Art. 18. - Art. 18: Norme specifice privind controalele oficiale şi pentru acţiunile întreprinse de către autorităţile competente în legătură cu producţia de produse de origine animală destinate consumului uman - Regulamentul 625/15-mar-2017 privind controalele oficiale şi alte activităţi oficiale efectuate pentru a asigura aplicarea legislaţiei privind alimentele şi furajele, a normelor privind sănătatea şi bunăstarea animalelor, sănătatea plantelor şi produsele de protecţie a plantelor, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 999/2001, (CE) nr. 396/2005, (CE) nr. 1069/2009, (CE) nr. 1107/2009, (UE) nr. 1151/2012, (UE) nr. 652/2014, (UE) 2016/429 şi (UE) 2016/2031 ale Parlamentului European şi ale Consiliului, a Regulamentelor (CE) nr. 1/2005 şi (CE) nr. 1099/2009 ale Consiliului şi a Directivelor 98/58/CE, 1999/74/CE, 2007/43/CE, 2008/119/CE şi 2008/120/CE ale Consiliului şi de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 854/2004 şi (CE) nr. 882/2004 ale Parlamentului European şi ale Consiliului, precum şi a Directivelor 89/608/CEE, 89/662/CEE, 90/425/CEE, 91/496/CEE, 96/23/CE, 96/93/CE şi 97/78/CE ale Consiliului şi a Deciziei 92/ 438/CEE a Consiliului (Regulamentul privind controalele oficiale)
Acte UE
Jurnalul Oficial 95L
În vigoare Versiune de la: 3 Martie 2025
Art. 18: Norme specifice privind controalele oficiale şi pentru acţiunile întreprinse de către autorităţile competente în legătură cu producţia de produse de origine animală destinate consumului uman
(1)Controalele oficiale efectuate pentru a verifica conformitatea cu normele menţionate la articolul 1 alineatul (2) din prezentul regulament referitoare la produsele de origine animală destinate consumului uman cuprind verificarea conformităţii cu cerinţele prevăzute de Regulamentele (CE) nr. 852/2004, (CE) nr. 853/2004, (CE) nr. 1069/2009 şi (CE) nr. 1099/2009, după caz.
(2)Controalele oficiale menţionate la alineatul (1) efectuate în legătură cu producţia de carne includ:
a)inspecţia ante-mortem efectuată în abator de către un medic veterinar oficial care poate să fie asistat, în ceea ce priveşte preselecţia animalelor, de personal auxiliar oficial format în acest scop;
b)prin derogare de la litera (a), în ceea ce priveşte păsările de curte şi lagomorfele, inspecţia ante-mortem efectuată de un medic veterinar oficial, sub supravegherea medicului veterinar oficial sau, atunci când se oferă la faţa locului suficiente garanţii, sub responsabilitatea medicului veterinar oficial;
c)inspecţia post-mortem efectuată de un medic veterinar oficial, sub supravegherea medicului veterinar oficial sau, atunci când se oferă la faţa locului suficiente garanţii, sub responsabilitatea medicului veterinar oficial;
d)celelalte controale oficiale efectuate în abatoare, uzine de tranşare şi unităţi de prelucrare a vânatului de către un medic veterinar oficial, sub supravegherea medicului veterinar oficial sau, atunci când se oferă la faţa locului suficiente garanţii, sub responsabilitatea medicului veterinar oficial, în vederea verificării conformităţii cu cerinţele aplicabile privind:
(i)igiena producţiei de carne;
(ii)prezenţa reziduurilor de medicamente veterinare şi a contaminanţilor în produsele de origine animală destinate consumului uman;
(iii)auditarea bunelor practici de igienă şi a procedurilor care au la bază principiile HACCP;
(iv)testele de laborator pentru detectarea prezenţei agenţilor zoonotici şi a bolilor animalelor şi pentru verificarea conformităţii cu criteriile microbiologice definite la articolul 2 litera (b) din Regulamentul (CE) nr. 2073/2005 al Comisiei (1);
(1)Regulamentul (CE) nr. 2073/2005 al Comisiei din 15 noiembrie 2005 privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare (JO L 338, 22.12.2005, p. 1).
