Art. 26. - Art. 26: Participarea transfrontalieră la mecanismele de asigurare a capacităţii - Regulamentul 943/05-iun-2019 privind piaţa internă de energie electrică

Acte UE

Jurnalul Oficial 158L

În vigoare
Versiune de la: 16 Iulie 2024
Art. 26: Participarea transfrontalieră la mecanismele de asigurare a capacităţii
(1)Mecanismele de asigurare a capacităţii, altele decât rezervele strategice şi, în cazul în care este fezabil din punct de vedere tehnic, rezervele strategice sunt deschise participării directe transfrontaliere a furnizorilor de capacitate situaţi într-un alt stat membru, sub rezerva condiţiilor stabilite în prezentul articol.
(2)Statele membre se asigură că capacitatea externă care poate asigura o performanţă tehnică echivalentă cu cea a capacităţilor interne are posibilitatea să participe la acelaşi proces concurenţial ca şi capacitatea internă. În cazul mecanismelor de asigurare a capacităţii în funcţiune la 4 iulie 2019, statele membre pot permite participarea directă a capacităţilor de interconexiune în acelaşi proces concurenţial drept capacitate externă pentru o perioadă maximă de patru ani de la 4 iulie 2019 sau doi ani de la data aprobării metodologiilor menţionate la alineatul (11), în funcţie de data care survine mai devreme.
Statele membre pot solicita situarea capacităţii externe într-un stat membru care are o racordare directă la reţea cu statul membru care aplică mecanismul.
(3)Statele membre nu restricţionează participarea capacităţii situate pe teritoriul lor la mecanismele de asigurare a capacităţii ale altor state membre.
(4)Participarea transfrontalieră la mecanismele de asigurare a capacităţii nu modifică, nu alterează şi nu afectează în niciun alt mod programele interzonale sau fluxurile fizice dintre statele membre. Respectivele programe şi fluxuri sunt determinate exclusiv de rezultatul alocării capacităţii în temeiul articolului 16.
(5)Furnizorii de capacitate sunt în măsură să participe la mai multe mecanisme de asigurare a capacităţii.
În cazul în care furnizorii de capacitate participă la mai mult de un mecanism de asigurare a capacităţii pentru aceeaşi perioadă de livrare, aceştia participă până la disponibilitatea de interconectare preconizată şi la probabilitatea suprasolicitării în acelaşi timp a sistemului unde se aplică mecanismul şi a sistemului în care este situată capacitatea externă, în conformitate cu metodologia menţionată la alineatul (11) litera (a).
(6)Furnizorii de capacitate au obligaţia de a face plăţi de indisponibilitate pentru perioadele în care capacitatea lor nu este disponibilă.
În cazul în care furnizorii de capacitate participă la mai multe mecanisme de asigurare a capacităţii pentru aceeaşi perioadă de furnizare, aceştia au obligaţia de a face plăţi de indisponibilitate multiple în cazul în care nu sunt în măsură să îndeplinească angajamente multiple.
(7)În scopul furnizării unei recomandări către operatorii de transport şi de sistem, centrele de coordonare regionale înfiinţate în temeiul articolului 35 calculează anual capacitatea maximă de intrare disponibilă pentru participarea capacităţii externe. Acest calcul ţine seama de disponibilitatea de interconectare preconizată şi de probabilitatea suprasolicitării în acelaşi timp a sistemului unde se aplică mecanismul şi a sistemului în care este situată capacitatea externă. Trebuie efectuat un astfel de calcul pentru fiecare frontieră a zonei de ofertare.
Operatorii de transport şi de sistem stabilesc anual capacitatea maximă de intrare disponibilă pentru participarea capacităţii externe, pe baza recomandării centrului de coordonare regional.
(8)Statele membre se asigură că capacitatea de intrare menţionată la alineatul (7) este alocată furnizorilor de capacitate eligibili într-un mod transparent, nediscriminatoriu şi bazat pe piaţă.
(9)În cazul în care mecanismele de asigurare a capacităţii permit participarea transfrontalieră în două state membre învecinate, toate veniturile care rezultă prin alocarea menţionată la alineatul (8) revin operatorilor de transport şi de sistem vizaţi şi se împart între aceştia conform metodologiei menţionate la alineatul (11) litera (b) de la prezentul articol sau conform unei metodologii comune aprobate de ambele autorităţi de reglementare competente. În cazul în care statul membru vecin nu aplică un mecanism de asigurare a capacităţii sau aplică un mecanism de asigurare a capacităţii care nu este deschis participării transfrontaliere, cota de venituri este aprobată de autoritatea naţională competentă din statul membru în care mecanismul de asigurare a capacităţii este pus în aplicare după solicitarea unui aviz din partea autorităţilor de reglementare din statele membre vecine. Operatorii de transport şi de sistem utilizează aceste venituri în scopurile prevăzute la articolul 19 alineatul (2).
(10)Operatorul de transport şi de sistem de unde este situată capacitatea externă:
a)stabileşte dacă furnizorii de capacitate interesaţi pot oferi performanţa tehnică necesară pentru mecanismul de asigurare a capacităţii la care aceştia intenţionează să participe şi înregistrează respectivii furnizorii de capacitate ca furnizori de capacitate eligibili într-un registru întocmit în acest scop;
b)efectuează verificări privind disponibilitatea;
c)notifică operatorului de transport şi de sistem din statul membru care aplică mecanismul de asigurare a capacităţii informaţiile pe care le primeşte în temeiul prezentului paragraf literele (a) şi (b) şi al celui de-al doilea paragraf.
Furnizorul de capacitate relevant notifică operatorului de transport şi de sistem, fără întârziere, participarea sa la un mecanism de asigurare a capacităţii extern.
(11)Până la 5 iulie 2020, ENTSO pentru energie electrică prezintă ACER:
a)o metodologie de calculare a capacităţii maxime de intrare pentru participarea transfrontalieră menţionată la alineatul (7);
b)o metodologie de împărţire a veniturilor menţionate la alineatul (9);
c)norme comune pentru efectuarea verificărilor privind disponibilitatea menţionate la alineatul (10) litera (b);
d)norme comune pentru identificarea situaţiilor în care devine exigibilă o plată de indisponibilitate;
e)condiţiile de funcţionare a registrului menţionat la alineatul (10) litera (a);
f)norme comune pentru identificarea capacităţii eligibile pentru participare la mecanismul de asigurare a capacităţii, astfel cum se menţionează la alineatul (10) litera (a).
Propunerea face obiectul unei consultări prealabile şi al aprobării de către ACER în conformitate cu articolul 27.
(12)Autorităţile de reglementare în cauză verifică dacă capacităţile au fost calculate în conformitate cu metodologia menţionată la alineatul (11) litera (a).
(13)Autorităţile de reglementare se asigură că participarea transfrontalieră la mecanismele de asigurare a capacităţii este organizată în mod eficace şi nediscriminatoriu. În special, autorităţile de reglementare prevăd măsurile administrative adecvate pentru aplicarea transfrontalieră a plăţilor de indisponibilitate.
(14)Capacităţile alocate în conformitate cu alineatul (8), sunt transferabile între furnizorii de capacitate eligibili. Furnizorii de capacitate eligibili notifică orice astfel de transfer registrului menţionat la alineatul (10) litera (a).
(15)Până la 5 iulie 2021, ENTSO pentru energie electrică creează şi utilizează registrul menţionat la alineatul (10) litera (a). Registrul este deschis tuturor furnizorilor de capacitate eligibili, sistemelor care aplică mecanismele de asigurare a capacităţii şi operatorilor de transport şi de sistem ai acestora.