Art. 23. - Art. 23: Evaluarea adecvării resurselor la nivel european - Regulamentul 943/05-iun-2019 privind piaţa internă de energie electrică

Acte UE

Jurnalul Oficial 158L

În vigoare
Versiune de la: 16 Iulie 2024
Art. 23: Evaluarea adecvării resurselor la nivel european
(1)Evaluarea adecvării resurselor la nivel european identifică problemele legate de adecvarea resurselor prin aprecierea capacităţii generale a sistemului electroenergetic de a satisface cererea de energie electrică existentă şi prognozată la nivelul Uniunii, la nivelul statelor membre şi la nivelul fiecărei zone de ofertare, dacă este relevant. Evaluarea adecvării resurselor la nivel european acoperă fiecare an al unei perioade de 10 ani de la data evaluării respective.
(2)Evaluarea adecvării resurselor la nivel european se efectuează de către ENTSO pentru energie electrică.
(3)Până la 5 ianuarie 2020, ENTSO pentru energie electrică prezintă Grupului de coordonare în domeniul energiei electrice instituit în temeiul articolului 1 din Decizia Comisiei din 15 noiembrie 2012 (21) şi ACER un proiect de metodologie pentru evaluarea adecvării resurselor la nivel european bazată pe principiile prevăzute la alineatul (5) din prezentul articol.
(21)Decizia Comisiei din 15 noiembrie 2012 de înfiinţare a Grupului de coordonare în domeniul energiei electrice (JO C 353, 17.11.2012, p. 2).
(4)Operatorii de transport şi de sistem furnizează ENTSO pentru energie electrică datele care îi sunt necesare pentru a realiza o evaluare a adecvării resurselor la nivel european.
ENTSO pentru energie electrică efectuează evaluarea adecvării resurselor la nivel european în fiecare an. Producătorii şi alţi participanţi la piaţă oferă operatorilor de transport şi de sistem date privind utilizarea preconizată a resurselor de producere a energiei, având în vedere disponibilitatea unor resurse primare şi a unor scenarii adecvate asupra proiecţiilor privind cererea şi oferta.
(5)Evaluarea adecvării resurselor la nivel european se bazează pe o metodologie transparentă care asigură faptul că evaluarea:
a)este realizată la fiecare nivel al zonelor de ofertare care acoperă cel puţin toate statele membre;
b)este bazată pe scenarii centrale de referinţă adecvate privind cererea şi oferta prognozată, incluzând o evaluare economică a probabilităţii de scoatere din uz, de suspendare, de construcţie a unor noi active de producere şi de adoptare a unor măsuri pentru atingerea obiectivelor în materie de eficienţă energetică şi de interconectare a reţelelor electrice, precum şi de sensibilităţile corespunzătoare cu privire la fenomene meteorologice extreme, condiţii hidrologice, evoluţiile preţurilor angro şi ale tarifelor pentru emisiile de carbon;
c)conţine scenarii separate ce reflectă probabilitatea diferită de apariţie a problemelor legate de adecvarea resurselor pe care diferitele tipuri de mecanisme de asigurare a capacităţii sunt concepute să le abordeze;
d)ţine cont în mod corespunzător de contribuţia tuturor resurselor, inclusiv de posibilităţile existente şi viitoare de producţie, de stocare a energiei, de integrare sectorială, de consum dispecerizabil, de import şi de export, precum şi de contribuţia lor la exploatarea flexibilă a sistemului;
e)anticipează impactul probabil al măsurilor menţionate la articolul 20 alineatul (3);
f)include variante fără mecanismele existente sau planificate de asigurare a capacităţii şi, după caz, variante cu astfel de mecanisme;
g)este bazată pe un model de piaţă, folosind, dacă este cazul, metoda bazată pe flux;
h)aplică calcule probabilistice;
i)aplică un instrument de modelare unic;
j)include cel puţin următorii indicatori menţionaţi la articolul 25:
- "previziunea de energie nefurnizată"; şi
- "previziunea de pierderi datorate întreruperii alimentării cu energie electrică";
k)identifică sursele unor posibile probleme de adecvare a resurselor, în special dacă este vorba de o constrângere a reţelei, de o constrângere de resurse sau de ambele;
l)respectă dezvoltarea reală a reţelei;
m)asigură faptul că sunt luate în considerare în mod corespunzător caracteristicile naţionale ale producerii, flexibilitatea cererii şi stocarea energiei, disponibilitatea resurselor primare şi nivelul de interconectare.
(6)Până la 5 ianuarie 2020, ENTSO pentru energie electrică prezintă ACER o propunere de metodologie pentru a calcula:
a)valoarea pierderilor datorate întreruperii alimentării cu energie electrică;
b)costul unei noi intrări pentru producere sau pentru consum dispecerizabil; şi
c)standardul de fiabilitate menţionat la articolul 25. Metodologia se bazează pe criterii transparente, obiective şi verificabile.
(7)Propunerile de la alineatele (3) şi (6) privind proiectul de metodologie, scenariile, sensibilităţile şi ipotezele pe care se bazează, precum şi rezultatele evaluării adecvării resurselor la nivel european în temeiul alineatului (4) fac obiectul consultării prealabile a statelor membre, a Grupului de coordonare în domeniul energiei electrice şi a părţilor interesate relevante şi al aprobării ACER în temeiul procedurii prevăzute la articolul 27.