Art. 12. - Art. 12: Cerinţe pentru inspecţia post-mortem - Regulamentul 627/15-mar-2019 de stabilire a unor modalităţi practice uniforme pentru efectuarea controalelor oficiale asupra produselor de origine animală destinate consumului uman în conformitate cu Regulamentul (UE) 2017/625 al Parlamentului European şi al Consiliului şi de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2074/2005 al Comisiei în ceea ce priveşte controalele oficiale

Acte UE

Jurnalul Oficial 131L

În vigoare
Versiune de la: 26 Noiembrie 2025
Art. 12: Cerinţe pentru inspecţia post-mortem
1.Sub rezerva derogării prevăzute la secţiunea IV capitolul II punctul 4 din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004, carcasele şi organele comestibile care însoţesc animalul sunt supuse inspecţiei post-mortem:
(a)fără întârziere după sacrificare, sau
(b)cât mai curând posibil după sosirea la unitatea de manipulare a vânatului.
2.Autorităţile competente pot solicita operatorului din sectorul alimentar să pună la dispoziţie instalaţii tehnice speciale şi spaţiu suficient pentru verificarea organelor comestibile.
3.Autorităţile competente:
(a)verifică toate suprafeţele externe, inclusiv pe cele ale cavităţilor corporale ale carcaselor, precum şi organele comestibile;
(b)acordă o atenţie deosebită depistării zoonozelor şi a bolilor animalelor pentru care sunt prevăzute norme de sănătate animală în Regulamentul (UE) 2016/429.
4.Este necesar ca viteza liniei de sacrificare şi efectivele de personal de inspecţie prezente să fie adaptate pentru a se putea efectua o inspecţie corespunzătoare.