Art. 2. - Art. 2: Definiţii - Regulamentul 834/28-iun-2007 privind producţia ecologică şi etichetarea produselor ecologice, precum şi de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 2092/91
Acte UE
Jurnalul Oficial 189L
Ieşit din vigoare Versiune de la: 1 Iulie 2013
Art. 2: Definiţii
În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiţii:
a)"producţia ecologică" înseamnă utilizarea unei metode de producţie care respectă normele stabilite prin prezentul regulament în toate stadiile de producţie, procesare şi distribuţie;
b)"stadiile de producţie, procesare şi distribuţie" înseamnă orice stadiu, începând cu, şi incluzând, producţia primară a unui produs ecologic şi terminând cu, şi incluzând, depozitarea, procesarea, transportul, vânzarea sau furnizarea sa către consumatorul final şi, după caz, etichetarea, promovarea, activităţile de import, export şi subcontractare;
c)"ecologic" înseamnă obţinut din producţia ecologică sau în legătură cu aceasta;
d)"operator" înseamnă persoanele fizice sau juridice care răspund de îndeplinirea cerinţelor prezentului regulament în cadrul întreprinderii cu profil ecologic aflate sub controlul lor;
e)"producţie vegetală" înseamnă producţia de produse agricole vegetale, incluzând recoltarea produselor vegetale sălbatice în scop comercial;
f)"producţie animală" înseamnă producţia de animale terestre domestice sau domesticite (inclusiv insecte);
g)definiţia noţiunii de "acvacultură" este cea prevăzută în Regulamentul (CE) nr. 1198/2006 al Consiliului din 27 iulie 2006 privind Fondul European pentru Pescuit (1);
(1)JOL223, 15.8.2006, p. 1.
h)"conversie" înseamnă trecerea de la agricultura convenţională la cea ecologică într-o perioadă determinată de timp, pe parcursul căreia se aplică dispoziţiile privind producţia ecologică;
i)"procesarea" înseamnă operaţiunile de conservare şi/sau procesare a produselor ecologice, inclusiv sacrificarea şi tranşarea, în cazul produselor de origine animală, precum şi ambalarea, etichetarea şi/sau modificarea etichetelor privind modul de producţie ecologic;
j)definiţiile noţiunilor de "produs alimentar", "hrană pentru animale" şi "introducere pe piaţă" sunt cele prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European şi al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor şi a cerinţelor generale ale legislaţiei alimentare, de instituire a Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară şi de stabilire a procedurilor în domeniul siguranţei produselor alimentare (2);
(2)JO L 31, 1.2.2002, p. 1. Regulament, astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 575/2006 al Comisiei (JO L 100, 8.4.2006, p. 3).
k)"etichetarea" înseamnă orice termeni, menţiuni, indicaţii, mărci de fabrică sau de comerţ, imagini sau simboluri care apar pe orice ambalaj, document, anunţ, etichetă, panou, inel sau manşetă care însoţeşte sau face trimitere la un produs;
l)definiţia noţiunii de "produs alimentar preambalat" este cea prevăzută la articolul 1 alineatul (3) litera (b) din Directiva 2000/13/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 20 martie 2000 privind apropierea legislaţiilor statelor membre referitoare la etichetarea şi prezentarea produselor alimentare, precum şi la publicitatea acestora (3);
(3)JO L 109, 6.5.2000, p. 29. Directivă, astfel cum a fost modificată ultima dată prin Directiva 2006/142/CE a Comisiei (JO L 368, 23.12.2006, p. 110).
