Art. 19. - Art. 19: Obligaţiile operatorilor în materie de certificate de sănătate animală pentru circulaţia transporturilor de carne proaspătă şi de produse din carne, inclusiv membrane, obţinute de la porcinele din zonele de restricţii de categoria I, II şi III - Regulamentul 605/07-apr-2021 de stabilire a măsurilor speciale de combatere a pestei porcine africane
Acte UE
Jurnalul Oficial 129L
Ieşit din vigoare Versiune de la: 29 Martie 2023
Art. 19: Obligaţiile operatorilor în materie de certificate de sănătate animală pentru circulaţia transporturilor de carne proaspătă şi de produse din carne, inclusiv membrane, obţinute de la porcinele din zonele de restricţii de categoria I, II şi III
(1)Operatorii deplasează transporturi de carne proaspătă şi de produse din carne, inclusiv membrane, obţinute de la porcinele deţinute în zonele de restricţii de categoria I şi II, în afara acestor zone, pe teritoriul aceluiaşi stat membru în cauză sau către un alt stat membru în cazurile care fac obiectul articolelor 38 şi 39, numai dacă transporturile respective sunt însoţite de un certificat de sănătate animală astfel cum se prevede la articolul 167 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2016/429, care conţine:
a)informaţiile necesare în conformitate cu articolul 3 din Regulamentul delegat (UE) 2020/2154; şi
b)cel puţin unul dintre următoarele elemente care atestă respectarea cerinţelor prevăzute în prezentul regulament:
(i)“Carne proaspătă şi produse din carne, inclusiv membrane, obţinute de la porcine deţinute în zona de restricţii de categoria I în conformitate cu măsurile speciale de control al pestei porcine africane prevăzute în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/605 al Comisiei.”
(ii)“Carne proaspătă şi produse din carne, inclusiv membrane, obţinute de la porcine deţinute în zona de restricţii de categoria II în conformitate cu măsurile speciale de control al pestei porcine africane prevăzute în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/605 al Comisiei”
(2)Operatorii deplasează transporturi de produse obţinute prin prelucrarea cărnii, inclusiv membrane, obţinute de la porcinele deţinute în zonele de restricţii de categoria I, II şi III, în afara acestor zone, pe teritoriul aceluiaşi stat membru în cauză sau către un alt stat membru, dacă:
a)produsele de origine animală au fost supuse tratamentului relevant de atenuare a riscurilor prevăzut la anexa VII la Regulamentul delegat (UE) 2020/687;
b)respectivele transporturi sunt însoţite de un certificat de sănătate animală astfel cum se prevede la articolul 167 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2016/429 care conţine:
(i)informaţiile necesare în conformitate cu articolul 3 din Regulamentul delegat (UE) 2020/2154; şi
(ii)următoarele elemente care atestă respectarea cerinţelor prevăzute în prezentul regulament:
“Produse obţinute prin prelucrarea cărnii, inclusiv membrane, obţinute de la porcine deţinute în zonele de restricţii de categoria I, II şi III în conformitate cu măsurile speciale de control al pestei porcine africane prevăzute în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/605 al Comisiei”
(3)Operatorii deplasează transporturi de carne proaspătă şi de produse din carne, inclusiv membrane, obţinute de la porcinele deţinute în zone din exteriorul zonelor de restricţii de categoria I, II şi III şi sacrificate în abatoare situate în zonele de restricţii de categoria I, II şi III, în afara acestor zone, pe teritoriul aceluiaşi stat membru în cauză sau către un alt stat membru, numai dacă transporturile respective sunt însoţite de:
a)un certificat de sănătate animală astfel cum se prevede la articolul 167 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2016/429, care conţine informaţiile necesare în conformitate cu articolul 3 din Regulamentul delegat (UE) 2020/2154; şi
b)următoarele elemente care atestă respectarea cerinţelor prevăzute în prezentul regulament:
“Carne proaspătă şi produse din carne, inclusiv membrane, obţinute de la porcine deţinute în zone din exteriorul zonelor de restricţii de categoria I, II şi III şi sacrificate în zonele de restricţii de categoria I, II şi III în conformitate cu măsurile speciale de control al pestei porcine africane prevăzute în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/605 al Comisiei”
(4)Operatorii transportă produse din carne, inclusiv membrane, obţinute de la porcine ţinute în zone din afara zonelor de restricţii I, II şi III şi prelucrate în zone de restricţii I, II şi III din afara zonelor respective, în statul membru în cauză sau către un alt stat membru, numai dacă transporturile respective sunt însoţite de un certificat de sănătate animală, astfel cum se prevede la articolul 167 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2016/429, care să conţină:
a)informaţiile necesare în conformitate cu articolul 3 din Regulamentul delegat (UE) 2020/2154; şi
b)următoarea atestare a conformităţii cu cerinţele prevăzute în prezentul regulament:
«Produse din carne, inclusiv membrane, obţinute de la porcine ţinute în zone din afara zonelor de restricţii I, II şi III şi prelucrate în zone de restricţii I, II şi III în conformitate cu măsurile speciale de combatere a pestei porcine africane stabilite în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/605.»
(5)În cazurile de circulaţie a transporturilor menţionate la alineatele (1), (2), (3) şi (4), efectuate pe teritoriul aceluiaşi stat membru în cauză, autoritatea competentă poate decide că nu este necesară eliberarea unui certificat de sănătate animală astfel cum se menţionează la articolul 167 alineatul (1) primul paragraf din Regulamentul (UE) 2016/429.
(6)Autoritatea competentă din statul membru în cauză poate decide că o marcă de sănătate sau, după caz, o marcă de identificare, astfel cum se prevede la articolul 5 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul (CE) nr. 853/2004, aplicată pe carnea proaspătă sau pe carnea prelucrată, pe produsele din carne, inclusiv pe membrane, în unităţi desemnate în conformitate cu articolul 41 alineatul (1) din prezentul regulament sau în unităţi care manipulează carne proaspătă sau prelucrată, produse din carne, inclusiv membrane, obţinute de la porcine deţinute în zona de restricţie de categoria I sau în zone din afara zonelor de categorie I, II şi III, poate înlocui certificatul de sănătate animală pentru circulaţia următoarelor transporturi de:
a)carne proaspătă şi produse din carne, inclusiv membrane, obţinute de la porcine deţinute în zone de restricţii de categoria I şi II, în afara acestor zone, pe teritoriul aceluiaşi stat membru în cauză sau către un alt stat membru, astfel cum este prevăzut la alineatul (1);
b)produse obţinute prin prelucrarea cărnii, inclusiv membrane, obţinute de la porcine deţinute în zone de restricţii de categoria I şi II, în afara acestor zone, pe teritoriul aceluiaşi stat membru în cauză sau către un alt stat membru, astfel cum este prevăzut la alineatul (2);
c)carne proaspătă şi produse din carne, inclusiv membrane, obţinute de la porcine deţinute în zone din exteriorul zonelor de restricţii de categoria I, II şi III şi sacrificate în abatoare situate în zone de restricţii de categoria I, II şi III, în afara acestor zone, pe teritoriul aceluiaşi stat membru în cauză sau către un alt stat membru, astfel cum este prevăzut la alineatul (3);
d)produse obţinute prin prelucrarea cărnii, inclusiv membrane, obţinute de la porcine deţinute în zone din exteriorul zonelor de restricţii de categoria I, II şi III şi prelucrate în zone de restricţii de categoria I, II şi III, în afara acestor zone, pe teritoriul aceluiaşi stat membru în cauză sau către un alt stat membru, astfel cum este prevăzut la alineatul (4).