Art. 6. - Codul Muncii din 2003 (Legea nr. 53 din 24 ianuarie 2003) - REPUBLICARE
M.Of. 345
În vigoare Versiune de la: 1 Noiembrie 2023a.
Art. 6
(1)Orice salariat care prestează o muncă beneficiază de condiţii de muncă adecvate activităţii desfăşurate, de protecţie socială, de securitate şi sănătate în muncă, precum şi de respectarea demnităţii şi a conştiinţei sale, fără nicio discriminare.
(2)Tuturor salariaţilor care prestează o muncă le sunt recunoscute dreptul la negocieri colective, dreptul la protecţia datelor cu caracter personal, precum şi dreptul la protecţie împotriva concedierilor nelegale.
(3)Pentru munca egală sau de valoare egală este interzisă orice discriminare bazată pe criteriul de sex cu privire la toate elementele şi condiţiile de remunerare.
(4)În cazul în care salariaţii, reprezentanţii salariaţilor sau membrii de sindicat înaintează angajatorului o plângere sau iniţiază proceduri în scopul asigurării respectării drepturilor prevăzute în prezenta lege, beneficiază de protecţie împotriva oricărui tratament advers din partea angajatorului.
(5)Salariatul care se consideră victima unui tratament advers din partea angajatorului în sensul alin. (4) se poate adresa instanţei de judecată competente cu o cerere pentru acordarea de despăgubiri şi restabilirea situaţiei anterioare sau anularea situaţiei create ca urmare a tratamentului advers, cu prezentarea faptelor în baza cărora poate fi prezumată existenţa respectivului tratament.
Documente corelate
Dacă doriți să acces la toate documente corelate, autentifică-te în Sintact. Nu ai un cont Sintact? Cere un cont demo »
Jurisprudenţă numărul de obiecte din listă: (9087)
Hotarari judecătoresti numărul de obiecte din listă: (9087)
- Hotarare nr. 276/2023 din 14-iun-2023, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii Bucuresti
- Sentinta nr. RJ ee3e77e56/2023 din 25-apr-2023, Tribunalul Bucuresti, litigiu privind functionarii publici (Legea Nr.188/1999) (Contencios administrativ si fiscal)
- Sentinta nr. RJ 989875457/2023 din 25-apr-2023, Tribunalul Bucuresti, anulare act (Litigii de munca)
Comentarii, monografii, reviste şi webinarii numărul de obiecte din listă: (24)
Comentarii numărul de obiecte din listă: (10)
- Codul Muncii comentat. Protectia datelor personale, telemunca, munca virtuala si alte forme de munca. Editia a II-a completata si revizuita din 08-oct-2020, Universul Juridic
- Codul Muncii din 15-sep-2017, Universul Juridic
- Codul Muncii comentat si adnotat cu legislatie conexa si jurisprudenta relevanta din 01-apr-2017, Universul Juridic
Articole numărul de obiecte din listă: (14)
- Detaşarea nu poate fi calificată un drept al persoanei care se detaşează, iar ocuparea unui post prin intermediul detaşării se dispune în interesul instituţiei care nu poate ocupa postul respectiv ca urmare a lipsei de personal sau a altor considerente, iar nu în interesul persoanei care se detaşează
- Unde este munca?
- Reprezentativitatea organizaţiilor sindicale şi a organizaţiilor patronale