Art. 19f. - Art. 19 f : Obiectiv naţional orientativ pentru flexibilitatea din surse nefosile - Regulamentul 943/05-iun-2019 privind piaţa internă de energie electrică

Acte UE

Jurnalul Oficial 158L

În vigoare
Versiune de la: 16 Iulie 2024
Art. 19f: Obiectiv naţional orientativ pentru flexibilitatea din surse nefosile
În termen de cel mult 6 luni de la transmiterea raportului în temeiul articolului 19e alineatul (1) din prezentul regulament, fiecare stat membru stabileşte, pe baza acestui raport, un obiectiv naţional orientativ pentru flexibilitatea din surse nefosile, inclusiv contribuţiile specifice respective ale răspunsului părţii de consum şi ale stocării energiei la acest obiectiv. Statele membre pot atinge acest obiectiv prin realizarea potenţialului identificat al flexibilităţii din surse nefosile, prin eliminarea obstacolelor identificate de pe piaţă sau prin schemele de sprijinire a flexibilităţii din surse nefosile menţionate la articolul 19g din prezentul regulament. Acest obiectiv naţional orientativ, inclusiv contribuţiile specifice respective ale răspunsului părţii de consum şi ale stocării energiei la obiectivul respectiv, precum şi măsurile de realizare a acestuia, se reflectă, de asemenea, în planurile naţionale integrate privind energia şi clima ale statelor membre în ceea ce priveşte dimensiunea «Piaţa internă a energiei» în conformitate cu articolele 3, 4 şi 7 din Regulamentul (UE) 2018/1999 şi în rapoartele lor naţionale intermediare integrate privind energia şi clima, în conformitate cu articolul 17 din regulamentul respectiv. Statele membre pot stabili obiective naţionale orientative provizorii până la adoptarea raportului în temeiul articolului 19e alineatul (1) din prezentul regulament.
În urma evaluării efectuate în conformitate cu articolul 9 din Regulamentul (UE) 2018/1999, Comisia, după primirea obiectivului naţional orientativ stabilit şi comunicat de statele membre în conformitate cu alineatul (1) de la prezentul articol, prezintă Parlamentului European şi Consiliului un raport de evaluare a rapoartelor naţionale.
Pe baza concluziilor raportului elaborat cu primele informaţii comunicate de statele membre, Comisia poate elabora o strategie a Uniunii privind flexibilitatea, cu un accent deosebit pe răspunsul părţii de consum şi pe stocarea energiei pentru a facilita implementarea acestora, corelată cu obiectivele Uniunii privind energia şi clima pentru 2030 şi obiectivul privind neutralitatea climatică până în 2050. Respectiva strategie a Uniunii privind flexibilitatea poate fi însoţită, după caz, de o propunere legislativă.