Art. 6. - Art. 6: Piaţa de echilibrare - Regulamentul 943/05-iun-2019 privind piaţa internă de energie electrică

Acte UE

Jurnalul Oficial 158L

În vigoare
Versiune de la: 16 Iulie 2024
Art. 6: Piaţa de echilibrare
(1)Pieţele de echilibrare, inclusiv procesele de precalificare, sunt organizate în aşa fel încât:
a)să se asigure în mod eficace nediscriminarea participanţilor la piaţă, ţinând seama de diferitele necesităţi tehnice ale sistemului electroenergetic şi de diferitele capacităţi tehnice ale surselor de producere a energiei, de stocare a energiei şi a consumului dispecerizabil;
b)să se asigure că serviciile sunt definite într-o manieră transparentă şi neutră din punct de vedere tehnologic şi că acestea sunt achiziţionate printr-o procedură transparentă, bazată pe piaţă;
c)să se asigure accesul nediscriminatoriu la toţi participanţii la piaţă, individual sau prin agregare, inclusiv la energia electrică produsă din surse regenerabile de energie variabile, la consumul dispecerizabil şi la serviciile de stocare a energiei;
d)să se respecte necesitatea de a integra ponderea din ce în ce mai mare de producere variabilă, creşterea consumului dispecerizabil şi apariţia unor noi tehnologii.
(2)Preţul energiei de echilibrare nu este predeterminat în contractele privind capacitatea de echilibrare. Procesele de achiziţie sunt transparente, în conformitate cu articolul 40 alineatul (4) din Directiva (UE) 2019/944 respectând în acelaşi timp confidenţialitatea informaţiilor sensibile din punct de vedere comercial.
(3)Pieţele de echilibrare asigură siguranţa în funcţionare, permiţând, în acelaşi timp, utilizarea la maximum şi alocarea eficientă a capacităţii interzonale de la un interval de timp la altul în conformitate cu articolul 17.
(4)Decontarea energiei de echilibrare pentru produsele de echilibrare standard şi produsele de echilibrare specifice se bazează pe preţuri marginale, de tip "pay-as-cleared", cu excepţia cazului în care toate autorităţile de reglementare aprobă o metodă alternativă de stabilire a preţurilor pe baza unei propuneri comune a tuturor operatorilor de sistem şi de transport, în urma unei analize care demonstrează că metoda alternativă de stabilire a preţurilor este mai eficientă.
Participanţilor la piaţă trebuie să li se permită să liciteze cât mai aproape posibil de timpul real, iar ora de închidere a porţii pentru energia de echilibrare nu poate precede ora de închidere a porţii pieţei intrazilnice interzonale.
Operatorul de transport şi de sistem care aplică un model de dispecerizare centralizată poate stabili norme suplimentare în conformitate cu orientările privind echilibrarea sistemului de energie electrică adoptate în temeiul articolului 6 alineatul (11) din Regulamentul (CE) nr. 714/2009.
(5)Dezechilibrele se decontează la un preţ care reflectă valoarea energiei în timp real.
(6)O zonă a preţului de dezechilibru trebuie să fie egală cu o zonă de ofertare, cu excepţia cazului unui model de dispecerizare centralizată, caz în care o zonă a preţului de dezechilibru poate constitui o parte a unei zone de ofertare.
(7)Dimensionarea capacităţii de rezervă se realizează de operatorii de transport şi de sistem şi se facilitează la nivel regional.
(8)Achiziţiile de capacitate de echilibrare se realizează de operatorul de transport şi de sistem şi pot fi facilitate la nivel regional. Rezerva privind capacitatea transfrontalieră în acest scop poate fi limitată. Achiziţiile de capacitate de echilibrare se bazează pe piaţă şi sunt organizate în aşa fel încât să fie nediscriminatorii pentru participanţii la piaţă în procesul de precalificare, în conformitate cu articolul 40 alineatul (4) din Directiva (UE) 2019/944, indiferent dacă participanţii la piaţă participă în mod individual sau prin agregare.
Achiziţiile de capacitate de echilibrare se bazează pe o piaţă primară, cu excepţia cazului şi în măsura în care autoritatea de reglementare a aprobat o derogare prin care permite utilizarea altor forme de achiziţii bazate pe piaţă din cauza lipsei concurenţei pe piaţa serviciilor de echilibrare. Derogările de la obligaţia de efectuare a achiziţiilor de capacitate de echilibrare prin utilizarea pieţelor primare se revizuiesc la fiecare trei ani.