(v)manipularea şi eliminarea subproduselor de origine animală şi a materialului cu risc specificat;
(vi)sănătatea şi bunăstarea animalelor.
(3)Pe baza unei analize a riscurilor, autoritatea competentă poate permite personalului abatorului să asiste la îndeplinirea atribuţiilor aferente controalelor oficiale menţionate la alineatul (2) în unităţile de sacrificare a păsărilor de curte sau a lagomorfelor sau, în unităţile care sacrifică animale din alte specii, să îndeplinească atribuţii specifice de eşantionare şi testare privitoare la astfel de controale, cu condiţia ca personalul:
a)să acţioneze independent de personalul productiv al abatorului;
b)să fi fost format în mod adecvat pentru îndeplinirea acestor atribuţii; şi
c)să îndeplinească aceste atribuţii în prezenţa şi urmând instrucţiunile medicului veterinar oficial sau ale personalului auxiliar oficial.
(4)În cazul în care controalele oficiale menţionate la alineatul (2) literele (a) şi (c) nu au identificat niciun neajuns care ar face carnea inadecvată consumului uman, se aplică marca de sănătate ungulatelor domestice, mamiferelor din vânatul de crescătorie, cu excepţia lagomorfelor, şi vânatului sălbatic mare, de către medicul veterinar oficial, sub supravegherea medicului veterinar oficial, sub responsabilitatea medicului veterinar oficial sau de către personalul abatorului, în condiţiile prezentate la alineatul (3).
(5)Medicul veterinar oficial rămâne răspunzător de deciziile adoptate în urma controalelor oficiale prevăzute la alineatele (2) şi (4), chiar dacă atribuie efectuarea unei acţiuni personalului auxiliar oficial.
(6)În sensul controalelor oficiale menţionate la alineatul (1) efectuate în legătură cu moluştele bivalve vii, echinodermele vii, tunicatele vii şi gasteropodele marine vii, autorităţile competente clasifică zonele de producţie şi de reimersie.
(7)Comisia adoptă acte delegate, în conformitate cu articolul 144, pentru a completa prezentul regulament în ceea ce priveşte normele specifice pentru efectuarea controalelor oficiale menţionate la alineatele (2)-(6) din prezentul articol privind:
a)criterii şi condiţii pentru determinarea situaţiei în care, prin derogare de la alineatul (2) litera (a), inspecţia ante-mortem în anumite abatoare se poate efectua sub supravegherea sau sub responsabilitatea unui medic veterinar oficial, cu condiţia ca derogările să nu afecteze îndeplinirea obiectivelor prezentului regulament;
b)criterii şi condiţii pentru determinarea situaţiei în care, în ceea ce priveşte păsările de curte şi lagomorfele, există garanţii suficiente pentru efectuarea controalelor oficiale sub responsabilitatea unui medic veterinar oficial în ceea ce priveşte inspecţiile ante-mortem menţionate la alineatul (2) litera (b);
c)criterii şi condiţii pentru determinarea situaţiei în care, prin derogare de la alineatul (2) litera (a), inspecţia ante-mortem se poate efectua în afara abatorului, în cazul sacrificării de urgenţă;
d)criterii şi condiţii pentru determinarea situaţiei în care, prin derogare de la alineatul (2) literele (a) şi (b), inspecţia ante-mortem se poate efectua în exploataţia de provenienţă;
e)criterii şi condiţii pentru determinarea situaţiei în care există garanţii suficiente pentru efectuarea controalelor oficiale sub responsabilitatea unui medic veterinar oficial în ceea ce priveşte inspecţia post-mortem şi activităţile de audit menţionate la alineatul (2) literele (c) şi (d);
f)criterii şi condiţii pentru determinarea situaţiei în care, prin derogare de la alineatul (2) litera (c), în cazul sacrificării de urgenţă, inspecţia post-mortem se efectuează de către medicul veterinar oficial;
g)criterii şi condiţii pentru determinarea situaţiei în care, prin derogare de la alineatul (6), nu se clasifică zonele de producţie şi de reimersie în legătură cu:
(i)pectinidele (Pectinidae); şi
