Art. 5. - Art. 5: Cerinţe şi derogări privind SS-urile DLT - Regulamentul 858/30-mai-2022 privind un regim-pilot pentru infrastructurile pieţei bazate pe tehnologia registrelor distribuite, precum şi de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 600/2014 şi (UE) nr. 909/2014 şi a Directivei 2014/65/UE

Acte UE

Jurnalul Oficial 151L

În vigoare
Versiune de la: 2 Iunie 2022
Art. 5: Cerinţe şi derogări privind SS-urile DLT
(1)Unui CSD care gestionează un SS DLT i se aplică cerinţele care i se aplică unui CSD care gestionează un sistem de decontare a titlurilor de valoare în temeiul Regulamentului (UE) nr. 909/2014.
Primul paragraf nu se aplică în ceea ce priveşte cerinţele de la care CSD-ului care gestionează SS-ul DLT i s-a acordat o derogare în temeiul alineatelor (2)-(9) de la prezentul articol, cu condiţia ca respectivul CSD să respecte:
a)articolul 7;
b)alineatele (2)-(10) de la prezentul articol; şi
c)orice măsuri compensatorii pe care autoritatea competentă le consideră adecvate în vederea îndeplinirii obiectivelor dispoziţiilor de la care s-a solicitat o derogare sau pentru a se asigura protecţia investitorilor, integritatea pieţei sau stabilitatea financiară.
(2)La cererea unui CSD care gestionează un SS DLT, autoritatea competentă poate acorda respectivului CSD o derogare de la articolul 2 alineatul (1) punctul 4, 9 sau 28 ori de la articolul 3, 37 sau 38 din Regulamentul (UE) nr. 909/2014, cu condiţia ca respectivul CSD:
a)să demonstreze că utilizarea unui "cont de titluri de valoare", în sensul definiţiei de la articolul 2 alineatul (1) punctul 28 din regulamentul respectiv, sau a înscrierii în cont, astfel cum se prevede la articolul 3 din regulamentul respectiv, este incompatibilă cu utilizarea tehnologiei de registre distribuite în cauză;
b)să propună măsuri compensatorii pentru îndeplinirea obiectivelor dispoziţiilor de la care se solicită o derogare şi să asigure cel puţin faptul că:
(i)instrumentele financiare bazate pe DLT sunt înregistrate în registrul distribuit;
(ii)numărul de instrumente financiare bazate pe DLT care fac obiectul unei emisiuni sau al unei părţi a unei emisiuni înregistrate de CSD-ul care gestionează SS-ul DLT este egal cu numărul total al instrumentelor financiare bazate pe DLT care constituie o astfel de emisiune sau parte a unei emisiuni, înregistrate în registrul distribuit în orice moment;
(iii)păstrează evidenţe care să permită CSD-ului care gestionează SS-ul DLT, fără întârziere şi în orice moment, să separe instrumentele financiare bazate pe DLT ale unui membru, participant, emitent sau client de cele ale oricărui alt membru, participant, emitent sau client; şi
(iv)nu permite descoperitul de cont, soldurile debitoare sau crearea sau ştergerea necorespunzătoare de titluri de valoare.
(3)La cererea unui CSD care gestionează un SS DLT, autoritatea competentă poate acorda respectivului CSD o derogare de la articolul 6 sau 7 din Regulamentul (UE) nr. 909/2014, cu condiţia ca CSD-ul respectiv să se asigure, cel puţin, prin intermediul unor proceduri şi mecanisme solide, că SS-ul DLT:
a)permite o confirmare clară, exactă şi promptă a detaliilor privind tranzacţiile cu instrumente financiare bazate pe DLT, inclusiv orice plăţi efectuate în legătură cu instrumente financiare bazate pe DLT, precum şi remiterea de garanţii în legătură cu instrumentele respective sau solicitarea de garanţii în legătură cu instrumente financiare bazate pe DLT; şi
b)fie previne cazurile de neexecutare a decontării, fie soluţionează cazurile de neexecutare a decontării dacă nu pot fi prevenite.
