Art. 48. - Art. 48: Cerinţele tehnice ale mărcii de sănătate şi modalităţile practice de aplicare a acesteia - Regulamentul 627/15-mar-2019 de stabilire a unor modalităţi practice uniforme pentru efectuarea controalelor oficiale asupra produselor de origine animală destinate consumului uman în conformitate cu Regulamentul (UE) 2017/625 al Parlamentului European şi al Consiliului şi de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2074/2005 al Comisiei în ceea ce priveşte controalele oficiale

Acte UE

Jurnalul Oficial 131L

În vigoare
Versiune de la: 26 Noiembrie 2025
Art. 48: Cerinţele tehnice ale mărcii de sănătate şi modalităţile practice de aplicare a acesteia
1.Medicul veterinar oficial controlează marcarea de sănătate şi mărcile utilizate.
2.Medicul veterinar oficial se asigură, în special, că:
(a)marca de sănătate se aplică numai ungulatelor domestice şi mamiferelor din vânatul de crescătorie, cu excepţia lagomorfelor, care au fost supuse unei inspecţii ante-mortem şi post-mortem, precum şi vânatului mare sălbatic care a fost supus unei inspecţii post-mortem, în conformitate cu articolul 18 alineatul (2) literele (a), (b) şi (c) din Regulamentul (UE) 2017/625, în cazul în care nu există niciun motiv de a declara carnea improprie pentru consumul uman. Cu toate acestea, marca poate fi aplicată înainte ca rezultatele oricărei examinări privind Trichinella şi/sau ale testului pentru depistarea EST să fie disponibile, în conformitate cu dispoziţiile prevăzute la articolul 4 alineatul (3) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/1375 şi, respectiv, în capitolul A din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 999/2001, punctele 6.2 şi 6.3 din secţiunea I şi punctele 7.2 şi 7.3 din secţiunea II;

(b)marca de sănătate se aplică cu o ştampilă cu tuş sau cu fierul roşu pe faţa exterioară a carcaselor, astfel încât, în cazul în care carcasele sunt tranşate la abator sau unitatea de prelucrare a vânatului în semicarcase sau în sferturi sau în cazul în care semicarcasele sunt tranşate în trei bucăţi, fiecare bucată să poarte o marcă de sănătate.

3.Autorităţile competente se asigură că modalităţile practice privind marca de sănătate se aplică în conformitate cu anexa II.
Cerinţele privind forma mărcii de sănătate din anexa II la prezentul regulament pot fi înlocuite cu cerinţele privind marca de sănătate specială stabilite în temeiul articolului 67 al doilea paragraf litera (a), al articolului 71 alineatul (3) sau (4) sau al articolului 259 din Regulamentul (UE) 2016/429.

4.Autorităţile competente se asigură că carnea care provine de la vânatul sălbatic nejupuit nu poartă o marcă de sănătate înainte ca, după jupuirea într-o unitate de manipulare a vânatului, să fi fost supusă unei inspecţii post-mortem şi să fi fost declarată corespunzătoare pentru consumul uman.