Instructiunile 7/2004 privind organizarea şi desfăşurarea adunării generale extraordinare a acţionarilor SIF în conformitate cu prevederile art. 286 alin. (6) din Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital

M.Of. 828

În vigoare
Versiune de la: 27 August 2004
Instructiunile 7/2004 privind organizarea şi desfăşurarea adunării generale extraordinare a acţionarilor SIF în conformitate cu prevederile art. 286 alin. (6) din Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital
Dată act: 8-sept-2004
Emitent: Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare
Art. 1
Prezenta Instrucţiune stabileşte regulile privind convocarea şi desfăşurarea Adunărilor Generale Extraordinare ale Acţionarilor (AGEA) societăţilor de investiţii financiare, denumite în continuare SIF , stabilite prin dispoziţiile articolului 286 alin. (6) din Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital.
Art. 2
(1)Convocarea şi desfăşurarea AGEA menţionată la art. 1 se va face în conformitate cu prevederile Legii nr. 31/1990, ale Legii nr. 297/2004, ale prezentei Instrucţiuni, precum şi ale Instrucţiunilor C.N.V.M. nr. 8/1996 privind Adunările Generale ale deţinătorilor de valori mobiliare emise de societăţile comerciale deschise.
(2)Acţionarii înscrişi în registrul acţionarilor la data de referinţă pot participa la AGEA menţionată la art. 1 direct, prin corespondenţă sau prin reprezentanţi.
Art. 3
(1)Convocatorul AGEA va cuprinde cel puţin următoarele informaţii:
a)denumirea emitentului;
b)data adunării generale, ora şi locul de desfăşurare a AGEA pentru prima, respectiv a doua convocare;
c)data de referinţă;
d)ordinea de zi care va cuprinde integral şi textul rezoluţiilor propuse spre aprobare;
e)precizarea expresă a faptului că dreptul de vot se poate exercita direct, prin reprezentant sau prin corespondenţă;
f)modalitatea de distribuire a documentelor referitoare la problemele incluse pe ordinea de zi şi a formularului de procură specială pentru reprezentarea în AGEA, precum şi data începând cu care acestea vor fi disponibile;
g)formularul buletinului de vot;
h)data până la care acţionarul îşi poate exercita opţiunea prin transmiterea votului prin corespondenţă;
i)indicarea adresei exacte unde vor fi transmise voturile prin poştă;
j)precizarea sediilor şi a modalităţii prin care pot fi depuse, înregistrate, verificate şi centralizate voturile prin corespondenţă;
k)menţionarea faptului că persoanele angajate în aducerea la îndeplinire a obligaţiilor de la litera j) sunt ţinute să respecte regulile privind păstrarea siguranţei şi a confidenţialităţii voturilor transmise prin corespondenţă.
(2)Convocatorul va fi publicat cu cel puţin 30 de zile înaintea AGEA, în modalităţile prevăzute de Legea nr. 31/1990, pe web-site-ul SIF , BVB şi C.N.V.M., în buletinul C.N.V.M., precum şi în cel puţin un cotidian de circulaţie naţională.
(3)Data de referinţă va fi ulterioară cu cel puţin 5 zile lucrătoare datei de publicare în presă a convocatorului AGEA.
(4)Data începând cu care documentele referitoare la problemele incluse pe ordinea de zi şi formularele pentru procurile speciale vor fi făcute disponibile, va fi ulterioară cu cel mult 5 zile datei de referinţă a AGEA.
(5)Data limită până la care vor putea fi înregistrate la SIF voturile prin corespondenţă va fi cu cel puţin 5 zile lucrătoare anterioară datei primei convocări a AGEA.
Art. 4
Raportul privind hotărârea consiliului de administraţie al SIF , referitoare la convocarea AGEA va fi transmis către C.N.V.M. şi BVB, în maximum 24 de ore de la adoptarea hotărârii.
Art. 5
(1)În aplicarea art. 3 alin. (1) litera f), SIF-urile vor pune la dispoziţia acţionarilor toate documentele ce urmează a fi dezbătute de AGEA.
(2)Documentele prevăzute la alin. (1) se pun la dispoziţia acţionarilor, pentru consultare, pe website-ul SIF şi/sau la sediul acestuia şi la cel al sucursalelor şi al filialelor, precum şi în alte locuri ce pot fi stabilite de SIF-uri şi precizate în convocator. De asemenea, la solicitarea acţionarilor, aceştia pot obţine, contra cost copii de pe documentele respective.
(3)Tarifele percepute acţionarilor care solicită eliberarea unor copii ale documentelor emise în aplicarea alin. (2) nu vor depăşi costurile necesare multiplicării.
