Art. 16. - Art. 16: Cerinţe suplimentare - Regulamentul 625/15-mar-2017 privind controalele oficiale şi alte activităţi oficiale efectuate pentru a asigura aplicarea legislaţiei privind alimentele şi furajele, a normelor privind sănătatea şi bunăstarea animalelor, sănătatea plantelor şi produsele de protecţie a plantelor, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 999/2001, (CE) nr. 396/2005, (CE) nr. 1069/2009, (CE) nr. 1107/2009, (UE) nr. 1151/2012, (UE) nr. 652/2014, (UE) 2016/429 şi (UE) 2016/2031 ale Parlamentului European şi ale Consiliului, a Regulamentelor (CE) nr. 1/2005 şi (CE) nr. 1099/2009 ale Consiliului şi a Directivelor 98/58/CE, 1999/74/CE, 2007/43/CE, 2008/119/CE şi 2008/120/CE ale Consiliului şi de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 854/2004 şi (CE) nr. 882/2004 ale Parlamentului European şi ale Consiliului, precum şi a Directivelor 89/608/CEE, 89/662/CEE, 90/425/CEE, 91/496/CEE, 96/23/CE, 96/93/CE şi 97/78/CE ale Consiliului şi a Deciziei 92/ 438/CEE a Consiliului (Regulamentul privind controalele oficiale)

Acte UE

Jurnalul Oficial 95L

În vigoare
Versiune de la: 3 Martie 2025
Art. 16: Cerinţe suplimentare
(1)În domeniile reglementate de normele prevăzute la prezenta secţiune, normele respective se aplică în plus faţă de celelalte norme prevăzute în prezentul regulament.
(2)La adoptarea actelor delegate şi a actelor de punere în aplicare prevăzute în prezenta secţiune, Comisia ţine seama de:
a)experienţa acumulată de către autorităţile competente şi operatorii din sectorul alimentar şi al furajelor în ceea ce priveşte aplicarea procedurilor menţionate la articolul 5 din Regulamentul (CE) nr. 852/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului (1) şi la articolul 6 din Regulamentul (CE) nr. 183/2005 al Parlamentului European şi al Consiliului (2);
(1)Regulamentul (CE) nr. 852/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind igiena produselor alimentare (JO L 139, 30.4.2004, p. 1).
(2)Regulamentul (CE) nr. 183/2005 al Parlamentului European şi al Consiliului din 12 ianuarie 2005 de stabilire a cerinţelor privind igiena furajelor (JO L 35, 8.2.2005, p. 1).
b)evoluţiile ştiinţifice şi tehnologice;
c)aşteptările consumatorilor cu privire la compoziţia alimentelor şi modificările modelelor de consum alimentar;
d)riscuri la adresa sănătăţii umane, animale şi a plantelor asociate cu animale şi bunuri; şi
e)informaţii privind posibile cazuri de încălcare intenţionată prin intermediul unor practici frauduloase sau înşelătoare.
(3)La adoptarea actelor delegate şi a actelor de punere în aplicare prevăzute în prezenta secţiune şi în măsura în care aceasta nu împiedică îndeplinirea obiectivelor urmărite prin normele menţionate la articolul 1 alineatul (2), Comisia ţine cont şi de următoarele elemente:
a)necesitatea de a se facilita aplicarea actelor delegate şi a actelor de punere în aplicare, ţinând cont de natura şi de dimensiunea întreprinderilor mici;
b)necesitatea de a se oferi posibilitatea utilizării în continuare a metodelor tradiţionale în orice stadiu al producţiei, al prelucrării sau al distribuţiei alimentelor şi în producţia de alimente tradiţionale; şi
c)necesităţile operatorilor situaţi în regiuni supuse unor constrângeri geografice specifice.