(4)La cererea unui CSD care gestionează un SS DLT, autoritatea competentă poate acorda CSD-ului respectiv o derogare de la articolul 19 din Regulamentul (UE) nr. 909/2014 numai în ceea ce priveşte externalizarea unui serviciu de bază către un terţ, cu condiţia ca aplicarea articolului respectiv să fie incompatibilă cu folosirea tehnologiei registrelor distribuite astfel cum are în vedere SS-ul DLT gestionat de respectivul CSD.
(5)La cererea unui CSD care gestionează un SS DLT, autoritatea competentă poate permite CSD-ului respectiv să admită ca participanţi la SS-ul DLT persoane fizice şi juridice în plus faţă de cele enumerate la articolul 2 litera (f) din Directiva 98/26/CE, cu condiţia ca aceste persoane:
a)să aibă o reputaţie suficient de bună;
b)să dispună de un nivel suficient de abilităţi, de competenţă, de experienţă şi de cunoştinţe în ceea ce priveşte decontarea, funcţionarea tehnologiei registrelor distribuite şi evaluarea riscurilor; şi
c)să îşi fi dat consimţământul în cunoştinţă de cauză pentru a fi incluse în regimul-pilot prevăzut în prezentul regulament şi să fie informate în mod corespunzător cu privire la natura sa experimentală şi la posibilele riscuri asociate acestuia.
(6)La cererea unui CSD care gestionează un SS DLT, autoritatea competentă poate acorda respectivului CSD o derogare de la articolul 33, 34 sau 35 din Regulamentul (UE) nr. 909/2014, cu condiţia ca respectivul CSD să propună măsuri compensatorii pentru îndeplinirea obiectivelor de la articolele respective şi, cel puţin, să se asigure că:
a)SS-ul DLT face publice criteriile de participare care permit accesul echitabil şi deschis al tuturor persoanelor care intenţionează să devină participanţi şi că respectivele criterii sunt transparente, obiective şi nediscriminatorii; şi
b)SS-ul DLT publică preţurile şi comisioanele asociate serviciilor de decontare pe care le furnizează.
(7)La cererea unui CSD care gestionează un SS DLT, autoritatea competentă poate acorda respectivului CSD o derogare de la articolul 39 din Regulamentul (UE) nr. 909/2014, cu condiţia ca respectivul CSD să propună măsuri compensatorii pentru îndeplinirea obiectivelor de la articolul respectiv şi să se asigure, prin proceduri şi mecanisme solide, cel puţin că:
a)SS-ul DLT decontează tranzacţii cu instrumente financiare bazate pe DLT aproape în timp real sau pe durata unei zile şi, în orice caz, nu mai târziu de a doua zi lucrătoare după încheierea tranzacţiei;
b)SS-ul DLT face publice normele care reglementează sistemul de decontare; şi
c)SS-ul DLT atenuează orice risc care decurge din nedesemnarea SS DLT ca sistem în sensul Directivei 98/26/CE, în special în ceea ce priveşte procedurile de insolvenţă.
În scopul gestionării unui SS DLT, definiţia unui CSD din Regulamentul (UE) nr. 909/2014 ca persoană juridică care gestionează un sistem de decontare a titlurilor de valoare nu dă naştere la o obligaţie în sarcina statelor membre de a desemna şi de a notifica un SS DLT drept sistem de decontare a titlurilor de valoare în temeiul Directivei 98/26/CE. Cu toate acestea, statele membre nu sunt împiedicate să desemneze şi să notifice un SS DLT drept sistem de decontare a titlurilor de valoare în temeiul Directivei 98/26/CE atunci când SS-ul DLT îndeplineşte cerinţele din directiva respectivă.
Atunci când un SS DLT nu este desemnat şi notificat drept sistem de decontare a titlurilor de valoare în temeiul Directivei 98/26/CE, CSD-ul care gestionează respectivul SS DLT propune măsuri compensatorii pentru a atenua riscurile care decurg din insolvenţă.
(8)La cererea unui CSD care gestionează un SS DLT, o autoritate competentă poate acorda respectivului CSD o derogare de la articolul 40 din Regulamentul (UE) nr. 909/2014, cu condiţia ca respectivul CSD să deconteze pe baza procedurii livrare contra plată.