Art. 6
În conformitate cu prevederile art. 100 alin. (2) din Legea nr. 297/2004, acţionarii unei SIF , îndreptăţiţi să participe la AGEA., pot vota şi prin corespondenţă sau pot fi reprezentaţi de persoane, altele decât acţionarii, cu excepţia administratorilor, pe baza unei procuri speciale autentificate.
Art. 7
(1)În situaţia în care votul este transmis prin corespondenţă, acţionarii vor fi identificaţi prin una dintre următoarele modalităţi:
a)legalizarea semnăturii de pe buletinul de vot;
b)prezentarea cu actul de identitate la sediile menţionate la art. 3 alin. (1) lit. j) unde persoana desemnată de SIF în conformitate cu alin. (2) va proceda la identificarea acţionarului şi la consemnarea acestui fapt pe verso-ul buletinului de vot şi al copiei de pe actul de identitate. Totodată, pe verso-ul buletinului de vot va consemna şi numărul acţiunilor deţinute şi al drepturilor de vot. Plicul ce va conţine buletinul de vot şi copia actului de identitate al acţionarului va fi închis în prezenţa acestuia.
(2)SIF-urile au obligaţia de a desemna persoanele ce se vor constitui într-o comisie responsabilă cu centralizarea şi ţinerea evidenţei voturilor exprimate prin corespondenţă, respectiv transmise prin poştă sau depuse la sediile menţionate în convocator.
(3)Persoanele menţionate la alin. (2) au obligaţia să păstreze în siguranţă şi să asigure confidenţialitatea voturilor transmise prin corespondenţă până la momentul supunerii la vot a fiecărei rezoluţii de pe ordinea de zi.
Art. 8
Deţinerile acţionarilor care au transmis buletinele de vot prin corespondenţă, cu respectarea termenului stabilit prin convocator şi a modalităţii de identificare stabilită la art. 7 alin. (1), precum şi ale acţionarilor care participă direct sau prin reprezentanţi la AGEA sunt luate în calculul cvorumului necesar întrunirii AGEA.
Art. 9
În momentul supunerii la vot a fiecărei rezoluţii, voturile transmise prin corespondenţă vor fi însumate odată cu voturile exercitate de către acţionarii prezenţi sau reprezentaţi în cadrul AGEA.
Art. 10
(1)Buletinul de vot va fi redactat astfel încât acţionarii să-şi poată exprima votul “pentru”, “împotriva” sau “abţinere” pentru fiecare rezoluţie aferentă punctelor înscrise pe ordinea de zi.
(2)Buletinele de vot transmise prin corespondenţă fără respectarea termenului stabilit în convocator sau a modalităţii de identificare precizată la art. 7 alin. (1) vor fi considerate nule de drept.
(3)Voturile exprimate şi anulate pentru vicii de procedură nu vor fi luate în considerare atunci când punctul de pe ordinea de zi la care se referă este adoptat.
(4)Voturile aferente fiecărei rezoluţii supuse la vot vor fi anulate pentru vicii de procedură în următoarele situaţii:
a)sunt ilizibile;
b)conţin opţiuni contradictorii sau confuze;
c)sunt exprimate condiţionat.
Art. 11
Rezoluţiile supuse aprobării AGEA vor fi prezentate şi supuse votului, în timpul desfăşurării AGEA, în mod identic cu întregul text al rezoluţiei publicate, conform prevederilor art. 3 alin. (1), litera d).
Art. 12
(1)Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor trebuie să aibă în vedere modificarea actelor constitutive ale SIF astfel încât acestea să se încadreze în prevederile Legii nr. 297/2004 privind piaţa de capital, respectând conţinutul minim al actelor constitutive prevăzut de aceasta.
(2)În situaţiile în care nu se îndeplinesc condiţiile de cvorum pentru întrunirea AGEA a SIF , Consiliul de Administraţie al SIF sau SAI, după caz, va hotărî cu privire la prevederile alin. (1) şi (2) ale art. 286 din Legea nr. 297/2004.
Art. 13
Încălcarea dispoziţiilor prezentei instrucţiuni se sancţionează administrativ, contravenţional sau penal, după caz, în conformitate cu dispoziţiile Titlului X „Răspunderi şi sancţiuni” din Legea nr. 297/2004.
Art. 14
Prezenta Instrucţiune se aplică de la data de 27.08.2004 şi va fi publicată, împreună cu ordinul de aprobare, în Buletinul C.N.V.M. şi pe site-ul C.N.V.M. (http://www.c.n.v.m.r.ro/).
-****-

Preşedintele Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare,

Gabriela Anghelache

 
Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 828 din data de 8 septembrie 2004