Art. 25. - Art. 25: Modalităţi practice pentru inspecţia post-mortem a păsărilor de curte - Regulamentul 627/15-mar-2019 de stabilire a unor modalităţi practice uniforme pentru efectuarea controalelor oficiale asupra produselor de origine animală destinate consumului uman în conformitate cu Regulamentul (UE) 2017/625 al Parlamentului European şi al Consiliului şi de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2074/2005 al Comisiei în ceea ce priveşte controalele oficiale

Acte UE

Jurnalul Oficial 131L

În vigoare
Versiune de la: 26 Noiembrie 2025
Art. 25: Modalităţi practice pentru inspecţia post-mortem a păsărilor de curte
1.Toate păsările de curte trebuie să fie supuse unei inspecţii post-mortem care poate include asistenţa personalului abatorului, în conformitate cu articolul 18 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2017/625. Medicul veterinar oficial sau membrul personalului auxiliar oficial, în conformitate cu articolul 18 alineatul (2) litera (c) din regulamentul menţionat, efectuează în mod personal următoarele controale:
(a)inspecţia zilnică a viscerelor şi a cavităţilor corporale ale unui eşantion reprezentativ din fiecare şeptel;
(b)inspecţia detaliată a unui eşantion aleator a părţilor de păsări sau a păsărilor întregi declarate improprii pentru consumul uman în urma inspecţiei post-mortem din fiecare şeptel;
(c)orice examinare suplimentară necesară în cazul în care există motive pentru a suspecta că păsările de curte în cauză pot fi improprii pentru consumul uman.
2.Prin derogare de la alineatul (1), autorităţile competente pot decide ca numai un eşantion reprezentativ de păsări de curte din fiecare şeptel să fie supus unei inspecţii post-mortem dacă:
(a)operatorii din sectorul alimentar au pus în aplicare un sistem, cu avizul medicului veterinar oficial, care permite depistarea şi separarea păsărilor cu anomalii, contaminări sau defecte;
(b)abatorul are o istorie îndelungată de conformitate cu cerinţele referitoare la:
(i)cerinţele generale şi speciale în conformitate cu articolul 4 din Regulamentul (CE) nr. 852/2004, inclusiv criteriile microbiologice aplicabile punctelor 1.28 şi 2.1.5 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 2073/2005;
(ii)procedurile bazate pe principiile HACCP în conformitate cu articolul 5 din Regulamentul (CE) nr. 852/2004; şi
(iii)normele specifice de igienă în conformitate cu articolul 5 şi cu secţiunea II din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004;
(c)în cadrul inspecţiei ante-mortem şi al verificării informaţiilor privind lanţul alimentar nu s-au constatat anomalii care să indice o problemă gravă pentru sănătatea umană sau animală, şi care ar putea justifica necesitatea adoptării măsurilor prevăzute la articolele 40-44.
3.În ceea ce priveşte păsările de curte crescute pentru producţia de foie gras şi păsările de curte cu eviscerare amânată obţinute în exploataţia de origine în conformitate cu secţiunea II capitolul VI punctele 8 şi 9 din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004, inspecţia post-mortem are loc la secţia de tranşare unde aceste carcase sunt transportate direct de la exploataţia de origine.