Decontarea plăţilor se efectuează în banii băncii centrale, inclusiv în formă tokenizată, dacă această opţiune este disponibilă şi practică, sau, dacă nu este disponibilă şi practică, prin contul CSD-ului în conformitate cu titlul IV din Regulamentul (UE) nr. 909/2014 sau în banii băncii comerciale, inclusiv în formă tokenizată, în conformitate cu titlul respectiv, sau utilizând "tokenuri asimilate monedelor electronice".
Prin derogare de la al doilea paragraf de la prezentul alineat, titlul IV din Regulamentul (UE) nr. 909/2014 nu se aplică unei instituţii de credit atunci când aceasta asigură decontarea plăţilor utilizând banii băncii comerciale către o infrastructură a pieţei bazată pe DLT care înregistrează instrumente financiare bazate pe DLT a căror valoare agregată de piaţă, la momentul înregistrării iniţiale a unui nou instrument financiar bazat pe DLT, nu depăşeşte 6 miliarde EUR, calculată în conformitate cu articolul 3 alineatul (4) din prezentul regulament.
În cazul în care decontarea are loc prin utilizarea banilor băncii comerciale puşi la dispoziţie de o instituţie de credit căreia nu i se aplică titlul IV din Regulamentul (UE) nr. 909/2014 în temeiul celui de al treilea paragraf de la prezentul alineat sau în cazul în care decontarea plăţilor are loc prin utilizarea de "tokenuri asimilate monedelor electronice", CSD-ul care gestionează SS-ul DLT trebuie să identifice, să măsoare, să monitorizeze, să gestioneze şi să reducă la minimum orice riscuri care decurg din utilizarea unor astfel de mijloace.
Serviciile legate de "tokenurile asimilate monedelor electronice" care sunt echivalente cu serviciile enumerate în secţiunea C literele (b) şi (c) din anexa la Regulamentul (UE) nr. 909/2014 sunt furnizate de CSD-ul care gestionează SS-ul DLT în conformitate cu titlul IV din Regulamentul (UE) nr. 909/2014 sau de o instituţie de credit.
(9)La cererea unui CSD care gestionează un SS DLT, autoritatea competentă poate să acorde respectivului CSD o derogare de la articolul 50, 51 sau 53 din Regulamentul (UE) nr. 909/2014, cu condiţia ca respectivul CSD să demonstreze că utilizarea unei tehnologii a registrelor distribuite este incompatibilă cu sistemele preexistente ale altor CSD-uri sau ale altor infrastructuri ale pieţei sau că acordarea accesului unui alt CSD sau unei alte infrastructuri a pieţei care utilizează sisteme preexistente ar ocaziona costuri disproporţionate, având în vedere dimensiunea activităţilor SS-ului DLT.
Atunci când unui CSD care gestionează un SS DLT i s-a acordat o derogare în conformitate cu primul paragraf de la prezentul alineat, acesta oferă acces la respectivul SS DLT altor operatori de SS-uri DLT sau altor operatori de TSS-uri DLT. CSD-ul care gestionează SS-ul DLT informează autoritatea competentă cu privire la intenţia sa de a acorda un astfel de acces. Autoritatea competentă poate interzice un astfel de acces în măsura în care acesta ar fi în detrimentul stabilităţii sistemului financiar al Uniunii sau al sistemului financiar al statului membru în cauză.
(10)În cazul în care un CSD care gestionează un SS DLT solicită o derogare în temeiul alineatelor (2)-(9), acesta demonstrează că derogarea solicitată este:
a)proporţională cu utilizarea tehnologiei registrelor distribuite şi justificată de aceasta; şi
b)limitată la SS-ul DLT, fără a se extinde la un sistem de decontare a titlurilor de valoare gestionat de acelaşi CSD.
(11)Alineatele (2)-(10) de la prezentul articol se aplică, mutatis mutandis, unei firme de investiţii sau unui operator de piaţă care gestionează un TSS DLT în conformitate cu articolul 6 alineatul (1).
(12)ESMA elaborează orientări privind măsurile compensatorii menţionate la alineatul (1) al doilea paragraf litera (c) de la prezentul articol.