(ii)dacă nu se hrănesc prin filtrare: echinodermele şi gasteropodele marine;
h)derogări specifice în legătură cu Rangifer tarandus tarandus, Lagopus lagopus şi Lagopus mutus, pentru a permite continuarea obiceiurilor şi practicilor locale şi tradiţionale de lungă durată, cu condiţia ca aceste derogări să nu compromită realizarea obiectivelor stabilite de prezentul regulament;
i)criterii şi condiţii pentru determinarea situaţiei în care, prin derogare de la alineatul (2) litera (d), controalele oficiale în uzinele de tranşare pot fi efectuate de personal desemnat în acest scop de autorităţile competente şi format în mod adecvat;
j)cerinţe minime specifice pentru personalul autorităţilor competente şi pentru medicul veterinar oficial şi personalul auxiliar oficial în scopul asigurării unei îndepliniri adecvate a atribuţiilor lor prevăzute la prezentul articol, inclusiv cerinţe minime specifice de formare;
k)cerinţe minime adecvate de formare pentru personalul abatorului care asistă la îndeplinirea atribuţiilor aferente controalelor oficiale şi altor activităţi oficiale în conformitate cu alineatul (3).
(8)Prin intermediul unor acte de punere în aplicare, Comisia stabileşte norme privind modalităţi practice uniforme pentru efectuarea controalelor oficiale menţionate la prezentul articol în ceea ce priveşte:
a)cerinţele specifice pentru efectuarea controalelor oficiale şi frecvenţa minimă uniformă a respectivelor controale oficiale, având în vedere pericolele şi riscurile specifice existente în legătură cu fiecare produs de origine animală şi cu diferitele procedee la care este supus acesta, atunci când este necesar un nivel minim de controale oficiale pentru a răspunde pericolelor şi riscurilor uniforme recunoscute pe care pot să le prezinte produsele de origine animală;
b)condiţiile de clasificare şi monitorizare a zonelor de producţie şi de reimersie clasificate pentru moluştele bivalve vii, echinodermele vii, tunicatele vii şi gasteropodele marine vii;
c)situaţiile în care autorităţile competente trebuie să adopte în legătură cu anumite cazuri de neconformitate una sau mai multe dintre măsurile menţionate la articolul 137 alineatul (2) şi la articolul 138 alineatul (2);
d)modalităţile practice de inspecţie ante-mortem şi post-mortem menţionate la alineatul (2) literele (a), (b) şi (c), inclusiv cerinţele uniforme necesare pentru a se asigura îndeplinirea garanţiilor suficiente atunci când controalele oficiale se efectuează sub responsabilitatea medicului veterinar oficial;
e)cerinţele tehnice ale mărcii de sănătate şi modalităţile practice de aplicare a acesteia;
f)cerinţe specifice pentru efectuarea controalelor oficiale şi frecvenţa minimă uniformă a acestor controale oficiale asupra laptelui crud, a produselor lactate şi a produselor pescăreşti, atunci când este necesar un nivel minim de controale oficiale pentru a răspunde pericolelor şi riscurilor uniforme recunoscute pe care acestea le pot prezenta.
Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menţionată la articolul 145 alineatul (2).
(9)Atunci când se conformează cu obiectivele prezentului regulament şi, în special, în ceea ce priveşte cerinţele de siguranţă alimentară, statele membre pot adopta măsuri naţionale de punere în aplicare a unor proiecte-pilot limitate ca durată şi extindere, pentru a evalua modalităţi practice alternative pentru efectuarea controalelor oficiale asupra producţiei de carne. Aceste măsuri naţionale se notifică în conformitate cu procedura prevăzută la articolele 5 şi 6 din Directiva (UE) 2015/1535. Rezultatele evaluării efectuate prin intermediul proiectelor-pilot se comunică, de îndată ce sunt disponibile, Comisiei.
(10)În sensul articolului 30, se permite delegarea anumitor atribuţii oficiale de control menţionate la prezentul articol uneia sau mai multor persoane fizice.