Art. 64. - Art. 64: Derogări - Regulamentul 943/05-iun-2019 privind piaţa internă de energie electrică

Acte UE

Jurnalul Oficial 158L

În vigoare
Versiune de la: 16 Iulie 2024
Art. 64: Derogări
(1)Statele membre pot solicita derogări de la dispoziţiile relevante menţionate la articolele 3 şi 6, articolul 7 alineatul (1), articolul 8 alineatele (1) şi (4), articolele 9, 10 şi 11, articolele 14-17, articolele 19-27, articolele 35-47 şi articolul 51, cu condiţia ca:
a)statul membru poate demonstra că are probleme majore la exploatarea micilor sisteme izolate şi ale micilor sisteme conectate;
b)pentru regiunile ultraperiferice în înţelesul articolului 349 din TFUE, care nu pot fi interconectate cu piaţa de energie a Uniunii din motive materiale evidente.
În cazul menţionat la primul paragraf litera (a), derogarea este limitată în timp şi face obiectul anumitor condiţii care vizează creşterea concurenţei şi integrarea pe piaţa internă de energie electrică.
În cazul menţionat la primul paragraf litera (b), derogarea nu este limitată în timp.
Înainte de a adopta decizia, Comisia informează statele membre cu privire la aceste solicitări, cu asigurarea confidenţialităţii informaţiilor sensibile din punct de vedere comercial.
O derogare acordată în temeiul prezentului articol urmăreşte să asigure că nu împiedică tranziţia către energia din surse regenerabile, flexibilitate sporită, stocarea energiei, electromobilitate şi consumul dispecerizabil.
În decizia de acordare a unei derogări, Comisia prevede în ce măsură derogarea trebuie să ţină cont de aplicarea codurilor de reţea şi a orientărilor.
(2)Articolele 3, 5 şi 6, articolul 7 alineatul (1), articolul 7 alineatul (2) literele (c) şi (g), articolele 8-17, articolul 18 alineatele (5) şi (6), articolele 19 şi 20, articolul 21 alineatele (1), (2), (4)- (8), articolul 22 alineatul (1) litera (c), articolul 22 alineatul (2) literele (b) şi (c), articolul 22 alineatul (2) ultimul paragraf, articolele 23- 27, articolul 34 alineatele (1), (2) şi (3), articolele 35-47, articolul 48 alineatul (2), articolele 49 şi 51 nu se aplică Ciprului până când sistemul său de transport nu este conectat la sistemele de transport ale altor state membre prin interconectări.
În cazul în care sistemul de transport din Cipru nu este conectat la sistemele de transport ale altor state membre prin intermediul interconectărilor până la 1 ianuarie 2026, Cipru evaluează necesitatea de derogare de la respectivele dispoziţii şi poate transmite Comisiei o cerere de prelungire a derogării. Comisia evaluează dacă aplicarea dispoziţiilor în cauză riscă să creeze probleme semnificative pentru exploatarea sistemului electroenergetic în Cipru sau dacă se preconizează că aplicarea lor în Cipru va oferi beneficii pentru funcţionarea pieţei. Pe baza evaluării în cauză, Comisia emite o decizie motivată de prelungire a derogării în tot sau în parte. Decizia se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
(21)(2a) Prin derogare de la articolul 6 alineatele (9), (10) şi (11), Estonia, Letonia şi Lituania pot încheia contracte financiare vizând capacităţi de echilibrare cu până la cinci ani înainte de începerea furnizării capacităţilor de echilibrare. Durata acestor contracte nu poate depăşi opt ani după aderarea Estoniei, Letoniei şi Lituaniei la Zona Sincronă Europa Continentală.
Autorităţile de reglementare din Estonia, Letonia şi Lituania pot permite operatorilor lor de transport şi de sistem să aloce capacitate interzonală în cadrul unui proces bazat pe piaţă, astfel cum este prevăzut la articolul 41 din Regulamentul (UE) 2017/2195, fără limitări de volum, timp de şase luni de la data la care procesul de alocare co-optimizată este pe deplin pus în aplicare şi operaţional în temeiul articolului 38 alineatul (3) din regulamentul respectiv.
