Capitolul vi - DISPOZIŢII FINALE - Regulamentul 765/09-iul-2008 de stabilire a cerinţelor de acreditare şi de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 339/93

Acte UE

Jurnalul Oficial 218L

În vigoare
Versiune de la: 16 Iulie 2021
CAPITOLUL VI:DISPOZIŢII FINALE
Art. 38: Orientări tehnice
Pentru a facilita punerea în aplicare a prezentului regulament, Comisia întocmeşte orientări fără caracter obligatoriu, prin consultarea părţilor implicate.
Art. 39: Dispoziţii tranzitorii
Certificatele de acreditare eliberate înainte de 1 ianuarie 2010 pot rămâne valabile până la data expirării acestora, dar nu mai târziu de 30 decembrie 2014. Prezentul regulament se aplică, totuşi, în cazul reînnoirii sau prelungirii acestora.
Art. 40: Reexaminarea şi raportare
Până la 2 septembrie 2013, Comisia prezintă Parlamentului European şi Consiliului un raport cu privire la aplicarea prezentului regulament, a Directivei 2001/95/CE şi a oricărui alt instrument comunitar pertinent care are ca obiect supravegherea pieţei. Raportul în cauză analizează, în special, coerenţa normelor comunitare în materie de supraveghere a pieţei. Dacă este necesar, raportul este însoţit de propuneri în vederea modificării şi/sau consolidării instrumentelor în cauză în sensul unei mai bune reglementări şi al simplificării. Raportul conţine o evaluare a extinderii către toate produsele a domeniului de aplicare a capitolului III din prezentul regulament.
Până la 1 ianuarie 2013 şi ulterior la fiecare cinci ani, Comisia, în cooperare cu statele membre, redactează şi prezintă Parlamentului European şi Consiliului un raport privind punerea în aplicare a prezentului regulament.
Art. 41: Sancţiuni
Statele membre stabilesc normele privind sancţiunile aplicabile operatorilor economici, care pot include sancţiuni penale, în cazul încălcărilor grave, aplicabile în cazul încălcării dispoziţiilor prezentului regulament, şi iau toate măsurile necesare pentru a asigura punerea acestora în aplicare. Aceste sancţiuni trebuie să fie eficiente, proporţionale şi cu efect de descurajare şi pot fi mai severe în cazul în care operatorul economic respectiv a comis anterior o încălcare similară a dispoziţiilor prezentului regulament. Statele membre notifică aceste dispoziţii Comisiei până la 1 ianuarie 2010 şi o informează fără întârziere cu privire la orice modificare ulterioară a acestora.
Art. 42: Modificare a Directivei 2001/95/CE
La articolul 8, alineatul (3) din Directiva 2001/95/CE se înlocuieşte cu următorul text:
"(3) În cazul în care anumite produse prezintă un risc grav, autorităţile competente iau în timp util măsurile corespunzătoare menţionate la alineatul (1) literele (b)-(f). Prezenţa unui risc grav este determinată de statele membre, care evaluează fiecare caz în parte, conform specificităţilor sale, luând în considerare orientările menţionate la punctul 8 din anexa II."
Art. 43: Abrogare
Regulamentul (CEE) nr. 339/93 se abrogă de la 1 ianuarie 2010.
Orice trimitere la regulamentul abrogat se interpretează ca o trimitere la prezentul regulament.
Art. 44: Intrarea în vigoare
Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Se aplică de la 1 ianuarie 2010.
Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale şi se aplică direct în toate statele membre.