Art. 10. - Art. 10: Stabilirea planurilor de pregătire pentru riscuri - Regulamentul 941/05-iun-2019 privind pregătirea pentru riscuri în sectorul energiei electrice şi de abrogare a Directivei 2005/89/CE

Acte UE

Jurnalul Oficial 158L

În vigoare
Versiune de la: 14 Iunie 2019
Art. 10: Stabilirea planurilor de pregătire pentru riscuri
(1)Pe baza scenariilor regionale şi naţionale de criză de energie electrică identificate în temeiul articolelor 6 şi 7, autoritatea competentă din fiecare stat membru stabileşte un plan de pregătire pentru riscuri în urma consultării cu operatorii de distribuţie consideraţi relevanţi de autoritatea competentă, cu operatorii de transport şi de sistem, cu producătorii relevanţi sau cu organizaţiile lor profesionale, cu întreprinderile din domeniul energiei electrice şi al gazelor naturale, cu organizaţiile relevante care reprezintă interesele consumatorilor industriali şi neindustriali de energie electrică şi cu autoritatea de reglementare, dacă aceasta nu este autoritatea competentă.
(2)Planul de pregătire pentru riscuri cuprinde măsurile naţionale şi regionale şi, după caz, bilaterale, astfel cum sunt prevăzute la articolele 11 şi 12. În conformitate cu articolul 16, toate măsurile planificate sau întreprinse pentru prevenirea crizelor de energie electrică, pregătirea pentru astfel de crize şi atenuarea acestora trebuie să fie pe deplin conforme cu normele care reglementează piaţa internă a energiei electrice şi operarea sistemului. Aceste măsuri trebuie să fie definite în mod clar, transparente, proporţionale şi nediscriminatorii.
(3)Planul de pregătire pentru riscuri se elaborează în conformitate cu articolele 11 şi 12 şi cu modelul prevăzut în anexă. Dacă este necesar, statele membre pot introduce informaţii suplimentare în planul de pregătire pentru riscuri.
(4)Pentru a asigura coerenţa planurilor de pregătire pentru riscuri, înainte de adoptarea planului său de pregătire pentru riscuri, autoritatea competentă prezintă proiectul de plan autorităţilor competente ale statelor membre relevante din regiune şi, dacă acestea nu fac parte din aceeaşi regiune, autorităţilor competente ale statelor membre direct conectate, precum şi GCEE.
(5)În termen de şase luni de la primirea proiectelor de planuri de pregătire pentru riscuri, autorităţile competente menţionate la alineatul (4) şi GCEE pot emite recomandări referitoare la proiectul de plan prezentat în temeiul alineatului (4).
(6)În termen de nouă luni de la prezentarea proiectului de plan, autoritatea competentă în cauză adoptă planul său de pregătire pentru riscuri, luând în considerare rezultatele consultării efectuate în temeiul alineatului (4) şi toate recomandările emise în temeiul alineatului (5). Aceasta notifică Comisiei fără întârziere planul său de pregătire pentru riscuri.
(7)Autorităţile competente şi Comisia publică planurile de pregătire pentru riscuri pe site-urile lor, asigurând în acelaşi timp confidenţialitatea informaţiilor sensibile, în special a informaţiilor cu privire la măsurile referitoare la prevenirea sau atenuarea consecinţelor atacurilor rău-intenţionate. Protecţia confidenţialităţii informaţiilor sensibile se bazează pe principiile stabilite în temeiul articolului 19.
(8)Autorităţile competente adoptă şi publică primul lor plan de pregătire pentru riscuri până la 5 ianuarie 2022. Acestea actualizează planurile la fiecare patru ani, cu excepţia cazului în care împrejurările justifică actualizări mai frecvente.