Titlul iii - DIMENSIUNI MINIME ALE ORGANISMELOR MARINE - Regulamentul 850/30-mar-1998 pentru conservarea resurselor de pescuit prin măsuri tehnice de protecţie a puietului de organisme marine
Acte UE
Editia Speciala a Jurnalului Oficial
Ieşit din vigoare Versiune de la: 1 Iunie 2015
TITLUL III:DIMENSIUNI MINIME ALE ORGANISMELOR MARINE
Art. 17
Un organism marin este subdimensionat dacă dimensiunile sale sunt mai mici decât dimensiunile minime de referinţă pentru conservare specificate în anexele XII şi XIIa pentru speciile şi zona geografică relevante sau decât dimensiunea minimă de referinţă pentru conservare stabilită altfel în conformitate cu dreptul Uniunii. Dimensiunile minime de referinţă pentru conservare stabilite în anexele XII şi XIIa la prezentul regulament se aplică, cu excepţia cazului când acestea au fost stabilite într-un act adoptat în conformitate cu articolul 15 alineatul (6) din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013.
Art. 18
(1)Măsurătorile dimensiunilor unui organism marin se efectuează în conformitate cu dispoziţiile stabilite în anexa XIII.
(2)În cazul în care se prevăd mai multe metode de măsurare a dimensiunilor unui organism marin, se consideră că organismul are dimensiuni minime dacă în urma aplicării oricăreia dintre aceste metode rezultă dimensiuni egale sau mai mari decât dimensiunile minime corespunzătoare.
(3)Homarii, racii şi langustele, moluştele bivalve şi gasteropodele care aparţin oricăreia dintre aceste specii pentru care sunt stabilite dimensiuni minime în anexa XII pot fi păstrate la bord şi descărcate la ţărm doar dacă sunt întregi.
(4)_
a)Pentru capturile de crab cu ajutorul vintirului sau al vârşei, maximum 1 % din greutatea capturilor totale de crabi sau de bucăţi de crabi poate fi conservată la bord pe parcursul oricărei campanii de pescuit sau descărcată la sfârşitul campaniilor de pescuit, sub formă de cleşti de crabi detaşaţi.
b)Pentru capturile de crab cu ajutorul uneltelor de pescuit, altele decât vintirul şi vârşa, o cantitate maximă de 75 kg sub formă de cleşti de crab detaşaţi poate fi păstrată la bord în orice moment de pe parcursul unei campanii de pescuit sau descărcată la sfârşitul campaniei de pescuit.
Art. 18a: Procedura de stabilire a dimensiunilor minime de referinţă pentru conservare în contextul planurilor privind aruncarea capturilor înapoi în mare
Comisia este împuternicită, în scopul adoptării actelor menţionate la articolul 15 alineatul (6) din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 şi pe durata valabilităţii acestora, să stabilească dimensiunile minime de referinţă pentru conservare pentru speciile care fac obiectul obligaţiei de debarcare stabilite la articolul 15 din regulamentul menţionat. Astfel de dimensiuni se stabilesc prin intermediul unui act delegat, adoptat în conformitate cu articolul 48a din prezentul regulament şi cu articolul 18 din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013, cu scopul de a asigura protecţia puietului de organisme marine şi pot deroga, după caz, de la dimensiunile minime de referinţă pentru conservare stabilite în anexele XII şi XIIa la prezentul regulament.
Art. 19
(1)În ceea ce priveşte capturile de organisme marine subdimensionate care aparţin unei specii care face obiectul obligaţiei de debarcare, se aplică articolul 15 din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013.
(2)În cazul în care au fost debarcate capturi menţionate la alineatul (1), statele membre instituie măsuri pentru a facilita depozitarea sau pentru a găsi pieţe de desfacere pentru acestea, precum sprijinirea investiţiilor în construirea şi amenajarea de locuri de debarcare şi adăposturi sau sprijinirea investiţiilor pentru a adăuga valoare produselor obţinute din pescuit.
(3)Organismele marine subdimensionate care aparţin unei specii care nu face obiectul obligaţiei de debarcare stabilite la articolul 15 din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 nu se păstrează la bord, nu se transbordează, debarcă, transportă, depozitează, vând, expun sau oferă spre vânzare, ci se returnează imediat în mare.
(4)Alineatele (1) şi (3) nu se aplică în cazul sardinei, hamsiei, heringului, stavridului negru şi macroului, în limita a 10 % din greutatea în viu din totalul capturii reţinute la bord pentru fiecare dintre aceste specii.
Procentajul de sardine, hamsii, heringi, stavrid sau macrou subdimensionaţi se calculează în funcţie de greutatea în viu a tuturor organismelor marine de la bord după sortare sau la debarcare.
Procentajul poate fi calculat pe baza uneia sau mai multor mostre reprezentative. Limita de 10 % nu se depăşeşte în timpul transbordării, debarcării, transportului, depozitării, expunerii sau vânzării.
(5)Alineatul (3) nu se aplică exemplarelor subdimensionate de sardine, hamsii, stavrid negru şi macrou capturate pentru a fi folosite ca momeală vie care pot fi păstrate la bord cu condiţia ca acestea să fie vii.