Art. 45. - Art. 45: Măsuri în caz de nerespectare a cerinţelor privind carnea proaspătă - Regulamentul 627/15-mar-2019 de stabilire a unor modalităţi practice uniforme pentru efectuarea controalelor oficiale asupra produselor de origine animală destinate consumului uman în conformitate cu Regulamentul (UE) 2017/625 al Parlamentului European şi al Consiliului şi de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2074/2005 al Comisiei în ceea ce priveşte controalele oficiale

Acte UE

Jurnalul Oficial 131L

În vigoare
Versiune de la: 26 Noiembrie 2025
Art. 45: Măsuri în caz de nerespectare a cerinţelor privind carnea proaspătă
Medicul veterinar oficial declară carnea proaspătă improprie pentru consumul uman dacă aceasta:
(a)provine de la animale care nu au fost supuse unei inspecţii ante-mortem în conformitate cu articolul 18 alineatul (2) litera (a) sau (b) din Regulamentul (UE) 2017/625, cu excepţia vânatului sălbatic şi a renilor fără stăpân prevăzuţi la articolul 12 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul delegat (UE) 2019/624;
(b)provine de la animale ale căror organe comestibile nu au fost supuse unei inspecţii post-mortem în conformitate cu articolul 18 alineatul (2) litera (c) din Regulamentul (UE) 2017/625, cu excepţia viscerelor vânatului mare sălbatic care nu este necesar să însoţească corpul către o unitate de manipulare a vânatului în conformitate cu secţiunea IV capitolul II punctul 4 din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004;
(c)provine de la animale moarte înainte de sacrificare, fătate moarte, moarte intrauterin sau sacrificate înainte de vârsta de şapte zile;
(d)rezultă din excizia rănilor provocate de sângerare;
(e)provine de la animale afectate de boli ale animalelor pentru care sunt stabilite norme de sănătate animală sau sunt adoptate astfel de norme în temeiul părţii III titlul II sau al articolului 259 din Regulamentul (UE) 2016/429, în special provine de la animale afectate de boli ale animalelor pentru care sunt prevăzute norme de sănătate animală în Regulamentul delegat (UE) 2020/687 al Comisiei (*3), cu excepţia cazului în care este obţinut în conformitate cu cerinţele specifice prevăzute în Regulamentul (UE) 2016/429 şi în Regulamentul delegat (UE) 2020/687; această excepţie nu se aplică dacă există o indicaţie contrară prevăzută în cerinţele privind controalele oficiale cu privire la tuberculoză şi bruceloză prevăzute la articolele 33 şi 34 din prezentul regulament;
(*3)Regulamentul delegat (UE) 2020/687 al Comisiei din 17 decembrie 2019 de completare a Regulamentului (UE) 2016/429 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte normele de prevenire şi control al anumitor boli listate (JO L 174, 3.6.2020, p. 64, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2020/687/oj.).

(f)provine de la animale afectate de o boală generalizată, cum sunt septicemia, piemia, toxemia sau viremia generalizate;
(g)nu este în conformitate cu criteriile de siguranţă a produselor alimentare stabilite în capitolul I din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 2073/2005 pentru determinarea posibilităţii de a introduce pe piaţă un aliment;
(h)prezintă o infestaţie parazitară, cu excepţia cazului în care se prevede altfel în cerinţele referitoare la controalele oficiale cu privire la cisticercoză prevăzute la articolul 30;
(i)conţine reziduuri sau contaminanţi chimici în cantitate mai mare decât nivelurile stabilite în Regulamentele (UE) nr. 37/2010, (CE) nr. 396/2005, (Ce) nr. 1881/2006 şi (CE) nr. 124/2009 sau reziduuri de substanţe interzise sau neautorizate în temeiul Regulamentului (UE) nr. 37/2010 sau al Directivei 96/22/CE;
(j)este compusă din ficat şi rinichi de animale în vârstă de peste doi ani originare din regiunile în care aplicarea planurilor aprobate în temeiul articolului 5 din Directiva 96/23/CE a pus în evidenţă prezenţa generalizată în mediul înconjurător a unor metale grele;
(k)a fost tratată ilegal cu substanţe decontaminante;
(l)a fost tratată ilegal cu raze ionizante sau cu raze ultraviolete;

(m)conţine corpuri străine, cu excepţia, în cazul vânatului sălbatic, a instrumentelor care au servit la vânarea animalului;
(n)depăşeşte nivelurile maxime de radioactivitate permise prevăzute de legislaţia Uniunii sau, în absenţa legislaţiei Uniunii, în conformitate cu normele naţionale;
(o)indică alterări patologice sau organoleptice, în special miros sexual pronunţat sau sângerare insuficientă (cu excepţia vânatului sălbatic);
(p)provine de la animale emaciate;
(q)conţine materiale cu riscuri specificate, cu excepţia cazului în care se permite eliminarea într-o altă unitate în conformitate cu punctul 4.3 din anexa V la Regulamentul (CE) nr. 999/2001 şi carnea proaspătă rămâne sub controlul autorităţilor competente;
(r)prezintă o contaminare cu materii fecale, prin murdărire sau în alt fel;
(s)este compusă din sânge care poate reprezenta un risc pentru sănătatea umană sau animală având în vedere statutul sanitar al animalului de la care provine, indiferent care este acesta, sau poate provoca o contaminare în cursul procesului de sacrificare;
(t)poate, conform avizului medicului veterinar oficial, după examinarea tuturor informaţiilor relevante, constitui un risc pentru sănătatea umană sau animală sau este, din orice alt motiv, improprie pentru consumul uman;
(u)generează riscuri specifice în conformitate cu articolele 29-36.