Art. 11. - Art. 11: Cerinţe privind inspecţia ante-mortem la abator - Regulamentul 627/15-mar-2019 de stabilire a unor modalităţi practice uniforme pentru efectuarea controalelor oficiale asupra produselor de origine animală destinate consumului uman în conformitate cu Regulamentul (UE) 2017/625 al Parlamentului European şi al Consiliului şi de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2074/2005 al Comisiei în ceea ce priveşte controalele oficiale

Acte UE

Jurnalul Oficial 131L

În vigoare
Versiune de la: 26 Noiembrie 2025
Art. 11: Cerinţe privind inspecţia ante-mortem la abator
1.Toate animalele sunt supuse inspecţiei ante-mortem înainte de sacrificare. Cu toate acestea, inspecţia poate fi limitată la un eşantion reprezentativ de păsări din fiecare şeptel şi un eşantion reprezentativ de lagomorfe din fiecare exploataţie de origine de lagomorfe.
2.Inspecţia ante-mortem are loc în termen de 24 de ore după sosirea animalelor la abator şi la mai puţin de 24 de ore înainte de sacrificare. Medicul veterinar oficial poate solicita o inspecţie ante-mortem suplimentară în orice alt moment.
3.Inspecţiile ante-mortem trebuie să determine, în ceea ce priveşte animalul inspectat în cauză, dacă există vreun semn:
(a)că sănătatea şi bunăstarea animalului au fost compromise;
(b)al oricărei stări, anomalii sau boli care transformă carnea proaspătă în carne improprie consumului uman sau care ar putea afecta sănătatea animalelor, acordând o atenţie specială depistării zoonozelor şi bolilor animalelor pentru care sunt prevăzute norme de sănătate animală în Regulamentul (UE) 2016/429;
(c)al utilizării substanţelor interzise sau neautorizate, al utilizării abuzive a medicamentelor de uz veterinar sau al prezenţei reziduurilor chimice sau a contaminanţilor.
4.Inspecţia ante-mortem include verificarea respectării de către operatorii din sectorul alimentar a obligaţiei de a se asigura că animalele au pielea sau părul curate, astfel încât să se evite orice risc inacceptabil de contaminare a cărnii proaspete în timpul sacrificării.
5.Medicul veterinar oficial trebuie să efectueze o inspecţie clinică a tuturor animalelor pe care operatorul din sectorul alimentar sau un membru al personalului auxiliar oficial este posibil să le fi separat de restul animalelor pentru o inspecţie ante-mortem amănunţită.
6.În cazul în care inspecţia ante-mortem se efectuează la exploataţia de origine în conformitate cu articolul 5 din Regulamentul delegat (UE) 2019/624, medicul veterinar oficial al abatorului efectuează o inspecţie ante-mortem numai în cazurile şi în măsura specificate.