(9)Achiziţiile de capacitate de echilibrare ascendentă şi de capacitate de echilibrare descendentă se efectuează separat, cu excepţia cazului în care autoritatea de reglementare aprobă o derogare de la acest principiu întrucât o evaluare realizată de operatorul de transport şi de sistem a demonstrat că aceasta ar conduce la o eficienţă economică mai ridicată. Contractele de capacitate de echilibrare se încheie cu cel mult o zi înainte de furnizarea capacităţii de echilibrare, pentru o durată contractuală de maximum o zi, cu excepţia cazului şi în măsura în care autoritatea de reglementare a aprobat încheierea de contracte mai devreme sau durate mai lungi ale contractului pentru a asigura siguranţa alimentării sau pentru a îmbunătăţi eficienţa economică.
Atunci când este acordată o derogare, pentru cel puţin 40 % din produsele standard de echilibrare şi cel puţin 30 % din toate produsele utilizate pentru capacitatea de echilibrare, contractele de capacitate de echilibrare se încheie pentru nu mai mult de o zi înainte de furnizarea capacităţii de echilibrare, iar durata contractuală este de maximum o zi. Contractarea părţii rămase din capacitatea de echilibrare se execută cu cel mult o lună înainte de furnizarea capacităţii de echilibrare şi are o durată contractuală de maximum o lună.
(10)La cererea operatorului de transport şi de sistem, autoritatea de reglementare poate decide să prelungească durata contractuală a părţii rămase de capacitate de echilibrare menţionate la alineatul (9) pentru o durată maximă de douăsprezece luni, cu condiţia ca o astfel de decizie să fie limitată în timp, iar efectele pozitive în ceea ce priveşte reducerea costurilor pentru clienţii finali să depăşească efectele negative asupra pieţei. Cererea include:
a)perioada de timp pe parcursul căreia s-ar aplica scutirea;
b)cantitatea capacităţii de echilibrare pentru care s-ar aplica scutirea;
c)o analiză a impactului scutirii asupra participării resurselor de echilibrare; şi
d)justificarea scutirii, prin care să se demonstreze că această scutire ar conduce la costuri mai mici pentru clienţii finali.
(11)În pofida alineatului (10), de la 1 ianuarie 2026, duratele contractuale sunt de maximum şase luni.
(12)Până la 1 ianuarie 2028, autorităţile de reglementare raportează Comisiei şi ACER cu privire la proporţia din puterea totală care face obiectul unor contracte cu o durată mai mare de o zi sau cu o perioadă de achiziţie mai mare de o zi.
(13)Operatorii de transport şi de sistem sau operatorii delegaţi de aceştia publică, cât mai curând posibil, dar cu o întârziere de maximum 30 de minute după livrare, echilibrul actual al sistemului în cadrul zonelor lor de programare, preţurile de dezechilibru estimate şi preţurile estimate ale energiei de echilibrare.
(14)În cazul în care produsele de echilibrare standard nu sunt suficiente pentru a asigura siguranţa în funcţionare sau în cazul în care unele resurse de echilibrare nu pot participa la piaţa de echilibrare prin produse de echilibrare standard, operatorii de transport şi de sistem pot propune derogări de la alineatele (2) şi (4) pentru produse de echilibrare specifice care sunt activate la nivel local fără a le schimba cu alţi operatori de transport şi de sistem, iar autorităţile de reglementare pot aproba astfel de derogări.
Propunerile de derogări includ o descriere a măsurilor propuse pentru reducerea la minimum a utilizării anumitor produse care fac obiectul eficienţei economice, o demonstraţie a faptului că produsele specifice nu creează ineficienţe şi denaturări semnificative pe piaţa de echilibrare fie din interiorul, fie din afara zonei de programare, precum şi, după caz, norme şi informaţii privind procesul de transformare a ofertelor de energie de echilibrare din produse specifice de echilibrare în oferte de energie de echilibrare din produse standard de echilibrare.