m)"promovarea" înseamnă orice reprezentare destinată publicului, realizată altfel decât prin etichetare, care are scopul sau poate să influenţeze şi să formeze atitudinea, convingerile şi comportamentele, cu scopul de a promova direct sau indirect vânzarea de produse ecologice;
n)"autoritate competentă" înseamnă autoritatea centrală a unui stat membru, competentă să organizeze controale oficiale în domeniul producţiei ecologice în conformitate cu dispoziţiile prezentului regulament, sau orice altă autoritate căreia i s-a conferit respectiva competenţă; include de asemenea, după caz, autoritatea corespondentă a unei ţări terţe;
o)"autoritate de control" înseamnă o organizaţie publică administrativă a unui stat membru căreia autoritatea competentă i-a conferit, în întregime sau parţial, competenţa de inspecţie şi certificare în domeniul producţiei ecologice în conformitate cu dispoziţiile prezentului regulament; include de asemenea, după caz, autoritatea corespondentă a unei ţări terţe sau autoritatea corespondentă ce funcţionează într-o ţară terţă;
p)"organism de control" înseamnă o terţă parte independentă privată ce desfăşoară activităţi de inspecţie şi certificare în domeniul producţiei ecologice în conformitate cu dispoziţiile prezentului regulament; include de asemenea, după caz, organismul corespondent al unei ţări terţe sau organismul corespondent ce operează într-o ţară terţă;
q)"marcă de conformitate" înseamnă afirmarea, sub forma unei mărci, a conformităţii cu un anumit set de standarde sau alte documente normative;
r)definiţia noţiunii de "ingrediente" este cea prevăzută la articolul 6 alineatul (4) din Directiva 2000/13/CE;
s)definiţia noţiunii de "produse fitofarmaceutice" este cea prevăzută în Directiva 91/414/CEE a Consiliului din 15 iulie 1991 privind introducerea pe piaţă a produselor de uz fitosanitar (4);
(4)JO L 230, 19.8.1991, p. 1. Directivă, astfel cum a fost modificată ultima dată prin Directiva 2007/31/CE a Comisiei (JO L 140, 1.6.2007, p. 44).
t)definiţia noţiunii de "organism modificat genetic (OMG)" este cea prevăzută în Directiva 2001/18/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 12 martie 2001 privind diseminarea deliberată în mediu a organismelor modificate genetic şi de abrogare a Directivei 90/220/CEE a Consiliului (5), un asemenea organism nefiind obţinut prin tehnicile de modificare genetică enumerate în anexa I.B la respectiva directivă;
(5)JO L 106, 17.4.2001, p. 1. Regulament, astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 1830/2003 (JO L 268, 18.10.2003, p. 24).
u)"obţinut din OMG-uri" înseamnă un derivat, integral sau parţial, din OMG-uri, dar care nu conţine sau nu constă în OMG-uri;
v)"obţinut prin OMG-uri" înseamnă un derivat obţinut prin proceduri în care ultimul organism viu din procesul de producţie este un OMG, dar care nu conţine sau nu constă în OMG-uri;
w)definiţia noţiunii de "aditivi din hrana pentru animale" este cea prevăzută în Regulamentul (CE) nr. 1831/2003 al Parlamentului European şi al Consiliului din 22 septembrie 2003 privind aditivii din hrana animalelor (6);
(6)JO L 268, 18.10.2003, p. 29. Regulament, astfel cum a fost modificat prin Regulamentul (CE) nr. 378/2005 al Comisiei (JO L 59, 5.3.2005, p. 8).
x)"echivalent", în descrierea diferitelor sisteme sau măsuri, înseamnă că acestea sunt capabile să atingă aceleaşi obiective şi principii prin punerea în aplicare a normelor ce garantează acelaşi nivel de asigurare a conformităţii;
y)"auxiliarul tehnologic" înseamnă orice substanţă care nu este consumată individual ca ingredient alimentar, utilizată pentru procesarea materiilor prime, a produselor alimentare sau a ingredientelor acestora, pentru a realiza un anumit obiectiv tehnologic în timpul tratării sau procesării şi care poate avea ca rezultat prezenţa neintenţionată, dar inevitabilă tehnic, a reziduurilor substanţei respective sau a derivatelor acesteia în produsul final, cu condiţia ca aceste reziduuri să nu prezinte nici un risc pentru sănătate şi să nu aibă efecte tehnologice asupra produsului finit;
z)definiţia noţiunii de "radiaţii ionizante" este cea prevăzută în Directiva 96/29/Euratom a Consiliului din 13 mai 1996 de stabilire a normelor de securitate de bază privind protecţia sănătăţii lucrătorilor şi a populaţiei împotriva pericolelor prezentate de radiaţiile ionizante (1), astfel cum este limitată prin articolul 1 alineatul (2) din Directiva 1999/2/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 22 februarie 1999 de apropiere a legislaţiilor statelor membre privind produsele şi ingredientele alimentare tratate cu radiaţii ionizante (2);
(1)JO L 159, 29.6.1996, p. 1.
(2)JO L 66, 13.3.1999, p. 16. Directivă, astfel cum a fost modificată prin Regulamentul (CE) nr. 1882/2003 (JO L 284, 31.10.2003, p. 1).
aa) "operaţiunile extinse de catering" se referă la prepararea produselor ecologice în restaurante, spitale, cantine şi alte unităţi din sectorul alimentar la punctele de vânzare sau de livrare către consumatorul final.