Titlul ii - CERINŢE SPECIFICE PRIVIND EFECTUAREA CONTROALELOR OFICIALE ŞI FRECVENŢA MINIMĂ UNIFORMĂ A CONTROALELOR OFICIALE ASUPRA PRODUSELOR DE ORIGINE ANIMALĂ - Regulamentul 627/15-mar-2019 de stabilire a unor modalităţi practice uniforme pentru efectuarea controalelor oficiale asupra produselor de origine animală destinate consumului uman în conformitate cu Regulamentul (UE) 2017/625 al Parlamentului European şi al Consiliului şi de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2074/2005 al Comisiei în ceea ce priveşte controalele oficiale
Acte UE
Jurnalul Oficial 131L
În vigoare Versiune de la: 26 Noiembrie 2025
TITLUL II:CERINŢE SPECIFICE PRIVIND EFECTUAREA CONTROALELOR OFICIALE ŞI FRECVENŢA MINIMĂ UNIFORMĂ A CONTROALELOR OFICIALE ASUPRA PRODUSELOR DE ORIGINE ANIMALĂ
CAPITOLUL I:Cerinţe specifice pentru auditurile efectuate de către autorităţile competente în unităţile care manipulează produse de origine animală
Art. 3: Cerinţe care fac obiectul auditării
1.La auditarea bunelor practici de igienă în unităţi, autorităţile competente verifică dacă operatorii din sectorul alimentar care manipulează produse de origine animală aplică în mod continuu şi adecvat procedurile privind cel puţin următoarele puncte:
(a)proiectarea şi întreţinerea spaţiilor şi echipamentelor;
(b)igiena preoperaţională, operaţională şi postoperaţională;
(c)igiena personală;
(d)pregătirea în domeniul igienei şi al procedurilor de lucru;
(e)combaterea dăunătorilor;
(f)calitatea apei;
(g)controlul temperaturii;
(h)controalele privind animalele sau mărfurile alimentare care intră şi ies din unitate, precum şi ale documentelor care le însoţesc.
2.La auditarea procedurilor pe baza analizei riscurilor şi a punctelor critice de control (HACCP), astfel cum se prevede la articolul 5 din Regulamentul (CE) nr. 852/2004, autorităţile competente verifică dacă operatorii din sectorul alimentar care manipulează produse de origine animală aplică aceste proceduri în mod continuu şi adecvat.
3.Acestea stabilesc, în special, dacă procedurile oferă garanţii, în măsura posibilului, că produsele de origine animală:
(a)sunt conforme cu articolul 3 din Regulamentul (CE) nr. 2073/2005 cu privire la criteriile microbiologice;
(b)sunt conforme cu legislaţia Uniunii în ceea ce priveşte:
- monitorizarea reziduurilor chimice, în conformitate cu Directiva 96/23/CE a Consiliului şi cu Decizia 97/747/CE a Comisiei (32);
(32)Decizia 97/747/CE a Comisiei din 27 octombrie 1997 de stabilire a nivelurilor şi frecvenţelor prelevării de probe prevăzute de Directiva 96/23/CE a Consiliului pentru monitorizarea anumitor substanţe şi a reziduurilor acestora existente în anumite produse de origine animală (JO L 303, 6.11.1997, p. 12).
- limitele maxime de reziduuri pentru substanţele active din punct de vedere farmacologic, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 37/2010 al Comisiei (33) şi cu Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/470 al Comisiei (34);
(33)Regulamentul (UE) nr. 37/2010 al Comisiei din 22 decembrie 2009 privind substanţele active din punct de vedere farmacologic şi clasificarea lor în funcţie de limitele maxime de reziduuri din produsele alimentare de origine animală (JO L 15, 20.1.2010, p. 1).
(34)Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/470 al Comisiei din 21 martie 2018 referitor la normele detaliate privind limita maximă de reziduuri care trebuie luată în considerare în scopul controlului produselor alimentare derivate din animale care au fost tratate în UE în temeiul articolului 11 din Directiva 2001/82/CE (JO L 79, 22.3.2018, p. 16).
- substanţele interzise şi neautorizate, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 37/2010 al Comisiei, Directiva 96/22/CE a Consiliului (35), Decizia 2005/34/CE a Comisiei (36);
(35)Directiva 96/22/CE a Consiliului din 29 aprilie 1996 privind interzicerea utilizării anumitor substanţe cu efect hormonal sau tireostatic şi a substanţelor
-agoniste în creşterea animalelor şi de abrogare a Directivelor 81/602/CEE, 88/146/CEE şi 88/299/CEE (JO L 125, 23.5.1996, p. 3).
