Art. 14. - Art. 14: Cerinţe suplimentare de examinare pentru inspecţia post-mortem - Regulamentul 627/15-mar-2019 de stabilire a unor modalităţi practice uniforme pentru efectuarea controalelor oficiale asupra produselor de origine animală destinate consumului uman în conformitate cu Regulamentul (UE) 2017/625 al Parlamentului European şi al Consiliului şi de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2074/2005 al Comisiei în ceea ce priveşte controalele oficiale

Acte UE

Jurnalul Oficial 131L

În vigoare
Versiune de la: 26 Noiembrie 2025
Art. 14: Cerinţe suplimentare de examinare pentru inspecţia post-mortem
1.Dacă este necesar, se efectuează examinări suplimentare, cum sunt palpările şi incizarea anumitor părţi ale carcasei şi ale organelor comestibile, precum şi testări în laborator pentru:
(a)a pune un diagnostic definitiv cu privire la o suspiciune de pericol; sau
(b)a depista:
(i)prezenţa unei boli animale pentru care sunt stabilite norme de sănătate animală în Regulamentul (UE) 2016/429;
(ii)prezenţa unor reziduuri sau contaminanţi chimici astfel cum se prevede în Directiva 96/23/CE şi în Decizia 97/747/CE, în special:
- reziduuri chimice în cantitate mai mare decât nivelurile stabilite în Regulamentele (UE) nr. 37/2010 şi (CE) nr. 396/2005;
- contaminanţi în cantitate mai mare decât nivelurile maxime stabilite în Regulamentele (CE) nr. 1881/2006 şi (CE) nr. 124/2009; sau
- reziduuri de substanţe care sunt interzise sau neautorizate în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 37/2010 sau cu Directiva 96/22/CE;
(iii)nerespectarea criteriilor microbiologice menţionate la articolul 3 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul (CE) nr. 2073/2005 sau posibila prezenţă a altor pericole microbiologice care pot transforma carnea proaspătă în carne improprie pentru consumul uman;
(iv)prezenţa altor factori care pot duce la situaţia în care carnea proaspătă să fie declarată improprie pentru consumul uman sau în care să fie impuse restricţii privind utilizarea acesteia.
2.În timpul inspecţiei post-mortem, trebuie luate precauţii pentru a se asigura reducerea la minimum a riscului de contaminare a cărnii proaspete prin operaţiuni cum sunt palparea, tranşarea sau incizarea.