Art. 12. - Art. 12: Conţinutul planurilor de pregătire pentru riscuri în ceea ce priveşte măsurile regionale şi bilaterale - Regulamentul 941/05-iun-2019 privind pregătirea pentru riscuri în sectorul energiei electrice şi de abrogare a Directivei 2005/89/CE

Acte UE

Jurnalul Oficial 158L

În vigoare
Versiune de la: 14 Iunie 2019
Art. 12: Conţinutul planurilor de pregătire pentru riscuri în ceea ce priveşte măsurile regionale şi bilaterale
(1)În plus faţă de măsurile naţionale menţionate la articolul 11, planul de pregătire pentru riscuri al fiecărui stat membru include măsuri regionale şi, după caz, măsuri bilaterale pentru a asigura prevenirea sau gestionarea în mod corespunzător a crizelor de energie electrică cu impact transfrontalier. Măsurile regionale sunt convenite la nivelul regiunii în cauză între statele membre care dispun de capacitatea tehnică de a-şi acorda reciproc asistenţă în conformitate cu articolul 15. În acest scop, statele membre pot, de asemenea, constitui subgrupuri în cadrul unei regiuni. Măsurile bilaterale sunt convenite între statele membre care sunt conectate direct, dar nu fac parte din aceeaşi regiune. Statele membre asigură coerenţa măsurilor regionale şi bilaterale. Măsurile regionale şi bilaterale includ cel puţin:
a)desemnarea unui coordonator în caz de criză;
b)mecanisme de schimb de informaţii şi de cooperare;
c)măsuri coordonate pentru a atenua impactul unei crize de energie electrică, inclusiv al unei crize simultane de energie electrică, în scopul asistenţei în conformitate cu articolul 15;
d)proceduri pentru efectuarea de testări ale planurilor de pregătire pentru riscuri o dată pe an sau o dată la doi ani;
e)mecanismele de declanşare a măsurilor care nu se bazează pe piaţă care urmează să fie activate în conformitate cu articolul 16 alineatul (2).
(2)Măsurile regionale şi bilaterale care urmează să fie incluse în planul de pregătire pentru riscuri sunt convenite de statele membre în cauză, după consultarea centrelor de coordonare regionale relevante. Comisia poate avea un rol de facilitare în pregătirea acordului privind măsurile regionale şi bilaterale. Comisia poate solicita ACER şi ENTSO pentru energie electrică să acorde asistenţă tehnică statelor membre în vederea facilitării unui astfel de acord. Cu cel puţin opt luni înainte de termenul-limită pentru adoptarea sau actualizarea planului de pregătire pentru riscuri, autorităţile competente raportează GCEE cu privire la acordurile la care s-a ajuns. În cazul în care statele membre nu reuşesc să ajungă la un acord, autorităţile competente în cauză informează Comisia cu privire la motivele dezacordului. În acest caz, Comisia propune măsuri, inclusiv un mecanism de cooperare, pentru încheierea unui acord privind măsurile regionale şi bilaterale.
(3)Cu implicarea părţilor interesate relevante, autorităţile competente ale statelor membre din fiecare regiune testează periodic eficacitatea procedurilor elaborate în planurile de pregătire pentru riscuri pentru prevenirea crizelor de energie electrică, inclusiv a mecanismelor menţionate la alineatul (1) litera (b) şi efectuează simulări de crize de energie electrică o dată la doi ani, testând în special mecanismele respective.