Art. 28. - Art. 28: Stabilirea drepturilor la plată din rezerva naţională sau regională în temeiul articolului 30 alineatul (6) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 - Regulamentul 639/11-mar-2014 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1307/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului de stabilire a unor norme privind plăţile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin în cadrul politicii agricole comune şi de modificare a anexei X la regulamentul menţionat
Acte UE
Jurnalul Oficial 181L
Ieşit din vigoare Versiune de la: 1 Ianuarie 2019
Art. 28: Stabilirea drepturilor la plată din rezerva naţională sau regională în temeiul articolului 30 alineatul (6) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013
(1)În sensul articolului 30 alineatul (6) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013, dacă un tânăr fermier sau un fermier care îşi începe activitatea agricolă nu deţine niciun drept la plată (conferit de proprietate sau de arendă) şi solicită drepturi la plată din rezerva naţională sau regională, fermierul respectiv primeşte un număr de drepturi la plată egal cu numărul hectarelor eligibile pe care le deţine (în proprietate sau în arendă) la data limită pentru depunerea cererii de alocare sau majorare a valorii drepturilor la plată, stabilită de Comisie în temeiul articolului 78 litera (b) din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013.
(2)Dacă un tânăr fermier sau un fermier care îşi începe activitatea agricolă deţine deja drepturi la plată (conferite de proprietate sau de arendă) şi solicită drepturi la plată din rezerva naţională sau regională, fermierul respectiv primeşte un număr de drepturi la plată egal cu numărul hectarelor eligibile pe care le deţine (în proprietate sau în arendă) la data limită pentru depunerea cererii menţionată la alineatul (1) şi pentru care nu deţine niciun drept la plată (conferit de proprietate sau de arendă).
Dacă valoarea drepturilor pe care le deţine deja fermierul (conferite de proprietate sau de arendă) este sub media naţională sau regională menţionată la articolul 30 alineatul (8) al doilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013, valorile unitare anuale ale drepturilor respective pot fi majorate până la nivelul mediei naţionale sau regionale, în conformitate cu articolul 30 alineatul (10) din regulamentul menţionat.
Totuşi, în statele membre care aplică majorarea menţionată la articolul 30 alineatul (10) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 în sensul articolului 30 alineatul (7) din regulamentul menţionat, majorarea menţionată la paragraful al doilea al prezentului alineat este obligatorie. Această majorare ar trebui să fie la un nivel corespunzător celui mai ridicat nivel al majorării aplicate în sensul articolului 30 alineatul (7) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013.
(3)În statele membre care aplică articolul 24 alineatul (6) sau alineatul (7) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013, limitările în alocarea drepturilor la plată prevăzute de dispoziţiile respective pot fi aplicate mutatis mutandis în cazul alocării drepturilor la plată în temeiul articolului 30 alineatul (6) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013.
Totuşi, statele membre pot decide că, în cazul în care aplicarea uneia sau a mai multor limitări menţionate la primul paragraf limitează numărul total al drepturilor la plată pe care fermierul le deţine deja şi care urmează a fi nou alocate din rezervă la mai puţin de un procentaj fix din hectarele sale eligibile în anul în care depune cererea de alocare a drepturilor la plată din rezervă, fermierului respectiv i se alocă un număr suplimentar de drepturi la plată, corespunzător unei proporţii din numărul total al hectarelor sale eligibile declarate în cererea sa pentru anul respectiv, în conformitate cu articolul 72 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013.
Procentajul fix menţionat la al doilea paragraf din prezentul articol se calculează conform metodei menţionate la articolul 31 alineatul (2) al doilea paragraf din prezentul regulament.
Proporţia din numărul total al hectarelor eligibile ale fermierului menţionată la al doilea paragraf al prezentului alineat se calculează ca jumătate din diferenţa în puncte procentuale dintre procentajul fix menţionat la al treilea paragraf al prezentului alineat şi ponderea drepturilor la plată deţinute de fermier în hectarele sale eligibile declarate în conformitate cu articolul 72 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 în cererea sa pentru anul menţionat la al doilea paragraf al prezentului alineat. În sensul prezentului paragraf, "drepturi la plată deţinute de fermier" înseamnă drepturi la plată deţinute deja de fermier şi care urmează a fi nou alocate din rezervă.
Când calculează numărul hectarelor eligibile menţionate la paragrafele al doilea, al treilea şi al patrulea din prezentul alineat, statele membre pot decide să nu includă nicio suprafaţă ocupată cu culturi permanente, cu păşuni permanente aflate în zonele cu condiţii climatice dificile menţionate la articolul 24 alineatul (6) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 sau cu păşuni permanente recunoscute ca atare în conformitate cu articolul 4 alineatul (2) al doilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013.
Statele membre care utilizează posibilitatea prevăzută la articolul 23 din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013, de a aplica schema de plată de bază la nivel regional, pot baza metoda de calcul menţionată la al doilea paragraf al prezentului alineat pe numerele totale alocate/declarate în 2015 în regiunea relevantă.
În scopul stabilirii pragului din al doilea paragraf, nu se ţine seama de terenurile dobândite sau luate în arendă de fermier după 19 octombrie 2011.
(4)În sensul prezentului articol, sunt luaţi în considerare ca fermieri care îşi încep activitatea agricolă doar fermierii care şi-au început activitatea agricolă în anul calendaristic 2013 sau în orice an ulterior şi care depun o cerere pentru plata de bază cel târziu la doi ani după anul calendaristic în care şi-au început activitatea agricolă.