Art. 35. - Art. 35: Modalităţi practice pentru controalele oficiale privind prezenţa de Salmonella - Regulamentul 627/15-mar-2019 de stabilire a unor modalităţi practice uniforme pentru efectuarea controalelor oficiale asupra produselor de origine animală destinate consumului uman în conformitate cu Regulamentul (UE) 2017/625 al Parlamentului European şi al Consiliului şi de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2074/2005 al Comisiei în ceea ce priveşte controalele oficiale

Acte UE

Jurnalul Oficial 131L

În vigoare
Versiune de la: 26 Noiembrie 2025
Art. 35: Modalităţi practice pentru controalele oficiale privind prezenţa de Salmonella
1.Autorităţile competente verifică punerea în aplicare corectă de către operatorii din sectorul alimentar a punctelor 2.1.3, 2.1.4 şi 2.1.5 din capitolul 2 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 2073/2005 prin aplicarea uneia sau mai multora dintre următoarele măsuri:
(a)eşantionare oficială, folosind aceeaşi metodă şi spaţiu de eşantionare ca operatorii din sectorul alimentar. Cel puţin 49 de eşantioane aleatorii (40) trebuie prelevate anual din fiecare abator. Acest număr de eşantioane poate fi redus în abatoarele mici, pe baza unei evaluări a riscului;
(40)În cazul în care toate sunt negative, 95 % din certitudinea statistică confirmă că prevalenţa este mai mică de 6 %.
(b)colectarea tuturor informaţiilor privind numărul total şi numărul de eşantioane pozitive la Salmonella prelevate de operatorii din sectorul alimentar în conformitate cu articolul 5 din Regulamentul (CE) nr. 2073/2005, în cadrul punctelor 2.1.3, 2.1.4 şi 2.1.5 din capitolul 2 din anexa I la acesta;
(c)colectarea tuturor informaţiilor privind numărul total şi numărul de eşantioane pozitive la Salmonella prelevate în cadrul programelor naţionale de control în statele membre sau regiuni din statele membre pentru care au fost aprobate garanţii speciale în conformitate cu articolul 8 din Regulamentul (CE) nr. 853/2004 în ceea ce priveşte producţia de carne de rumegătoare, ecvidee, Suidae şi pasăre.
2.În cazul în care operatorul din sectorul alimentar nu respectă, în repetate rânduri, criteriul de igienă a procedeelor, autorităţile competente îi solicită acestuia să prezinte un plan de acţiune şi controlează cu stricteţe rezultatul acestuia.
3.Numărul total şi numărul de eşantioane pozitive la Salmonella, diferenţiate între eşantioane prelevate în temeiul alineatului (1) literele (a), (b) şi (c), atunci când se aplică, se comunică în conformitate cu articolul 9 alineatul (1) din Directiva 2003/99/CE.