Art. 15. - Art. 15: Cooperare şi asistenţă - Regulamentul 941/05-iun-2019 privind pregătirea pentru riscuri în sectorul energiei electrice şi de abrogare a Directivei 2005/89/CE

Acte UE

Jurnalul Oficial 158L

În vigoare
Versiune de la: 14 Iunie 2019
Art. 15: Cooperare şi asistenţă
(1)Statele membre acţionează şi cooperează în spiritul solidarităţii pentru a preveni sau a gestiona situaţiile de criză de energie electrică.
(2)În cazul în care dispun de capacitatea tehnică necesară, statele membre îşi oferă asistenţă reciprocă prin intermediul unor măsuri regionale sau bilaterale convenite în temeiul prezentului articol şi al articolului 12 înainte de acordarea asistenţei respective. În acest scop şi pentru a proteja siguranţa publică şi securitatea personală, statele membre aleg şi convin asupra unor măsuri regionale sau bilaterale în scopul de a livra energie electrică într-o manieră coordonată.
(3)Statele membre se pun de acord cu privire la dispoziţiile tehnice, juridice şi financiare necesare pentru punerea în aplicare a măsurilor regionale sau bilaterale înainte de acordarea asistenţei. Aceste acorduri prevăd, printre altele, cantitatea maximă de energie electrică ce urmează să fie livrată la nivel regional sau bilateral, factorul declanşator pentru asistenţă şi pentru suspendarea asistenţei, modul în care va fi livrată energia electrică şi dispoziţiile privind compensaţia echitabilă între statele membre în conformitate cu alineatele (4), (5) şi (6).
(4)Asistenţa se acordă sub rezerva unui acord prealabil între statele membre în cauză privind compensaţia echitabilă, ce acoperă cel puţin:
a)costul energiei electrice livrate pe teritoriul statului membru care solicită asistenţă, precum şi costurile de transport aferente; şi
b)orice alte costuri rezonabile suportate de statul membru care acordă asistenţă, inclusiv în ceea ce priveşte rambursarea asistenţei pregătite, dar care nu a fost acordată efectiv, precum şi orice costuri rezultate din procedurile judiciare, din procedurile de arbitraj sau din proceduri şi din soluţionări similare.
(5)Compensaţia echitabilă în temeiul alineatului (4) include, printre altele, toate costurile rezonabile pe care statul membru care acordă asistenţă le suportă ca urmare a unei obligaţii de a plăti o compensaţie în virtutea drepturilor fundamentale garantate de dreptul Uniunii şi în virtutea obligaţiilor internaţionale aplicabile în momentul punerii în aplicare a dispoziţiilor prezentului regulament în ceea ce priveşte asistenţa, precum şi costurile rezonabile suplimentare suportate ca urmare a plăţii unei compensaţii în temeiul normelor naţionale în materie de compensare.
(6)Statul membru care solicită asistenţă plăteşte prompt compensaţia echitabilă statului membru care acordă asistenţă sau asigură cu promptitudine o astfel de plată.
(7)Până la 5 ianuarie 2020 şi după consultarea GCEE şi a ACER, Comisia furnizează orientări fără caracter obligatoriu privind elementele esenţiale ale compensaţiei echitabile menţionate la alineatele (3)-(6) şi privind alte elemente esenţiale ale dispoziţiilor tehnice, juridice şi financiare menţionate la alineatul (3), precum şi privind principiile de asistenţă reciprocă menţionate la alineatul (2).
(8)În cazul unei crize de energie electrică în care statele membre nu au convenit încă asupra unor măsuri regionale sau bilaterale şi asupra unor dispoziţii tehnice, juridice şi financiare în temeiul prezentului articol, statele membre convin, pentru aplicarea prezentului articol, asupra unor măsuri şi dispoziţii ad hoc, inclusiv în ceea ce priveşte compensaţia echitabilă în temeiul alineatelor (4), (5) şi (6). În cazul în care un stat membru solicită asistenţă înainte să fi fost convenite astfel de măsuri şi dispoziţii ad hoc, acesta se angajează, înainte de a primi asistenţă, să plătească o compensaţie echitabilă în conformitate cu alineatele (4), (5) şi (6).
(9)Statele membre se asigură că dispoziţiile prezentului regulament privind asistenţa sunt puse în aplicare în conformitate cu tratatele, cu Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene şi cu alte obligaţii internaţionale aplicabile. Acestea iau măsurile necesare în acest sens.