Art. 153. - Art. 153: (ex-articolul 137 TCE) - Tratat din 25-mar-1957 PRIVIND FUNCŢIONAREA UNIUNII EUROPENE (VERSIUNE CONSOLIDATĂ)

Acte UE

Jurnalul Oficial 326C

În vigoare
Versiune de la: 25 Mai 2019
Art. 153: (ex-articolul 137 TCE)
(1)În vederea realizării obiectivelor menţionate la articolul 151, Uniunea susţine şi completează acţiunea statelor membre în domeniile următoare:
a)îmbunătăţirea, în special, a mediului de muncă, pentru a proteja sănătatea şi securitatea lucrătorilor;
b)condiţiile de muncă;
c)securitatea socială şi protecţia socială a lucrătorilor;
d)protecţia lucrătorilor în caz de reziliere a contractului de muncă;
e)informarea şi consultarea lucrătorilor;
f)reprezentarea si apărarea colectivă a intereselor lucrătorilor si angajatorilor, inclusiv administrarea comună, sub rezerva alineatului (5);
g)condiţiile de muncă pentru resortisanţii din ţările terţe care sunt rezidenţi legali pe teritoriul Uniunii;
h)integrarea persoanelor excluse de pe piaţa forţei de muncă, fără a aduce atingere articolului 166;
i)egalitatea dintre bărbaţi si femei în ceea ce priveşte şansele pe piaţa forţei de muncă si tratamentul la locul de muncă;
j)lupta împotriva marginalizării sociale;
k)modernizarea sistemelor de protecţie socială, fără a aduce atingere literei c).
(2)În acest scop, Parlamentul European si Consiliul:
a)pot adopta măsuri menite să încurajeze cooperarea între statele membre prin iniţiative destinate să sporească cunoştinţele, să dezvolte schimburile de informaţii si a celor mai bune practici, să promoveze abordările novatoare si să evalueze experienţele dobândite, cu excluderea oricărei armonizări a actelor cu putere de lege si a normelor administrative;
b)pot adopta în domeniile menţionate la alineatul (1) literele a)-i), prin intermediul directivelor, recomandări minime aplicabile treptat, ţinând seama de condiţiile si de reglementările tehnice existente în fiecare dintre statele membre. Aceste directive evită impunerea constrângerilor administrative, financiare si juridice susceptibile să frâneze crearea si dezvoltarea întreprinderilor mici si mijlocii.
Parlamentul European si Consiliul hotărăsc în conformitate cu procedura legislativă ordinară după consultarea Comitetului Economic si Social si a Comitetului Regiunilor.
În domeniile menţionate la alineatul (1) literele c), d), f) si g), Consiliul hotărăşte în unanimitate, în conformitate cu o procedură legislativă specială, după consultarea Parlamentului European si a comitetelor menţionate anterior.
Consiliul, hotărând în unanimitate, la propunerea Comisiei si după consultarea Parlamentului European, poate decide ca procedura legislativă ordinară să se aplice alineatului (1) literele d), f) si g).
(3)Un stat membru poate încredinţa partenerilor sociali, la cererea lor comună, punerea în aplicare a directivelor adoptate în conformitate cu alineatul (2) sau, după caz, punerea în aplicare a unei decizii a Consiliului, adoptată în conformitate cu articolul 155.
În acest caz, statul membru respectiv se asigură că, până la data la care o directivă sau o decizie trebuie transpusă sau pusă în aplicare, partenerii sociali au luat măsurile necesare, pe bază de acord, iar statul membru în cauză ia toate măsurile necesare care să-i permită, în orice moment, să garanteze rezultatele impuse de directiva sau decizia menţionată.
(4)Dispoziţiile adoptate în temeiul prezentului articol:
- nu aduc atingere dreptului recunoscut al statelor membre de a-şi defini principiile fundamentale ale sistemului lor de securitate socială şi nu trebuie să aducă atingere în mod semnificativ echilibrul financiar;
- nu pot împiedica un stat membru să menţină sau să adopte măsuri de protecţie mai stricte, compatibile cu tratatele.
(5)Dispoziţiile prezentului articol nu se aplică remuneraţiilor, dreptului de asociere, dreptului la grevă şi nici dreptului la lock-out.