, în legătură cu posibila practică de concurenţă neloială, interesul legitim şi cu prejudiciul produs sau iminenţa producerii acestuia, precum şi toate informaţiile necesare analizei cazului, solicitate de către Consiliul Concurenţei, sesizarea fiind completă la data primirii tuturor documentelor şi informaţiilor.
(5)În cazul în care Consiliul Concurenţei constată că sesizarea este incompletă şi autorul acesteia nu o completează în termenul acordat de către autoritatea de concurenţă, sesizarea se consideră a fi retrasă, urmând a fi instrumentată din oficiu dacă există suficient temei.
(6)În situaţia în care Consiliul Concurenţei constată că practicile sesizate nu intră sub incidenţa legii, va răspunde în scris în termen de 30 de zile de la data la care sesizarea este considerată completă.
(7)În cazul în care Consiliul Concurenţei apreciază că o posibilă practică de concurenţă neloială afectează interesul legitim public, dispune efectuarea unei cercetări aprofundate cu privire la aceasta, prin ordin al preşedintelui Consiliului Concurenţei, ce poate fi contestat numai odată cu decizia prin care se finalizează cercetarea aprofundată. Ordinul se comunică autorului sesizării şi întreprinderilor care fac obiectul cercetării aprofundate.
(8)În urma efectuării cercetării aprofundate prevăzute la alin. (7), Consiliul Concurenţei poate constata prin decizie săvârşirea practicii de concurenţă neloială, dispune interzicerea acesteia şi aplică amenzi pentru contravenţiile prevăzute la art. 4 alin. (1) din prezenta lege.
(9)Consiliul Concurenţei poate impune, prin decizie, pe o perioadă determinată, orice măsură interimară pe care o consideră necesară, înainte de finalizarea cercetării aprofundate, în cazul unei urgenţe determinate de riscul unui prejudiciu grav şi ireparabil, în cazul în care constată, la o primă evaluare, existenţa unor fapte interzise expres de lege şi care trebuie eliminate. Înainte de luarea unei măsuri interimare, părţile implicate pot prezenta în scris punctul lor de vedere. Consiliul Concurenţei va stabili, prin instrucţiuni, condiţiile, termenele şi procedura pentru adoptarea unor măsuri interimare.
(10)Deciziile Consiliului Concurenţei, emise în temeiul prezentei legi, vor fi motivate şi comunicate părţilor în termen de maximum 60 de zile de la deliberare şi pot fi atacate la Curtea de Apel Bucureşti - Secţia de contencios administrativ, în termen de 30 de zile de la comunicare. Sentinţa va fi pronunţată fără drept de apel, împotriva ei putând fi declarat recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
(11)În cazul în care, la finalizarea cercetării aprofundate, se constată că aceasta nu a condus la descoperirea unor dovezi suficiente pentru încălcarea legii, care să justifice impunerea de măsuri sau sancţiuni, Consiliul Concurenţei va decide închiderea acesteia.