Art. 23. - Art. 23: Animale domestice din specia porcină - Regulamentul 627/15-mar-2019 de stabilire a unor modalităţi practice uniforme pentru efectuarea controalelor oficiale asupra produselor de origine animală destinate consumului uman în conformitate cu Regulamentul (UE) 2017/625 al Parlamentului European şi al Consiliului şi de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2074/2005 al Comisiei în ceea ce priveşte controalele oficiale

Acte UE

Jurnalul Oficial 131L

În vigoare
Versiune de la: 26 Noiembrie 2025
Art. 23: Animale domestice din specia porcină
1.Carcasele şi organele comestibile ale porcinelor domestice trebuie să fie supuse următoarelor proceduri de inspecţie post-mortem:
(a)examinarea vizuală a capului şi a gâtului;
(b)examinarea vizuală a cavităţii bucale, a orofaringelui şi a limbii;
(c)inspecţia vizuală a plămânilor, a traheii şi a esofagului;
(d)examinarea vizuală a pericardului şi a inimii;
(e)examinarea vizuală a diafragmei;
(f)examinarea vizuală a ficatului şi a ganglionilor limfatici hepatici şi pancreatici (Lnn. portales); examinarea vizuală a tractului gastrointestinal, a mezenterului, a ganglionilor limfatici stomacali şi mezenterici (Lnn. gastrici, mesenterici, craniales şi caudales);
(g)examinarea vizuală a splinei; examinarea vizuală a rinichilor; examinarea vizuală a pleurei şi a peritoneului;
(h)examinarea vizuală a organelor genitale (cu excepţia penisului, în cazul în care a fost deja îndepărtat);
(i)examinarea vizuală a ugerului şi a ganglionilor limfatici ai acestuia (Lnn. supramammarii);
(j)examinarea vizuală a regiunii ombilicale şi a articulaţiilor la animalele tinere.
2.În cazul în care există indicii privind un posibil risc pentru sănătatea umană, sănătatea animală sau bunăstarea animalelor în conformitate cu articolul 24, medicul veterinar oficial efectuează procedurile următoare de inspecţie post-mortem care sunt relevante pe baza indicaţiilor privind un posibil risc, în conformitate cu articolul 18 alineatul (2) litera (c) din Regulamentul (UE) 2017/625 şi cu articolele 7 şi 8 din Regulamentul (UE) 2019/624, utilizând incizia şi palparea carcasei şi a organelor comestibile:
(a)incizia şi examinarea ganglionilor limfatici submaxilari (Lnn. mandibulares);
(b)palparea plămânilor şi a ganglionilor limfatici bronhici şi mediastinali (Lnn. bifurcationes, eparteriales şi mediastinales). Traheea şi principalele ramificaţii bronhice trebuie să fie deschise longitudinal, iar plămânii trebuie să fie incizaţi în treimea posterioară, perpendicular pe axa principală; inciziile respective nu sunt necesare dacă plămânii sunt excluşi de la consumul uman;
(c)incizia longitudinală a inimii, astfel încât să fie deschise ventriculele şi să fie secţionat septul interventricular;
(d)palparea ficatului şi a nodulilor săi limfatici;
(e)palparea şi, în cazul în care este necesar, incizia ganglionilor limfatici stomacali şi mezenterici;
(f)palparea splinei;
(g)incizia rinichilor şi a nodulilor limfatici renali (Lnn. renales);
(h)incizia nodulilor limfatici supramamari;
(i)palparea regiunii ombilicale şi a articulaţiilor la animalele tinere şi, în cazul în care este necesar, incizia regiunii ombilicale şi deschiderea articulaţiilor.