Art. 20. - Art. 20: Animale domestice tinere din speciile ovină şi caprină - Regulamentul 627/15-mar-2019 de stabilire a unor modalităţi practice uniforme pentru efectuarea controalelor oficiale asupra produselor de origine animală destinate consumului uman în conformitate cu Regulamentul (UE) 2017/625 al Parlamentului European şi al Consiliului şi de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2074/2005 al Comisiei în ceea ce priveşte controalele oficiale

Acte UE

Jurnalul Oficial 131L

În vigoare
Versiune de la: 26 Noiembrie 2025
Art. 20: Animale domestice tinere din speciile ovină şi caprină
1.Carcasele şi organele comestibile de ovine şi caprine fără incisivi permanenţi sau de ovine şi caprine în vârstă de până la 12 luni trebuie să fie supuse următoarelor proceduri de inspecţie post-mortem:
(a)examinarea vizuală a capului, inclusiv a gâtului, a gurii, a limbii şi a ganglionilor limfatici parotidieni şi retrofaringieni. Aceste examinări nu sunt necesare în cazul în care autorităţile competente sunt în măsură să ofere garanţii că este exclus de la consumul uman capul, inclusiv limba şi creierul;
(b)examinarea vizuală a plămânilor, a traheii şi a esofagului, precum şi a ganglionilor limfatici bronhici şi mediastinali (Lnn. bifurcationes, eparteriales şi mediastinales);
(c)examinarea vizuală a pericardului şi a inimii;
(d)examinarea vizuală a diafragmei;
(e)examinarea vizuală a ficatului şi a ganglionilor limfatici hepatici şi pancreatici (Lnn. portales);
(f)examinarea vizuală a tractului gastrointestinal, a mezenterului, a nodulilor limfatici stomacali şi mezenterici (Lnn. gastrici, mesenterici, craniales şi caudales);
(g)examinarea vizuală a splinei;
(h)examinarea vizuală a rinichilor;
(i)examinarea vizuală a pleurei şi a peritoneului;
(j)examinarea vizuală a regiunii ombilicale şi a articulaţiilor.
2.În cazul în care există indicii privind un posibil risc pentru sănătatea umană, sănătatea animală sau bunăstarea animalelor în conformitate cu articolul 24, medicul veterinar oficial efectuează procedurile următoare de inspecţie post-mortem care sunt relevante pe baza indicaţiilor privind un posibil risc, în conformitate cu articolul 18 alineatul (2) litera (c) din Regulamentul (UE) 2017/625 şi cu articolele 7 şi 8 din Regulamentul (UE) 2019/624, utilizând incizia şi palparea carcasei şi a organelor comestibile:
(a)palparea gâtului, a gurii, a limbii şi a ganglionilor limfatici parotidieni. Cu excepţia cazului în care normele de sănătate animală prevăd altfel, aceste examinări nu sunt necesare în cazul în care autorităţile competente sunt în măsură să ofere garanţii că este exclus de la consumul uman capul, inclusiv limba şi creierul;
(b)palparea plămânilor; incizia plămânilor, a traheii, a esofagului şi a ganglionilor limfatici bronhici şi mediastinali;
(c)incizia inimii;
(d)palparea ficatului şi a nodulilor săi limfatici; incizia suprafeţei gastrice a ficatului pentru examinarea canalelor biliare;
(e)palparea splinei;
(f)incizia rinichilor şi a nodulilor limfatici renali (Lnn. renales);
(g)palparea regiunii ombilicale şi a articulaţiilor; regiunea ombilicală trebuie să fie incizată şi articulaţiile trebuie să fie deschise; este necesar să fie examinat lichidul sinovial.