(36)Decizia 2005/34/CE a Comisiei din 11 ianuarie 2005 de stabilire a standardelor armonizate privind testele pentru detectarea anumitor reziduuri în produsele de origine animală importate din ţări terţe (JO L 16, 20.1.2005, p. 61).
- contaminanţii, în conformitate cu Regulamentele (CE) nr. 1881/2006 şi (CE) nr. 124/2009 de stabilire a nivelurilor maxime pentru anumiţi contaminanţi din produsele alimentare;
- reziduurile de pesticide, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 396/2005 al Parlamentului European şi al Consiliului (37);
(37)Regulamentul (CE) nr. 396/2005 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 februarie 2005 privind conţinuturile maxime aplicabile reziduurilor de pesticide din sau de pe produse alimentare şi hrana de origine vegetală şi animală pentru animale şi de modificare a Directivei 91/414/CEE (JO L 70, 16.3.2005, p. 1).
(c)nu prezintă riscuri fizice cum ar fi corpurile străine.
4.În cazul în care un operator din sectorul alimentar utilizează procedurile prevăzute de ghidurile de aplicare a principiilor HACCP, în conformitate cu articolul 5 alineatul (5) din Regulamentul (CE) nr. 852/2004, auditul trebuie să verifice dacă aceste ghiduri sunt utilizate corect.
5.La punerea în aplicare a sarcinilor de audit, autorităţile competente urmăresc, în mod special:
(a)să se asigure că, în toate etapele procesului de producţie, personalul şi activităţile acestuia în unitate respectă cerinţele în materie de practici de igienă şi HACCP prevăzute la articolul 3 din Regulamentul (CE) nr. 2073/2005, articolele 4 şi 5 din Regulamentul (CE) nr. 852/2004 şi articolul 3 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 853/2004. Pentru a-şi completa auditul, autorităţile competente pot efectua controale de aptitudine pentru a se asigura că personalul deţine un nivel suficient de competenţe;
(b)să verifice toate înregistrările relevante ale operatorilor din sectorul alimentar;
(c)să preleve eşantioane pentru analizele de laborator, în cazul în care este necesar;
(d)să documenteze elementele luate în considerare şi rezultatele auditului.
Art. 4: Natura şi frecvenţa auditării
1.Natura şi frecvenţa sarcinilor de audit privind fiecare unitate depind de riscul estimat. În acest sens, autorităţile competente evaluează periodic:
(a)riscurile pentru sănătatea umană şi, după caz, pentru sănătatea animală;
(b)în cazul abatoarelor, aspectele legate de bunăstarea animalelor;
(c)tipul de prelucrare efectuat şi rezultatele acesteia;
(d)înregistrările anterioare ale operatorului din sectorul alimentar în ceea ce priveşte respectarea legislaţiei privind alimentele.
2.În cazul în care operatorii din sectorul alimentar care intervin în lanţul alimentar iau măsuri suplimentare pentru a oferi garanţii privind siguranţa alimentelor, prin punerea în aplicare a sistemelor integrate, a sistemelor particulare de control sau a unei proceduri de certificare de către terţi independenţi sau prin alte mijloace şi, în cazul în care aceste măsuri sunt documentate iar animalele cuprinse în aceste sisteme pot fi identificate cu certitudine, autorităţile competente pot lua în considerare aceste măsuri la efectuarea auditurilor pentru verificarea bunelor practici de igienă şi a procedurilor bazate pe sistemul HACCP.
Art. 5
Respectarea cerinţelor Regulamentului (CE) nr. 853/2004 privind aplicarea mărcilor de identificare se verifică în toate unităţile desemnate în conformitate cu regulamentul menţionat, pe lângă controlul respectării altor cerinţe din domeniul trasabilităţii în conformitate cu articolul 18 din Regulamentul (CE) nr. 178/2002.
Art. 6
Statele membre informează Comisia şi celelalte state membre cu privire la evoluţiile ştiinţifice şi tehnologice, astfel cum sunt menţionate la articolul 16 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul (UE) 2017/625, pentru examinare şi acţiuni suplimentare, după caz.