(22)(2b) Prin derogare de la articolul 22 alineatul (4) litera (b), statele membre pot solicita ca o capacitate de producţie care a început producţia comercială înainte de 4 iulie 2019 şi care are emisii mai mari de 550 g de CO2 din combustibili fosili per kWh de energie electrică şi mai mari de 350 kg CO2 din combustibili fosili în medie pe an per kWe instalat să fie, sub rezerva respectării articolelor 107 şi 108 din TFUE, angajată în mod excepţional sau să primească plăţi sau angajamente pentru plăţi viitoare după 1 iulie 2025 în cadrul unui mecanism de asigurare a capacităţii aprobat de Comisie înainte de 4 iulie 2019.
(23)(2c) Comisia evaluează impactul solicitării menţionate la alineatul (2b) în ceea ce priveşte emisiile de gaze cu efect de seră. Comisia poate acorda derogarea după evaluarea raportului menţionat la alineatul (2d), dacă sunt îndeplinite următoarele condiţii:
a)statul membru a efectuat, la 4 iulie 2019 sau ulterior acestei date, o procedură de ofertare concurenţială în temeiul articolului 22 şi pentru o perioadă de livrare ulterioară datei de 1 iulie 2025, care vizează maximizarea participării furnizorilor de capacitate care îndeplinesc cerinţele de la articolul 22 alineatul (4);
b)volumul de capacitate oferit în cadrul procedurii de ofertare concurenţiale menţionate la litera (a) de la prezentul alineat nu este suficient pentru a aborda problema de adecvare identificată în temeiul articolului 20 alineatul (1) pentru perioada de livrare care face obiectul respectivei proceduri de ofertare;
c)capacitatea de producţie care emite mai mult de 550 g de CO2 din combustibili fosili per kWh de energie electrică este angajată sau primeşte plăţi sau angajamente pentru plăţi viitoare pentru o perioadă care nu depăşeşte un an, şi pentru o perioadă de livrare care nu depăşeşte durata derogării, şi este achiziţionată printr-un proces suplimentar de achiziţii care respectă toate cerinţele de la articolul 22, cu excepţia celor prevăzute la alineatul (4) litera (b) de la respectivul articol şi numai pentru volumul de capacitate necesar pentru a aborda problema de adecvare menţionată la litera (b) de la prezentul alineat.
Derogarea în temeiul prezentului alineat se poate aplica până la 31 decembrie 2028, sub rezerva respectării condiţiilor prevăzute în prezentul alineat pe întreaga durată a derogării.
(24)(2d) Cererea de derogare menţionată la alineatul (2b) este însoţită de un raport al statului membru care include:
a)o evaluare a impactului derogării în ceea ce priveşte emisiile de gaze cu efect de seră şi tranziţia către energia din surse regenerabile, creşterea flexibilităţii, stocarea energiei, electromobilitatea şi răspunsul părţii de consum;
b)un plan cu etape intermediare pentru tranziţia de la participarea capacităţii de producţie menţionate la alineatul (2b) la mecanismele de asigurare a capacităţii până la data expirării derogării, inclusiv un plan de achiziţionare a capacităţii de înlocuire necesare în conformitate cu traiectoria naţională orientativă pentru ponderea globală a energiei din surse regenerabile şi o evaluare a obstacolelor în calea investiţiilor care cauzează lipsa unor oferte suficiente în cadrul procedurii de ofertare concurenţiale menţionate la alineatul (2c) litera (a).

(3)Prezentul regulament nu afectează aplicarea derogărilor acordate în temeiul articolului 66 din Directiva (UE) 2019/944.
(4)În ceea ce priveşte atingerea obiectivului de interconectare pentru 2030, astfel cum se prevede în Regulamentul (UE) 2018/1999, legătura electrică dintre Malta şi Italia este luată în considerare în mod corespunzător.