Art. 24. - Art. 24: Evaluările adecvării resurselor la nivel naţional - Regulamentul 943/05-iun-2019 privind piaţa internă de energie electrică

Acte UE

Jurnalul Oficial 158L

În vigoare
Versiune de la: 16 Iulie 2024
Art. 24: Evaluările adecvării resurselor la nivel naţional
(1)Evaluările adecvării resurselor la nivel naţional au un domeniu de aplicare regional şi se bazează pe metodologia menţionată la articolul 23 alineatul (3), în special la articolul 23 alineatul (5) literele (b)-(m).
Evaluările adecvării resurselor la nivel naţional includ scenariile centrale de referinţă menţionate la articolul 23 alineatul (5) litera (b).
Evaluările adecvării resurselor la nivel naţional lua în considerare sensibilităţi suplimentare faţă de cele menţionate la articolul 23 alineatul (5) litera (b). În astfel de cazuri, evaluările adecvării resurselor la nivel naţional pot:
a)să formuleze ipoteze care să ţină seama de particularităţile cererii şi ofertei naţionale de energie electrică;
b)să utilizeze instrumente şi date recente coerente complementare celor utilizate de ENTSO pentru energie electrică pentru evaluarea adecvării resurselor la nivel european.
În plus, evaluările adecvării resurselor la nivel naţional, atunci când evaluează contribuţia furnizorilor de capacitate situaţi într-un alt stat membru la siguranţa alimentării zonelor de ofertare la care se referă, utilizează metodologia astfel cum este prevăzută la articolul 26 alineatul (11) litera (a).
(2)Sunt puse la dispoziţia publicului evaluările adecvării resurselor la nivel naţional şi, după caz, evaluarea adecvării resurselor la nivel european şi avizul ACER în temeiul alineatului (3).
(3)Atunci când evaluarea adecvării resurselor la nivel naţional identifică o problemă de adecvare cu privire la o zonă de ofertare, care nu a fost identificată în evaluarea adecvării resurselor la nivel european, evaluarea adecvării resurselor la nivel naţional cuprinde motivele divergenţelor existente între cele două evaluări ale adecvării resurselor, inclusiv detalii ale sensibilităţilor utilizate şi ale ipotezelor subiacente. Statele membre publică evaluarea respectivă şi o transmit ACER.
În termen de două luni de la data primirii raportului, ACER emite un aviz care indică dacă diferenţele dintre evaluarea la nivel naţional şi cea la nivel european sunt justificate.
Organismul responsabil cu evaluarea adecvării resurselor la nivel naţional ţine seama în mod corespunzător de avizul ACER şi, dacă este necesar, îşi modifică evaluarea. În cazul în care decide să nu ţină seama pe deplin de avizul ACER, organismul responsabil cu evaluarea adecvării resurselor la nivel naţional publică un raport cu o motivare detaliată.