Art. 148. - Art. 148: Relaţia cu Regulamentele (CE) nr. 852/2004 şi (CE) nr. 853/2004 în ceea ce priveşte autorizarea unităţilor din sectorul alimentar - Regulamentul 625/15-mar-2017 privind controalele oficiale şi alte activităţi oficiale efectuate pentru a asigura aplicarea legislaţiei privind alimentele şi furajele, a normelor privind sănătatea şi bunăstarea animalelor, sănătatea plantelor şi produsele de protecţie a plantelor, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 999/2001, (CE) nr. 396/2005, (CE) nr. 1069/2009, (CE) nr. 1107/2009, (UE) nr. 1151/2012, (UE) nr. 652/2014, (UE) 2016/429 şi (UE) 2016/2031 ale Parlamentului European şi ale Consiliului, a Regulamentelor (CE) nr. 1/2005 şi (CE) nr. 1099/2009 ale Consiliului şi a Directivelor 98/58/CE, 1999/74/CE, 2007/43/CE, 2008/119/CE şi 2008/120/CE ale Consiliului şi de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 854/2004 şi (CE) nr. 882/2004 ale Parlamentului European şi ale Consiliului, precum şi a Directivelor 89/608/CEE, 89/662/CEE, 90/425/CEE, 91/496/CEE, 96/23/CE, 96/93/CE şi 97/78/CE ale Consiliului şi a Deciziei 92/ 438/CEE a Consiliului (Regulamentul privind controalele oficiale)

Acte UE

Jurnalul Oficial 95L

În vigoare
Versiune de la: 3 Martie 2025
Art. 148: Relaţia cu Regulamentele (CE) nr. 852/2004 şi (CE) nr. 853/2004 în ceea ce priveşte autorizarea unităţilor din sectorul alimentar
(1)Autorităţile competente stabilesc procedurile care trebuie respectate de operatorii din sectorul alimentar la depunerea cererilor de autorizare a unităţilor acestora în conformitate cu Regulamentele (CE) nr. 852/2004 şi (CE) nr. 853/2004.
(2)La primirea unei cereri de autorizare din partea unui operator din sectorul alimentar, autoritatea competentă efectuează o vizită la faţa locului.
(3)Autoritatea competentă autorizează o unitate pentru activităţile în cauză numai dacă operatorul din sectorul alimentar a demonstrat conformitatea cu cerinţele relevante din legislaţia privind alimentele.
(4)Autoritatea competentă poate acorda o autorizare condiţionată în cazul în care este evident că unitatea îndeplineşte toate cerinţele referitoare la infrastructură şi echipamente. Aceasta acordă o aprobare definitivă numai în cazul în care, în urma unui nou control oficial efectuat în termen de trei luni de la acordarea autorizării condiţionate, rezultă că unitatea îndeplineşte celelalte cerinţe relevante din legislaţia privind alimentele. În cazul în care s-a înregistrat un progres evident, dar unitatea nu îndeplineşte încă toate cerinţele relevante, autoritatea competentă poate prelungi autorizarea condiţionată. Cu toate acestea, autorizarea condiţionată nu depăşeşte un total de şase luni, cu excepţia cazului vaselor fabrică şi vaselor congelator sub pavilionul unui stat membru, pentru care autorizarea condiţionată nu depăşeşte un total de 12 luni.
(5)Autoritatea competentă analizează autorizarea unităţilor când desfăşoară controale oficiale.