Art. 19a. - Art. 19 a : Contractele de achiziţie de energie electrică - Regulamentul 943/05-iun-2019 privind piaţa internă de energie electrică

Acte UE

Jurnalul Oficial 158L

În vigoare
Versiune de la: 16 Iulie 2024
Art. 19a: Contractele de achiziţie de energie electrică
(1)Fără a aduce atingere Directivei (UE) 2018/2001, statele membre promovează utilizarea contractelor de achiziţie de energie electrică, inclusiv prin eliminarea obstacolelor nejustificate şi a procedurilor sau tarifelor disproporţionate sau discriminatorii, în vederea asigurării previzibilităţii preţurilor şi a atingerii obiectivelor stabilite în planurile lor naţionale integrate privind energia şi clima în ceea ce priveşte dimensiunea de decarbonizare menţionată la articolul 4 litera (a) din Regulamentul (UE) 2018/1999, inclusiv în ceea ce priveşte energia din surse regenerabile, menţinând în acelaşi timp competitivitatea şi lichiditatea pieţelor energiei electrice şi comerţul transfrontalier.
(2)Atunci când efectuează revizuirea prezentului regulament în conformitate cu articolul 69 alineatul (2), Comisia, după consultarea părţilor interesate relevante, evaluează potenţialul şi viabilitatea uneia sau mai multor platforme de piaţă ale Uniunii pentru contracte de achiziţie de energie electrică, care urmează să fie utilizate în mod voluntar, inclusiv interacţiunea respectivelor platforme potenţiale cu alte platforme existente pe piaţa energiei electrice şi punerea în comun a cererii de contracte de achiziţie de energie electrică prin agregare.
(3)Statele membre se asigură, în mod coordonat, că există instrumente precum sistemele de garantare la preţurile pieţei, menite să reducă riscurile financiare asociate incapacităţii de plată a beneficiarului în cadrul contractelor de achiziţie de energie electrică, care sunt accesibile clienţilor care se confruntă cu obstacole la intrarea pe piaţa de contracte de achiziţie de energie electrică şi care nu au dificultăţi financiare. Astfel de instrumente pot include, printre altele, scheme de garantare sprijinite de stat la preţurile pieţei, garanţii private sau mecanisme de punere în comun a cererii de contracte de achiziţie de energie electrică, în conformitate cu actele legislative relevante ale Uniunii. În acest scop, statele membre asigură o coordonare adecvată, inclusiv cu mecanismele relevante de la nivelul Uniunii. Statele membre pot stabili categoriile de clienţi care sunt vizate de respectivele instrumente, aplicând criterii nediscriminatorii între categoriile de clienţi şi în cadrul acestora.
(4)Fără a aduce atingere articolelor 107 şi 108 din TFUE, în cazul în care o schemă de garantare a contractelor de achiziţie de energie electrică este susţinută de statul membru, aceasta include dispoziţii pentru a evita scăderea lichidităţii pe pieţele energiei electrice şi nu oferă sprijin pentru achiziţionarea de energie electrică produsă pe bază de combustibili fosili. Statele membre pot decide să limiteze aceste scheme de garantare la sprijinul exclusiv pentru achiziţionarea de energie electrică produsă de noi instalaţii din surse regenerabile, în conformitate cu politicile de decarbonizare ale statelor membre, inclusiv, în special, în cazul în care piaţa de contracte de achiziţie de energie electrică din surse regenerabile în sensul definiţiei de la articolul 2 punctul 17 din Directiva (UE) 2018/2001 nu este dezvoltată suficient.
(5)Schemele de sprijin pentru energia electrică din surse regenerabile permit participarea proiectelor care rezervă o parte din energia electrică spre vânzare prin intermediul unui contract de achiziţie de energie electrică din surse regenerabile sau al altor acorduri bazate pe piaţă, cu condiţia ca această participare să nu afecteze în mod negativ concurenţa pe piaţă, în special în cazul în care cele două părţi implicate în contractul respectiv de achiziţie de energie electrică sunt controlate de aceeaşi entitate.
(6)La conceperea schemelor de sprijin menţionate la alineatul (5), statele membre depun eforturi pentru a utiliza criterii de evaluare pentru a stimula ofertanţii să faciliteze accesul clienţilor care se confruntă cu obstacole la intrarea pe piaţa de contracte de achiziţie de energie electrică, cu condiţia ca acest lucru să nu afecteze în mod negativ concurenţa pe piaţă.
(7)Contractele de achiziţie de energie electrică precizează zona de ofertare de livrare şi responsabilitatea pentru asigurarea drepturilor de transport interzonal în cazul unei modificări a zonei de ofertare în conformitate cu articolul 14.
(8)Contractele de achiziţie de energie electrică precizează clauzele şi condiţiile conform cărora clienţii şi producătorii se pot retrage din contractele de achiziţie de energie electrică -uri, cum ar fi taxele de retragere şi perioadele de preaviz aplicabile, în conformitate cu dreptul Uniunii în materie de concurenţă.
(9)Atunci când elaborează măsuri care afectează în mod direct contractele de achiziţie de energie electrică, statele membre respectă eventualele aşteptări legitime şi să ţină seama de efectele acestor măsuri asupra contractelor de achiziţie de energie electrică existente şi viitoare.
(10)Până la 31 ianuarie 2026 şi ulterior la fiecare doi ani, Comisia evaluează dacă obstacolele persistă şi dacă pe pieţele de contracte de achiziţie de energie electrică există suficientă transparenţă. Comisia poate elabora orientări specifice privind eliminarea barierelor de pe pieţele de contracte de achiziţie de energie electrică, inclusiv a procedurilor sau a taxelor disproporţionate sau discriminatorii.